StoryEditor
OstaloJUDO |

MNOGI SU POLOŽILI ISPIT U GOSPINOM POLJU Zlato za Ivu, Petrunjelu, Dominika i Marcela, ali i za organizatore, koji s nestrpljenjem čekaju taj dan!

Piše Tonči Vlašić
17. listopada 2021. - 22:34

Podjelom medalja u najtežoj kategoriji judaša, preko 100 kilograma, finalna borba u toj kategoriji je ujedno posljednja borba svakog natjecanja, zaključen je Europski seniorski kup u Dubrovniku. Potom nema tko se nije želio slikati za uspomenu u Gospinom polju, pogotovo osvajači medalja sa svojim trenerima, kolegama iz reprezentacije, članovima vodstva reprezentacije...

Neizostavna je i slika – svi suci zajedno sa šefovima, a ovogodišnji dubrovački turnir bio je kontrolni za mnoge suce. Na tatamiju Gospina polja su polagali za veću kategoriju.

image
Uspomena - suci i kontrolori suđenja, te delegati Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku 2021. na okupu
Tonči Vlašić

Polagale su i judoke koje sanjaju naći se što prije u vrhu svjetskog juda, te na najvećim turnirima. Paralelno je s Europskim seniorskim kupom u Gospinom polju bio upravo jedan takav - Grand Slam turnir u Parizu. Tamo je bila krema svjetskog juda u kojoj sutra žele biti sudionici dubrovačkog turnira, i to ne samo natjecatelji, već i suci.

image
Europski seniorski judo kup u Dubrovniku 2021.
Tonči Vlašić
image
Europski seniorski judo kup u Dubrovniku 2021.
Tonči Vlašić

U brojkama, u Parizu 281 judoka, a u Gospinom polju 266. Vjerojatno je i u Parizu u zadnji tren bilo otkaza zbog korone. U Dubrovniku jest. Nedostajalo je 20-ak judoka u odnosu na prijave.

U Parizu su dominirali Japanci, koji su uzeli polovicu zlatnih medalja – sedam. Najviše medalja osvojili su domaćini, 14, ali Francuzi nisu uspjeli izboriti niti jedno zlato (pet srebrnih i devet brončanih). U Gospinom polju je domaćin sijao od zadovoljstva nakon što je spušten zastor na kup, a spušten je kad se Marcel Škalec iz Profectus Samobora popeo na najveću stepenicu pobjedničkog postolja, te iz ruku Klare Mitrović, bivše uspješne hrvatske judašice, a danas čelnice Judo kluba Dubrovnik 1966., primio zlatnu medalju. Potom se četvrti put začula Lijepa naša u Gospinom polju.

image
Marcelu Škrlecu zlatnu medalju u kategoriji preko 100 kilograma uručila je Klara Mitrović
Tonči Vlašić

Hrvatske judoke su uzele ukupno jedanaest medalja, po četiri zlata i bronce, te tri srebra. Osim Škaleca zlatni su bili Iva Oberan (Župa dubrovačka), Petrunjela Pavić (Dubrovnik 1966.) i Dominik Družeta (Istarski borac). Nitko nije uzeo više zlata od naših. Britanci su drugi po uspješnosti s tri zlata, dva srebra i četiri bronce, Italija treća s dva zlata, te po jednim srebrom i broncom, a u Dubrovniku se još po jednom čula himna Moldavije, Rumunjske, Belgije, Švedske i Francuske, dok su judoke iz točno 20 država osvajale medalje.

image
Europski seniorski judo kup u Dubrovniku 2021.
Tonči Vlašić

Ispit su položili i Hrvatski judo savez i Judo klub Dubrovnik 1966., tehnički organizator. Nekoliko kontrolora je bilo u Gospinom polju te nadgledalo je li sve u najboljem redu. Organizatorima nije lagan zadatak jer dubrovačka dvorana ima uistinu dosta nedostataka, ne može zadovoljiti sve zahtjeve zbog čega treba napraviti daleko više posla, što puno košta, a sve kako bi se 'zakrpale rupe', te ne čudi što se s nestrpljenjem očekuje taj dan kad će se izgraditi nova sportska dvorana u kojoj bi se ne samo lakše moglo organizirati Europski seniorski kup, već, s obzirom na iskustvo organizacije HJS-a i Dubrovnika 1966., bez problema i veća natjecanja, prije svega kontinentalna prvenstva mlađih uzrasta, i ne samo kontinentalna.

Naravno, tad i dubrovački međunarodni judo kup može napraviti korak naprijed.

image
Europski seniorski judo kup u Dubrovniku 2021.
Tonči Vlašić
image
Dio članova Judo kluba Dubrovnik 1966., uglavnom je riječ o mlađim natjecateljima kluba, s trenerom Mateom Semizom, koji su napravili veliki posao kako bi organizacija Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku bila uspješna
Tonči Vlašić
item - id = 1135783
related id = 0 -> 1142509
related id = 1 -> 1141418
27. studeni 2021 12:48