StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE |

OTVORIO ŠAMPANJAC USRED TRSTA Ivo Kvestić nakon pobjede na ‘Barcolana by night‘: ‘Molio sam Boga da ne budemo zadnji...‘

Piše Tonči Vlašić
15. listopada 2020. - 13:44
Ivo Kvestić na dočeku u Orsana nakon što je s Denisom Vukasom bio pobjednik regate Sušac 100x2 foto: Tonći Plazibat / CROPIX  
Bio je neki dan na Mrduji, pa je nakon nje išao u Trst na Barcolanu, te sad kreće s ekipom iz Orsana na Višku regatu. Prije 89. Mrduje je bio na 'milijun' regata, a nakon 74. Viške će isto tako. Ivo Kvestić je zaljubljenik u jedrenje, uz to uspješan.

- Marko Mujan, Brane Petrak, Ivan Jarić i ja smo bili najbolji u klasi na Mrduji. Bilo je u našoj klasi i bržih brodova, ali drugog u klasi smo ostavili 59 minuta – podvukao je Kvestić, koji je počeo jedriti dok je bio u srednjoj školi. Priča kako se dolaskom u Pomorsko – tehničku motao po Orsanu, te kako je jedne jeseni upisao tečaj jedrenja. Primijetili su ga tad te je dvije sezone bio u posadi Lorka, klupskog broda, i tu ga je jedrenje 'čapalo i ne pušta'.

- Nekoliko regata bio sam i na Leru, kad je Andro Knežević bio na timunu. Meni je taj Lero ostao kao pojam.

Kad je Orsan odlučio kupiti novi brod, a prodati Lero, Ivo je posegnuo u špag. Danas je i taj legendarni Lero povijest. Vrijeme ga je 'pregazilo', te je Ivo, bilo je to prije deset godina, odlučio kupiti novi brod. I njega je nazvao Lero (tip Ufo 28).

- Sa starim Lerom sam bio prvi, drugi ili treći u klasi, nikad manje od toga, na regatama u Splitu, što je za nas referenca. U Dubrovniku smo uvijek bili prvi ili drugi u klasi. Tako je bilo poslije i s novim Lerom.

Dosta puta je znao dokazati da i s manjim i jeftinijim brodom može konkurirati, a za to je trebalo imati dosta znanja, puno, puno truda, te malo sreće. Ivo je to imao.  

image
Ivo Kvestić, jedriličar Orsana foto: Tonči Vlašić

image
Brod Lero Iva Kvestića foto: Tonči Vlašić


Prvi put je na Barcolanu otišao 2011. godine. Tad je 'izgubio' dvadeset dana do Trsta i natrag na jedra. Potom je na festi od jedara bio opet 2015., a od 2018. godine je neizostavan.

- Bili prvi, drugi ili osamnaesti, najvažnije je da smo sto posto posvećeni jedrenju za vrijeme regate – istaknuo je Ivo, koji se sad vratio s pokalom iz Trsta. Edo Baraković i Petra Kliba su bili s njim na brodu, koji je prvi prošao ciljem regate 'Barcolana by night'.

- Bilo je 1540 brodova ove godine na Barcolani. Dosta manje zbog loše epidemiološke situacije. Sjećam se kako je, kad je bila jubilarna, 50. Barclona,a, na njoj bilo 2700 brodova. Teško je to opisati riječima. To treba doživjeti. To je spektakl od jedrenja. Na kraju se ovogodišnja ipak nije održala zbog lošeg vremena. Bura je puhala snagom 40 čvorova, plus padala je kiša, bilo je velikog vala, jakih udara vjetra, te je organizator donio pravu odluku. Ne znam je li ovo prvi put da je regata otkazana, ali od kad ja pratim regatu, nije bilo otkazivanja. Ipak, večer prije održana je Barcolana by night. To je regata koja se održava u luci, pod svjetlima reflektora. Jedriš u konkurenciji istih brodova. U našoj grupi je bilo osam brodova. Molio sam Boga da ne budemo zadnji, a mi smo na kraju bili najbolji. Odradili smo to za pet. Dobili smo Talijane u Italiji, na njihovoj regati. A trebali ste vidjet tu našu radost kad je bilo jasno kako smo najbolji. I da smo bili treći, rekao bih kako smo ostvarili sjajan rezultat, a ovo, biti pobjednik, to je fenomenalan rezultat. Meni jedan od najvećih uspjeha – priča Kvestić.

image
Barcolana - teško je to opisati riječima. To treba doživjeti. To je spektakl od jedrenja - rekao je Ivo Kvestić foto: Emme Albertacci/46. Barcolana


Vratio se jučer s Barcolane prepun dojmova. Ne silazi mu osmijeh s lica. Danas se već sprema za Split. Od petka do nedjelje će biti na krstašu Dubrovnik, te sa svojima iz Orsana pokušat bit što bolji na 76. Viškoj regati...

image
Ivo Kvestić za kormilom Lera foto: Tonči Vlašić
23. travanj 2024 07:28