StoryEditorOCM
OstaloRUNWAY RUN |

TRKAČI NA PISTI ZRAČNE LUKE DUBROVNIK Unatoč buri i kiši ‘poletjela‘ dubrovačka utrka!

Piše Tonči Vlašić
8. ožujka 2020. - 18:13
Molimo sve trkače da se upute prema izlazu broj 12. Polijećemo – tim riječima je dat znak za izlazak na pistu Zračne luke Dubrovnik sudionicima nesvakidašnjeg sportskog događaja. Istina, ne prvog na pisti dubrovačke zračne luke. Unatrag 20-ak godina tu su se održavale auto utrke, kružne, legendarna 'Nagrada Dubrovnika', kad su u glavnim ulogama bili Dubravko Čikor, Dražen Belohradski, Stanko Manenica, naravno Niko Pulić..., a sad je između dva leta na nju 'sletio' Runway Run.

- Zadnji poziv trkačima da se upute prema izlazu broj 12 – začulo se koju minutu poslije prve obavijesti, također preko službenog razglasa dubrovačke zračne luke.

- 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, poljećemo! – u 17.30 sati znak za start dao je Alen Bošković, direktor Du Motion - Runners’ Days Dubrovnik, koja je skupa sa Zračnom lukom Dubrovnik potpisala organizaciju događaja. Bošković je zahvalio prije toga svima na sudjelovanju u prvoj atletskoj priredbi na pisti Zračne luke Dubrovnik, čestitao pripadnicama ljepšeg spola međunarodni Dan žena (svaka sudionica je dobila po ružu).

- U suradnji sa Zračnom lukom Dubrovnik željeli smo i kod nas organizirati utrku po pisti zračne luke. Nije to novost u svijetu trčanja. U Hrvatskoj je prvi put takva utrka održana u Zagrebu. To je bila isključivo noćna utrka, dok smo mi sad imali utrku u smiraj dana, te se na kraju trčalo i po mraku. Ta ideja je došla od Zračne luke Dubrovnik, a mi smo je prihvatili - dodao je Bošković.

- Raduje što su nastupili i natjecatelji s drugih kontinenata, iz Amerike, točnije SAD-a, te Južnoafričke Republike - istaknuo je Frano Luetić, direktor Zračne luke Dubrovnik,

Zadatak natjecateljima je bio 5 kilometara, 'uzletilo je više od 200 'putnika', a 'sletilo' je njih 192. Najbrže ga je ispunio Ante Živković, koji je ciljem prošao nakon 16 minuta i 36 sekundi. Bio je 42 sekunde brži od drugoplasiranog Perice Vučkovića iz Herceg Novog, dok je treći, s vremenom 18 minuta i 12 sekundi, bio Dubrovčanin Željko Cota. Najbrža sudionica utrke bila je Helena Gleđa s vremenom 20 minuta i 57 sekundi, drugo i treće mjesto zauzele su Dubrovkinje Alemka Sarić i Ana Lučić. Vrijeme Sarić je bilo 21 minuta i 38 sekundi, a Lučić 21 minuta i 48 sekundi. Metkovac Živković i Zagrepčanka Gleđa su članovi Atletskog kluba Dubrovnik. Zanimljivo, Lučić je u subotu pomogla svojim nastupima ženskoj ekipi Plivačkog kluba Jug da izbori ostanak u 'B' razredu ekipnog prvenstva Hrvatske, a sad je u dresu Triatlon kluba Dubrovnik osvojila broncu.

Svaki sudionik utrke dobio je medalju u obliku zrakoplova, na poklon majicu utrke...

- Već sam nastupio na sličnoj utrci koja je održana na pisti Zračne luke u Zagrebu. Tad je to bila noćna utrka. Star je bio točno u ponoć – rekao je Živković, koji je prošle godine pretrčao ni manje, ni više, računajući treninge i utrke, 3600 kilometara.

- Prije dvije godine sam nastupio ukupno na 140 utrka – dodao je Metkovac.

Vrijeme, točnije, vremenske prilike (bura i sitna kiša), nisu išle na ruku natjecateljima i organizatorima, međutim, nitko nije želio propustiti prvu utrku pistom dubrovačke zračne luke, koja bi novi 'let' trebala imati u isto vrijeme iduće godine.
18. travanj 2024 19:22