StoryEditorOCM
OstaloBRAVO ZA JUDAŠICU DUBROVNIKA 1966., DOPRVAKINJU EUROPE

Petrunjela Pavić nakon svog najvećeg uspjeha: ‘Korak po korak. Treće, drugo.... Za tri godine su Olimpijske igre‘

Piše Tonči Vlašić
8. studenog 2021. - 21:50

Zatrpali su Petrunjelu Pavić čestitkama nakon njenog najvećeg uspjeha u karijeri. Judašica Dubrovnik 1966. na Europskom mlađe seniorskom prvenstvu u Budimpešti izborila je srebro u kategoriji do 78 kilograma. Koliko je stiglo čestitki (poruka)?

- Puno, baš puno. Hvala svima.

Još uvijek je, kaže, u 'transu'.

- Prošlo je više od dva dana od uspjeha, a para mi se kako sam prije koju minutu dobila polufinalnu borbu. Bila je to najteža borba, za mene je to bila borba biti ili ne biti. Ako dobijem, imam sigurnu medalju. Ako izgubim, tko će onda u repasaž... Srećom, dobila sam, te sreći nije bilo kraja. U finalu je iz tog razloga bilo nekako lakše, iako je u finalu bila opet silna želja za pobjedom. Malo je nedostajalo da ostvarim cilj.

Cilj je bio zlato ili želja?

- Cilj.

Uzela si srebro. Jesi li onda zadovoljna ili ne?

- Jesam, naravno da jesam. Na Europsko prvenstvo su došli svi najbolji. Nema tu slabe suparnice. Svi su imali isti cilj. Svi su došli boriti se i izboriti zlato. Uspjela sam se boriti za zlato, ne i izboriti, a to je moj najveći uspjeh. Ostaje malo žal što nije na kraju zlatna, ali presretna sam sa srebrom. Cijela ova 2021. je bila dobra godina. Ovo srebro je šlag na torti.

image
Petrunjela Pavić uoči finalne borbe
Anna Zelonija/eju.net

Portugalka Patricia Sampaio je bila bolja u finalu.

- Nažalost, dobila me sva tri puta do sad. Kad izgubiš od nekoga tko je top, lakše je podnijeti poraz. Zadovoljna sam spoznajom kako samo na njezinom nivou, kako mogu i protiv najboljih, kao su sitnice presudile.

Usporedba posljednje borbe sa Sampaio s prethodne dvije, kad si imala najveću priliku za uspjeh protiv sjajne Portugalke, trostruke europske prvakinje i vlasnice tri madelje sa svjetskih prvenstava?

- Ovaj put, a imala sam i u Finskoj u polufinalu juniorskog Europskog prvenstva prije dvije godine gdje sam na kraju kroz repasaž stigla do bronce, prve medalje na velikom natjecanju. Kad uspoređujemo te dvije borbe treba reći kako smo obje dosta napredovale u odnosu na juniorsko prvenstvo Europe. Sad sam u finalu mlađe seniorskog imala dvije prilike, koje nisam iskoristila. Nakon toga sam napravila jednu grešku, koju je Sampaio iskoristila. Šteta, baš šteta.

image
Zagrljaj nakon finala, te velike borbe za zlato - Patricia Sampaio i Petrunjela Pavić
Rui Telmo Romao/eju.net

Sad je ponosna vlasnica dvije medalja s kontinentalnih prvenstava. Brončana na juniorskom prvenstvu Europe 2019., a sad srebro s mlađe seniorskog prvenstva Europe.

- Korak po korak. Treće, drugo.... Ha, iduće bi trebalo biti zlato.

Petrunjela je i iduće godine mlađa seniorka. Sampaio nije. Europska prvakinja neće braniti naslov iduće godine, starija je od Petrunjele. Nije više mlađa seniorka, samo seniorka. Petrunjela ima pravo nastupa i 2022. godine na mlađe seniorskom prvenstvu Europe.

- Vjerujem kako ću dobiti iduće godine priliku nastupiti i na Grand Slamovima. Nastupat ću sigurno na seniorskim Openima. Još se ne zna kad će i gdje će biti Europsko mlađe seniorsko prvenstvo.

Ali se zna gdje su i kad su iduće Olimpijske igre!

- Da, to se zna. Olimpijske igre su u Parizu za tri godine, u ljeto 2024. godine. Cilj mi je biti tamo. Nema sportaša kojem nije san nastupiti na Olimpijskim igrama.

SVO TROJE SMO BILI BAŠ DOBRI

Anđela Violić u kategoriji do 70 kilograma i Josip Bulić u kategoriji do 90 kilograma sedmi u Europi u mlađe seniorskoj konkurenciji. Violić je i iduće godine mlađa seniorka, a Bulić je tek zaključio juniorski staž, dakle, ima pravo nastupati na mlađe seniorskim prvenstvima Europe 2022. i 2023. godine. 

- Anđela i Josip su dobro radili. Falilo je malo, baš malo da i oni dođu u priliku boriti se za medalju, a da su u tome uspjeli, uvjerena sam kako bi i oni na kraju uzeli medalju. Svo troje smo bili baš dobri na EP-u. Svo troje smo ostvarili plasman. Svo troje smo pokazali kako smo u vrhu - rekla je europska mlađe seniorska doprvakinja Europe.

image
Europsko mlađe seniorsko prvenstvo u Budimpešti, kategorija do 78 kilograma - kvartet najboljih: Petrunjela Pavić, prva s lijeva, europska doprvakinja, do nje Patricia Sampaio, Portugalka, europska prvakinja...
Rui Telmo Romao/eju.net
U 2022. S VIŠE SAMOPOUZDANJA, A S MANJE PRITISKA

Finale mlađe seniorskog prvenstva Europe je bila zadnja borba ove godine. Sad je odmor, te opet s trenerom Mateom Semizom krećemo radit. Početkom 2022. bi trebala imati prvo natjecanje, mislim kako je prvo natjecanje Open u Portugalu. U novu godinu ulazimo s više samopouzdanja, s manjim pritiskom. Puno mi znači ovo srebro s mlađe seniorskog prvenstva Europe - istaknula je Pavić.

25. travanj 2024 16:45