StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET

Treći put ‘crveno plavi‘ u izravnom televizijskom prijenosu ove sezone. Mogu li nakon 1192 dana?

Piše Tonči Vlašić
17. ožujka 2023. - 12:06

Square je večeras na televiziji. MAX Sport 1 izravno prenosi derbi iz Makarske. Novo vrijeme je domaćin, aktualni prvak, a ‘crveno plavi‘ su lider. Imaju isto bodova kao domaćin, ali bolju pogodak razliku. Početak derbija 16. kola je u 20 sati.

Neki dan je Square bio na televiziji, kad je bio na šibenskom Baldekinu gost Crnice. Bit će i idućeg petka kad je domaćin Olmissumu, trenutno trećeplasiranom sastavu lige za kojeg igra Župljanin Marko Kuraja, reprezentativac, lani najbolji strijelac Squarea.

Uglavnom, Square igra sve bolje, drži vrh, i kad je tako, eto ga u udarnom terminu kola, petak od 20 sati, koji pokrivaju televizijske kamere. U prvom dijelu je bio jednom, i to kad je on bio domaćin makarskom sastavu. Novo vrijeme je tad preokretom, s tri pogotka u nizu, od 2:4 stiglo do pobjede – 5:4.

Prva hrvatska malonogometna liga je naše najzanimljivije natjecanje. Trenutno je osma Pula, a ona je uzela oba domaća trofeja, Super kup koji se dijelio uoči početka prvenstva, te prošli mjesec Kup Hrvatske. Pula i Olmissum su igrali elitnu rundu europske Lige prvaka!

Tri kola prije kraja ligaškog dijela od prvog Squarea do Crnice, koja je šesta, samo pet bodova razlike, a od koje je osma Pula skupila pet bodova manje. Kad bi se u obzir uzele trenutne pozicije, četvrtfinalni parovi doigravanja za prvaka bi bili: Square (1) – Pula (8), Novo vrijeme (2) – Osijek (7), Olmissum (3) – Crnica (6), te Futsal Dinamo (4) – Vrgorac (5). I kad bi bolje plasirani bili uspješni u četvrtfinalu, u polufinalu bi Square na Futsal Dinamo, a Novo vrijeme na Olmissum…

Uglavnom, zanimljivo, da ne može bit zanimljivije. Zato svaka utakmica ‘para gaće‘. Matematički još se zadnji AFC Universitas može spasiti, stići trenutno predzadnju Torcidu, koja još može stići osmu Pulu. Zadnji ispada u niži rang, predzadnji razigrava za ostanak, osmi igra za prvaka!

image

Dario Marinović (Square) i Rafael (Novo vrijeme)

Božo Radić/Cropix/

Square kreće na put u Makarsku u 14.45 sati. Pola sata prije okupit će se na sastanku. Dogovor za večeras. Dario Marinović će bit u sastavu. Koliko će moći, to je pitanje, ali moći će barem nekoliko minuta. Nema Luke Tešije, koji je ozlijeđen, te nema Mateja Perovića zbog žutih kartona.  

Domaćin? Nema problema s kartonima…

Prošle sezone svatko je slavio u svom domu (Novo vrijeme – Square 2:1, Square – Novo vrijeme 5:4). Square je zadnji put u Makarskoj slavio 4:3 11. prosinca 2019. godine, kad su pogađali Haron Džanković, Mirko Hrkać, Pele i Blago Gašpar, jedan od rijetkih koji je igrao i za Square, i za Novo vrijeme (večeras je kontra Squarea). Podno Biokova je dubrovački klub dobio prvi prvoligaški ogled protiv makarskog sastava. Bilo je to 12. listopada 2013. godine – pobjeda 2:1. Filip Kurbelašvili i Mato Šimunović su tresli mrežu domaćina.

Ono što je Siniša Bačić, pokoj mu duši, bio u Squarea (i u reprezentaciji), a bio je uistinu čudo, enciklopedija, to je to u makarskom klubu Borislav Vuković. Čitava povijest makarskog kluba u glavi. Uoči večerašnjeg ogleda izbacio je podatak: 28 ogleda u prvenstvu i kupu, 16:8 u pobjedama za Novo vrijeme protiv Squarea.

18. travanj 2024 09:58