StoryEditorOCM
OstaloBOĆANJE |

PLOČANIN DOBITNIK NAGRADE ‘DRAŽEN PETROVIĆ‘ Luka Gašpar nakon svečanosti posjetio muzej velikana: ‘Dražen je svima idol!‘

Piše Tonči Vlašić
11. rujna 2020. - 16:09
Luka Gašpar, 20-godišnji boćar iz Ploča, dobitnik Nagrade 'Dražen Petrović' za 2020. godinu foto: Tonči Vlašić
Bronca sa Svjetskog mlađe seniorskog prvenstva u Italiji donijela mu je Nagradu 'Dražen Petrović', koja se dodjeljuje darovitim mladim sportašima i ekipama u obje konkurencije za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj. Luka Gašpar je dobitnik nagrade za najbolji sportski par.

- Lijepa nagrada. Bio sam presretan kad me je nazvao izbornik, te rekao kako sam među dobitnicima. Veliko priznanje. Ponosan sam, kao i Karlo Šaban s kojim sam osvojio broncu na Svjetskom prvenstvu. Karlo je iz Rijeke, skupa smo u zagrebačkom Zrinjevcu – istaknuo je 20-.godišnji Pločanin pokazujući povelju, koju je dobio na svečanosti, koja se razlikovala od prethodnih. Nije održana u muzeju 'Dražen Petrović', već ispred njega, na otvorenom. Naravno, razlog je dobro poznat.

- Bila je na svečanosti majka od pokojnog Dražena Petrovića, gospođa Biserka, zatim Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, treneri...

Nakon svečanosti najbolji mladi boćar iz Dubrovačko neretvanske županije posjetio je muzej velikana svjetske košarke.

- Nevjerojatna karijera. Poseban je osjećaj vidjeti sve to, čuti, pročitati. Svaki dres, svaka, medalja, svaki trofej je posebna priča. Neke stvari o Draženu Petroviću nisam znao. Dražen je svima idol.

Potom posjetnik na uspjeh na SP-u u Italiji, koji mu je donio Nagradu.

- Loš početak, ali kad smo se posložili, sve je bilo dosta bolje. Malo je nedostajalo, kad smo ušli među četiri najbolja, i za prolaz u finale, ali i ovo je veliki uspjeh pogotovo jer sam ja prva godina u ovom uzrastu.

image
Luka Gašpar je u svom debiju za reprezentaciju osvojio broncu na juniorskom EP-u


Luka je u svom debiju za juniorsku reprezentaciju uzeo broncu na Europskom prvenstvu u Francuskoj, a potom se sa Svjetskog juniorskog prvenstva u Kini vratio s dvije srebrne medalje.

- Ukupno četiri velike medalje. I debi u dresu mlađe seniorske reprezentacije ću, kao i debi na juniorskom, pamtiti po medalji, i to također po brončanoj.

Klupski – Luka je prvoligaš. Član zagrebačkog Zrinjevca, koji je u ligaškom dijelu sezone 2019./20. bio treći.

- Nismo bili uspješni u doigravanju za prvaka. U Kupu Hrvatske smo poraženi u polufinalu. Što se mene tiče, igram četiri discipline skoro svaku utakmicu. U prosjeku dobijem tri discipline, a nekad i sve četiri. Sve četiri sam dobio, ako ćemo u važnjim utakmicama prošle sezone, protiv Sokola, Bistiona i Vargona.

Nova prvoligaška sezona kreće 31. listopada.

- Nadam se kako će početi s obzirom na koronu. Pripreme su u tijeku. Kad je prvenstvo tad treniram pet puta tjedno, a ona dva dana kad nema treninga, odem negdje igrat sam boće, te trčim. Prvu utakmicu sam odigrao prije pet godina, s 15 godina. Igrat boće sam počeo i ranije, s tatom, a tad sam imao 10, 11 godina. Ali tad je nogomet bio na prvom mjestu. S 15 godina sam prestao trenirati nogomet te se 'uhvatio' samo boćanja.

Najdraža mu je disciplina brzinsko izbijanje.

- Zahtjeva dobru fizičku spremu, baš treba biti dobro spremljen jer treba biti i precizan, pucački je dobro odradit. Meni je rekord 47 pogođenih od 48. Samo jednom sam uspio bacit 50, a cilj je pogoditi 50! – poželio je boćar iz Ploča, brucoš Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu te ovogodišnji laureat Nagrade 'Dražen Petrović'.

image
Luka Gašpar, 20-godišnji boćar iz Ploča, dobitnik Nagrade 'Dražen Petrović' za 2020. godinu foto: Tonči Vlašić
18. travanj 2024 02:44