StoryEditorOCM
OstaloHOĆE LI BITI NASTAVKA? |

‘MILIJUN‘ SCENARIJA Jedan je - ‘kanta‘ u ruke košarkašicama Raguse i vaterpolistima Jug Adriatic osiguranja!

Piše Tonči Vlašić
27. ožujka 2020. - 12:48
Svi žele da se natjecanja odigraju do kraja, međutim, ne nadzire se kraj koronavirusu. Ne postoji nitko na svijetu koji može reći kad će se život normalizirati, a samim time i kad će se sportaši vratiti na sportska borilišta, koja su zatvorena jer je zdravlje na prvom mjestu. Sportaši, svatko na svoj način pokušava koliko toliko trenirati kod kuće, međutim, sve je to daleko od pravog treninga. Svi su svjesni kako će im nakon pauze trebati vremena za povratak. Naravno, vremena za odraditi prave pripreme, ako se vratimo u normalu za mjesec dana i ako odluka bude - igrat će se prvenstva do kraja, neće biti, a potom...

- Tek kad ovo završi moći ćemo donijeti odluke što i kako dalje – nema tko ne ističe u ovom trenutku.

Hrvatski odbojkaški savez je prvi zaključio sezonu. Uzeo je u obzir plasman u trenutku prekida. Proglasio prvake, te donio odluku da nitko ne ispada i kako će zbog toga lige u sezoni 2020./21. brojati po dva kluba više. Dubrovačke odbojkašice su u trenutku prekida bile na poziciji koja im je donosila razigravanje za najveći rang s pretposljednjim sastavom Super lige. Međutim, kako je donesena odluka da nitko ne ispada, samim time da nema razigravanja, dubrovački klub je napravio novi korak naprijed, u dvije sezone je iz trećeg razreda stigao do prvog, te će iduće sezone igrati u Super ligi, među dvanaest najboljih hrvatskih ekipa.

Ukoliko se na kraju isti scenarij dogodi i pod koševima tad će košarkašice Raguse biti proglašene prvakinjama (bit će to prvi trofej u povijesti dubrovačkog kluba), a košarkaši Dubrovnika će i u idućoj sezoni igrati u drugom rangu. Košarkašice su do kraja ligaškog dijela trebale odigrati još dva kola, a nakon toga doigravanje za prvaka. Uz to ih je čekao i nastup na završnom turniru Kupa 'Ružica Meglaj Rimac', kojem je dubrovački klub, koji je ove sezone bio bez poraza u oba natjecanja, domaćin (Medveščak je suparnik u polufinalu, a u drugom se sastaju Trešnjevka 2009. i Šibenik). Košarkaši su pak imali još tri kola do kraja sezone, a zauzimali su deseto mjesto u konkurenciji dvanaest klubova. Pozicija je to koja osigurava ostanak.

Vaterpolisti Jug Adriatic osiguranja su prije prekida odradili do kraja ligaški dio Regionalne lige, a to je natjecanje prvi dio domaćeg prvenstva. U ligaškom dijelu sezone su bili najbolji, te su time izborili domaćinstvo završnog turnira za prvaka Regionalne lige (protivnik u polufinalu splitski Jadran, a u drugom polufinalu su suparnici HAVK Mladost i hercegnovski Jadran Carine). U europskoj Ligi prvaka čvrsto drže poziciju koja vodi na završni turnir, a u igri su za prvo mjesto u skupini (CNA Barceloneta i Olympiacos su mu suparnici). LEN-a, europska federacija vodenih sportova, među prvima je donijela odluku o odgađanju utakmica, i to prije gotovo 20-ak dana odgodivši 11. kolo koje se trebalo igrati 11. travnja (četiri su kola do kraja natjecanja u skupini). Potom se oglasilo i vodstvo Regionalne lige, te Hrvatski vaterpolski savez: Nema natjecanja do dalnjeg.

Final four Regionalne lige vaterpolista trebao se u Gružu igrati 3. i 4. travnja, a završni turnir Kupa 'Ružice Meglaj Rimac' za košarkašice u Gospinom polju 10. i 11. travnja.

Rukometaši Dubrovnika su u PAKET 24 Premijer ligi bili posljednji nakon prvog dijela sezone. Drugi dio sezone, Liga za ostanak u kojoj nastupa Dubrovnik i koji kreće od nule, dok ostalih pet klubova u natjecanje ulazi s bonus bodovima (onaj tko je bio najuspješnij od njih u ligaškom dijelu kreće s pet bodova, a prvi iznad dubrovačke momčadi starta s jednim bodom) i Liga za prvaka (svi kreću od nule), nije ni počeo. Sedam kola prije kraja rukometašice Dalmatinke su desete u konkurenciji dvanaest klubova Prve hrvatske lige. 

Stolnotenisači nemaju ove sezone doigravanje. Prvak će biti odlučen nakon 18 kola. Odigrano je 13 kola. Varaždinski StaRR je prvi sa stopostotnim učinkom, Libertas Marinkolora drugi s 11 pobjeda i dva poraza, i to je izgubio od StaRR-a u gostima i kod kuće. Stolnotenisače čeka i Kup, a on za one najbolje među kojima je dubrovački klub nije ni počeo.

U Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi do kraja su ostala tri kola ligaškog dijela, te potom doigravanje za prvaka s osmoricom najboljih (četvrtfinale na dvije pobjede, kao i polufinale, a u finalu na tri pobjede). Ukoliko bi se zaključilo prvenstvo, povukao potez kakav je povukao Hrvatski odbojkaški savez, tad bi Olmissum bio proglašen prvakom, a nitko ne bi ispao iz prvog razreda. Square je trenutno četvrti.

Vaterpolisti Bellevue Croduxa su nakon (tek) 4. kola od ukupno 12 drugi u Prvoj 'B' hrvatskoj ligi (tri pobjede i jedan poraz, i to od Siscie u Sisku, koja je vodeća sa sve četiri pobjede, dok je KPK treći s dvije pobjede, te neodlučenim rezultatom i porazom), nogometaši GOŠK Dubrovnika 1919. su u Trećoj hrvatskoj ligi – jug peti s istim bodovnim učinkom kao i treći Jadran Luka Ploče, Neretvanac je 12., a na dva posljednja mjesta su BŠK Zmaj odnosno Neretva. U konkurenciji 16 klubova vodi Junak, koji ima 6 bodova više od dubrovačkog i pločanskog sastava. Odigrana su tek tri kola drugog dijela. Još ih je dvanaest do kraja.

U Prvoj županijskoj nogometnoj ligi na vrhu je neporaženi Orebić (odigrano tek jedno kolo proljetnog dijela, pet bodova imaju Croatija i ONK Metković s tim da je momčad iz Gabrila odigrala utakmicu manje, dok je posljednji Konavljanin), a u Drugoj županijskoj ligi, koja nije počela drugi dio, vodi Grk iz Potomja, međutim, isti bodovi učinak ima i Enkel iz Popovića, koji je u međusobnom ogledu, koji je odigran u Popovićima, dobio s 3:2 Grk. Malonogometaši Omble su četiri kola prije kraja Druge hrvatske lige – jug sedmi (daleko od vrha, daleko i od onih koji se bore za ostanak), dok je dva kola prije kraja na vrhu Županijske malonogometne lige Cavtat, koji je neporažen, ali matematički još nije osigurao naslov pobjednika.

Boćari Metkovića su tri kola prije kraja ligaškog dijela na pretposljednjem, devetom mjestu, koje vodi u niži rang. Dubrovački Hajduk je pak vodeći u južnoj skupini Druge hrvatske lige (tri kola prije kraja ima tri boda više od Otoka, četiri više od trećeg Komolca, te sedam više od Imotskog i Župe dubrovačke), dok su Postranje posljednje – matematički bez izgleda u spas. U Trećoj hrvatskoj ligi – skupina Dubrovnik i Neretva nakon 7 od 18 kola vode boćari Slavena s Grude...

Kako dani prolaze, a kako nema nikoga na sportskim borilištima, sve je više i više prijedloga – što i kako dalje. Većina smatra kako će teško svi uspjeti odraditi sve što im je ostalo. Oni koji pak imaju doigravanje izlaze s prijedlozima kako bi ga trebalo skratiti, neki su pak za to da se igra završni turnir, a ima i onih koji predlažu da se doigravanje ukine, već da se ligaški dio odigra do kraja i taj poredak uzme u obzir. Ima naravno i onih koji bi zaključili prvenstvo po sadašnjem poretku uzimajući u obzir i propozicije natjecanja po pitanju ispadanja, te popune većeg ranga. Postoje i oni koji smatraju kako treba zaključiti prvenstvo po sadašnjem poretku, ali da nitko ne ispada, već da se liga proširi u idućoj sezoni. Ako se ne bude moglo nastaviti s natjecanjem – neki smatraju kako tad treba poništiti prvenstvo.

Naravno, u cijeloj priči najbolje bi bilo odigrati sve do kraja. Tad bi natjecanja bila regularna. Međutim, svakim novim danom u karanteni smo sve dalje od toga, a sve bliže odlukama za stolom.
20. travanj 2024 01:32