StoryEditorOCM
OstaloBADMINTON

Nevjerojatne brojke dubrovačkog turnira, to se nikad u povijesti nije dogodilo, Ratko Galjer: Prošle godine smo išli glavom kroz zid, a ovo sad je ‘bomba‘!

Piše Tonči Vlašić
15. lipnja 2022. - 10:37

Prijavljeno je 586 igračica i igrača iz 53 države sa svih kontinenata od čega je desetak azijskih država, a to ističem jer se zna tko je tko u svijetu badmintona. Dolazi sve što vrijedi iz Europe. Naš juniorski turnir je u međuvremenu postao najjači europski turnir. Do korone, 2020. godine, imali smo na tlu Europe dva Grand Prixa, u Nizozemskoj i Njemačkoj. Nakon pandemije u svijetu badmintona se ne održavaju turniri iz Grand Prix razreda. Naš dubrovački turnir je napravio korak naprijed, mi smo sad po starom drugi razred, te tako europski broj jedan. I po broju igrača, i po broju država, kratko i jasno, po svemu smo turnir broj jedan – istaknuo je Ratko Galjer, prvi čovjek organizacije, te ujedno čelni čovjek Hrvatskog badmintonskog saveza.

U četvrtak, 16. lipnja, počinje Croatia Valamar Junior Open, Otvoreno juniorsko prvenstvo Hrvatske, a nakon toga se igra u Sportskoj dvorani u Gospinom polju seniorski turnir, koji završava 23. lipnja.

- Kad smo počeli s organizacijom juniorskog turnira imali smo želju spojiti juniorski turnir i seniorski Futures. Igračice i igrači kad zaključe svoju juniorsku karijeru kreću u seniorske vode, te počinju upravo s Futuresima. Sad smo to uspjeli. Većina najboljih juniora ostat će u Dubrovniku i nakon juniorskog turnira, te igrati Futures. Azijatima, te svima koji su stigli iz daleka, to je super. Imaju dva turnira u jednom gradu, a trošak samo jednog putovanja. Kad se troškovi puta stave na papir, to je svima isplativo.

Dolazi najbolja juniorka s Tajlanda, koja je prije neki dan igrala seniorski Masters.

- Plus imamo Malezijce, koji su svjetska snaga u badmintonu, dolaze Indijci, koji su TOP, dolaze igrači iz Hong Konga, Vijetnama, sa Šri Lanke... Bilo bi veliko iznenađenje da netko tko nije iz Azije uzme na juniorskom turniru medalju. Možda na seniorskom Futuresu jer će najbolji europski seniori igrati protiv tih najboljih juniora iz Azije, ali nisam ni tu siguran kako će netko iz Europe uspjeti.

image

Ratko Galjer, prvi čovjek organizacije dubrovačkih turnira, ujedno čelnik Hrvatskog badmintonskog saveza

Tonči Vlašić/

Ovogodišnji juniorski turnir se održava po osmi put s tim što se jedne godine nije igralo, 2020. godine - razlog dobro poznat – korona.

- Prošle godine smo napravili sve kako bi ostali u kalendaru, kako ne bi ispali iz kalendara te smo išli 'glavom kroz zid'. Brojni otkazi zbog korone, svih mjera koje su se trebale poštivati, ali, kažem, ostali smo u kalendaru. Zahvaljujući tome imamo sad 'bomba' turnir. Kad uzmemo najbolje brojke iz prethodnih sedam turnira, sad imamo gotovo dva i pol puta svega više, igrača, država. Neću govoriti kako smo jučer imali pet, šest najboljih europskih juniorki i juniora, a sad ćemo imati toliko TOP 10 najboljih juniorki i juniora svijeta.

Ne može u Gospino polje stati više od pet terena.

- Igrat ćemo od ujutro do 22, 22.30 sati. Nema druge. Kad bi Dubrovnik izgradio dvoranu o kojoj se govori, tad bi pričali o tisuću i više natjecatelja jer bi imali i turnir za najmlađe, te turnir za uzrast do 17 godina. Pričamo o gotovo 10.000 noćenja u osam, devet dana, ali s pet terena, koliko ih imamo, napravili smo maksimum - naglasio je Galjer. 

Japanci su jutros prvi stigli na trening u Gospino polje, potom su počeli dolaziti i ostali...

image

U Dubrovnik stižu Azijati, a oni su svjetska sila u badmintonu

Manan Vatsyayana/Afp

Galjer je sa svojom ekipom slagao dvoranu proteklih dana. Kasno sinoć je posao zaključen. Sve je spremno za dane badmintona u Dubrovniku, najjači juniorski turnir u Europi 2022. godine, koji je ujedno, po broju država, najbrojnije sportsko natjecanje ikad održano u Gospinom polju. 

22. travanj 2024 06:04