StoryEditor
OstaloJEDRENJE |

ODRŽAT ĆE SE 40. JUŽNODALMATINSKA REGATA, ALI... Marinko Mikulandra: ‘Nije ni proteklih godina sve išlo po planu, nije vazda bilo kako smo zamislili‘

Piše Tonči Vlašić
21. srpnja 2020. - 17:05
Marinko Mikulandra, predsjednik Jedriličarskog kluba Orsan foto: Tonči Vlašić
Tradicionalna, 40. Južnodalmatinska regata, trebala bi se održati od 7. do 9. kolovoza. Već sad se zna, ako se održi, kako neće biti ništa od svih popratnih događanja po kojima je regata prepoznatljiva, a koja su ovog ljeta trebala biti bogatija s obzirom na okruglu brojku.

- Posavjetovali smo se s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Obavili još mnogo razgovora. S obzirom na epidemiološku situaciju, a zbog želje da se regata ipak održi, morali smo otkazati sva okupljanja. Tako neće biti tradicionalnih zajedničkih večeri ni u Orebiću, koja se tradicionalno održavala večer prije starta regate, ni u Pomeni nakon prve etape, ni u Prožuri nakon druge etape, a ni tradicionalne feste u đardinu hotela Lapad gdje smo po tradiciji nagrađivali najuspješnije sudionike regata, te se družili nakon završetka treće, posljednje etape, do kasno u noć – rekao je Marinko Mukulandra, čelni čovjek Jedriličarskog kluba Orsan, kluba koji uz Peliška jedra iz Orebića potpisuje organizaciju regate.

image
39 Južnodalmatinska regata treća etapa foto: Tonči Vlašić

image
Plakat 40. Južnodalmatinske regate


- Nije ni proteklih godina sve išlo po planu, nije vazda bilo kako smo zamislili. Bilo je regata kad smo zbog loših vremenskih prilika morali otkazivati pojedine etape, ili nije bilo vjetra, ili ga je bilo previše. Znalo se dogoditi i da zbog elementarne nepogode, požara u okolici Dubrovnika, nismo regatu mogli zaključili u Dubrovniku, već smo morali otkazat zadnju etapu, te pokale dijelit u Prožuri. Imali smo, nažalost, i smrtni slučaj tijekom jedne regate - podsjetio je Mikulandra. Predsjednik Orsana je uz Tonćija Kordića neizostavni sudionik svih dosadašnjih regata.

- Sad se, s obzirom na činjenicu da je epidemiološka situacija vezana za koronavirus u državi, nažalost, lošija, nadamo kako neće biti još lošija idućih dana te kako na kraju zbog toga nećemo po prvi put u povijesti morati otkazati regatu. Ukoliko pak krenemo po četrdeseti put, već smo upozorili prijavljene posade kako nema okupljanja ni u Orebiću, ni u Pomeni, ni u Prožuri, a na kraju ni u Dubrovniku. Kako će svatko jesti na svom brodu. Uz pomoć glavnog sponzora regate, Marine Frapa, osigurali smo vezove nakon završetka regate za sve u samoj Marini Frapa u Dubrovniku. Na taraci ispred naših klupskih prostorija, u lučici Orsan, organizirat ćemo podjelu priznanja najuspješnijima. Prozivat ćemo nagrađene, nakon što jedna posada preuzme nagradu, te se vrati na svoj brod, prozvat ćemo slijedeću nagrađenu posadu. Ima tu još dosta stvari na koje moramo pripaziti uoči, tijekom i nakon regate, a zbog, nažalost, loše epidemiološke situacije – napomenuo je Mikulandra.

Podsjetnik, prošle godine regatatu je osvojio krstaš Mareus splitskog Špinuta, koji je po drugi put upisao svoje ime na veliki prijelazni pokal Atlantske plovidbe. Prva etapa od Orebića do Pomene na rasporedu je u petak, 7. kolovoza, druga od Pomene do Prožure jedri se u subotu, 8. kolovoza, a treća, posljednja etapa od Prožure do Dubrovnika, u nedjelju, 9. kolovoza.

Na 39. izdanju regate nastupile su 42 posade.

image
39 Južnodalmatinska regata druga etapa foto Tonči Vlašić

image
39 Južnodalmatinska regata druga etapa foto Tonči Vlašić

image
39 Južnodalmatinska regata treća etapa foto: Tonči Vlašić
loading...

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 00:44