StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

OPROŠTAJ VELIKOG RATNIKA OD DRESA SQUAREA Ante Daničić: ‘Nije bilo lako odlučiti, ali vrijeme je učinilo svoje!‘

Piše Tonči Vlašić
26. kolovoza 2020. - 10:21
Ante Daničić se oprostio od dresa Squarea. Polufinalna utakmica doigravanja za prvaka protiv Novo vrijeme Apfel u Makarskoj, poraz 5:2, bila je njegova posljednja utakmica u karijeri u 'crveno plavom' dresu. Prva?

- Petrinjčica, ali kad? Koje je to točno godine bilo, ne znam. Znamo svi tko bi to znao odmah, ali, nažalost, nema više našeg Siniše Bačića... - rekao je Daničić. Zastao je na trenutak. Da, Bačo bi sve znao, i koliko je ukupno utakmica odigrao 'Danac', i koliko je pogodaka postigao, i koliko je dobio žutih, a koliko crvenih kartona...

- Znam kako sam prvi put igrao dok sam još bio junior Nogometnog kluba Dubrovnik. Tad me je pozvao Kiko Kovač, koji je bio moj trener u nogometnom klubu, a bio je i prvi trener Squarea. Zvao je ne samo mene, već i Igora Zekića, pa Tonija Deda... Imao sam tad 16, 16 i po godina. Još su za Square igrali igrači koji su 1998. godine ostvarili onaj povijesni uspjeh, osvojili Kup Hrvatske. Tako sam tu prvu utakmicu odigrao s Ivicom Gvozdenom, Joškom Atijasom, Bartulom Vukojevićem, branio je Bobo Butigan... Ukupno sam s njima odigrao dvije, tri utakmice - 'otputovao' je Daničić u povijest svojih nastupa za Malonogometni klub Square. 

Potom je igrao veliki nogomet, nije ga bilo kod kuće, nastupao je u Bosni i Hercegovini, pa u Grčkoj, te kad se vratio doma i zaigrao za GOŠK, tad je opet uzeo dres Squarea. 

- Bio sam dio ekipe koja je izborila pod vodstvom Ivice Gvozdena povratak u Prvu hrvatsku ligu, te igrao sve ove sezone od kad smo se vratili. 

Kako je igrao, dovoljno je reći kako je oblačio i dres reprezentacije. Nažalost, nije imao sreće s ozljedama, ali je u većini tih slučajeva, kad drugi ne bi ni pokušali, stiskao zube i igrao. Primjer je i nastup za reprezentaciju protiv Italije u Italiji. Propustio je prvu utakmicu jer se ozlijedio na treningu večer prije, ali je odigrao drugu utakmicu koja je bila dan poslije prve iako je ozljeda bila teška, iako je nakon povratka iz Italije morao odmah na operaciju. Zatim taj njegov čudesan povratak na teren nakon operacije. Dok bi drugi mjesecima bili izvan terena, Daničić je ni nakon dva mjeseca već bio u 'crveno plavom' dresu. 

image
Ante Daničić (Square) protiv Universitasa u Splitu foto: Tonči Vlašić


Dva puta je sa Squareeom igrao finale Kupa Hrvatske, plus još dva puta u polufinalu Kupa, te dva puta u polufinalu doigravanja za prvaka...

- Odigrali smo zadnjih sezona dosta, dosta velikih utakmica. Ostaje žal što nismo uzeli trofej. Najbliže smo bili u finalu kupa protiv Splita u Gospinom polju. Godinu poslije Nacional je bio u Makarskoj dosta bolji te u tom finalu nismo imali baš izgleda. Šteta što nismo igrali finale doigravanja, poraz prije dvije sezone od Vrgorca u polufinalu kad smo imali bolju poziciju od njega u doigravanju, sad 2:0 na poluvremenu protiv Novo vrijeme Apfel u Makarskoj te prilika za 3:0 pred kraj prvog poluvremena... Moglo bi se danima o prilikama kad smo možda mogli bolje, ali moglo bi se isto tako danima i o utakmicama kad smo sve iznenadili...

Da, i o tome bi se moglo danima jer je debi za Square Daničić imao prije 17 godina.

- Nakon toliko godina, opet nije bilo lako odlučiti, ali je vrijeme učinilo svoje. Da, odlučio sam se oprostiti od dresa Squarea, ali ne i od Squarea - istaknuo je 34-godišnji Daničić, koji je već počeo trenersku karijeru. I dalje je u dvorani u Gospinom polju. Počeo je trenirati kadete i juniore Squarea. 

- Završavam školu za trenere. To bih želio raditi u budućnosti - potvrdio je Daničić, neuništivi igrač Squarea, igrač koji je zaslužio naziv 'Hrabro srce'!

image
Ante Daničić (Square) foto: Tonči Vlašić
19. travanj 2024 22:48