StoryEditorOCM
OstaloATLETIKA |

NOVI USPJEH NEUMORNOG ANTE ŽIVKOVIĆA Jedini hrvatski atletičar, koji godišnje istrči više od sto natjecanja, doprvak Hrvatske u trailu

Piše Tonči Vlašić
9. rujna 2021. - 12:01

Novi lijep rezultat ostvario je neumorni Metkovac Ante Živković, 31-godišnji član Atletskog kluba Dubrovnika. Na petom Prvenstvu Hrvatske u trailu, koje je održano na Medvjednici, Ante je osvojio srebro. Zadatak dug 42,2 kilometra s visinskom razlikom od 2200 metara, s kojim je stigao do naslova državnog doprvaka, novog uspjeha, odradio je za četiri sata, pet minute i 22 sekunde.

Od 45 natjecatelja na startu od kojih je njih dvadeset i pet stiglo do cilja, dvadeset i jedan natjecatelj unutar vremena, četvorica su bila izvan te su ostala također bez plasmana, jedino je brži od Živkovića bio Filip Turk iz Atletskog kluba Sljeme, organizatora prvenstva. U trail utrci natjecatelj prolazi različitim prirodnim kopnenim terenima po označenoj stazi od strane organizatora.

Živković je bivši nogometaš, sportom se počeo baviti u mlađim uzrastima ONK Metković, potom se kratko natjecao na biciklističkim utrkama, a 2016. krenuo s trčanjem. Iako je u jednom razgovoru za Dubrovački istaknuo kako najviše voli trčati utrke na deset kilometara i polumaratone, trčao je gotovo sve atletske discipline.

- Trčim od trke na 200 metara do ultramaratona, 50 kilometara – podvukao je jednom prilikom. Znao je nastupati na raznim natjecanjima dan za danom, pa čak i u jednom danu, te na svakom postizati zapažene rezultate, pa čak i biti svaki put na pobjedničkom postolju.

- Nekad mi jedna utrka posluži kao trening za neku drugu utrku.

Živković je hrvatski reprezentativac u planinskom trčanju, sudionik najvećih natjecanja, svjetskih i europskih prvenstava. Zahvaljujući njemu ime Atletskog kluba Dubrovnik je posljednjih godina redovito među klubovima osvajačima medalja na državnim prvenstvima, ali se pojavilo i na popisu klubova čiji su članovi osvajali medalje na međunarodnim natjecanjima.

Ne zaboravlja se kako je Ante - jedini hrvatski atletičar koji otrči godišnje više od sto utrka, i to debelo iznad sto - vlasnik srebra s prvenstva Balkana u maratonu, zatim bronce s EP-a u planinskom trčanju... 

image
Ante Živković, Metkovac, član Atletskog kluba Dubrovnik
Nikola Vilić/Cropix
25. travanj 2024 00:56