StoryEditorOCM
Ostalo‘NEČISTA RUKA‘

Trinaest predsjednika SAD-a, Leonardo da Vinci, Beethoven, Bach, Einstein..., i raritet u svijetu sporta - svi zlatni u Judo klubu Dubrovnik 1966.!

Piše Tonči Vlašić
30. siječnja 2023. - 20:46

Jeste li znali kako je ljevaci imaju svoj dan? Da, svjetski dan ljevaka se obilježava 13. kolovoza, kažu, s ciljem podizanja svijesti o problemima s kojima se, u svijetu orijentiranom na dešnjake, svakodnevno susreću.

Danas ljevaci čine oko 15 posto populacije. Ljevaci su bili Leonardo da Vinci, Michelangelo, Beethoven, Bach, Einstein, to su i Paul McCartney, Angelina Jolie, Lisa Kudrow, Bill Gates..., eto, u traženju podataka naći će se i činjenica kako su Barack Obama, Bill Clinton bili ljevaci, točnije, kako je to bilo ukupno trinaest predsjednika SAD-a.

U natpisima o ljevacima naći će se i priča kako su u prošlosti smatrali da je lijeva ruka ‘nečista’, ruka od vraga, pa su djecu, koja su olovku uzela lijevom rukom, prisiljavali da pišu desnom.

Novija istraživanja idu ljevacima u prilog. Tvrdi se kako oni češće prelaze gornju granicu prosječnog koeficijenta inteligencije, brže razmišljaju i brže donose odluke. U sportu su ljevaci bolji u tenisu i boksu od dešnjaka.

Kad je u pitanju Judo klub Dubrovnik 1966. ako nisi ljevak – nisi prvak. Proteklog vikenda Šejla Škaljić i Borna Butijer postali su kadetski prvaci Hrvatske pod vodstvom trenera Stjepa Roka – svo troje ljevaci. Vikend prije Anđela Violić i Josip Bulić seniorski prvaci Hrvatske pod vodstvom Matea Semiza – svo troje ljevaci.

Raritet u svijetu sporta! Ne vjerujemo kako se s tim može pohvaliti još koji sportski kolektiv.

18. travanj 2024 03:11