StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

MATO STANKOVIĆ NAKON 10 GODINA NIJE VIŠE IZBORNIK Nekadašnji trener Squarea preuzeo ‘A‘ reprezentaciju Hrvatske

Piše Tonči Vlašić
7. prosinca 2020. - 19:04
Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku o razrješenju izbornika malonogometne reprezentacije, Mate Stankovića, zbog neodgovarajućih rezultata. Za novog izbornika imenovan je dosadašnji izbornik U-19 reprezentacije Marinko Mavrović.

Mavrović je posljednjih godina bio i pomoćnik Stankovića, koji je reprezentaciju preuzeo 2010. godine. Vodio je Hrvatsku na tri Europska prvenstva, a na prvom, 2012. godine, koje je održano u Splitu i Zagrebu, ostvario je najveći uspjeh - izborio polufinale, te zauzeo četvrto mjesto. Dvije godine poslije na idućem prvenstvu u Belgiji stigao je do četvrtfinala, dok na EP-u 2016. u Beogradu nije uspio proći prvi krug. 

Reprezentacija nije pod vodstvom Stankovića uspjela izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu. Iza njega su ostala tri neuspješna pokušaja u kvalifikacijama, a posljednji, uz prethodni neuspjeh u kvalifikacijama za EP, po svemu sudeći bili su glavni razlog zbog čega nije dobio novo povjerenje.

Ostat će činjenica kako je Hrvatska pod vodstvo Stankovića stigla u TOP 10 reprezentacija, kako je u posljednje vrijeme znala pobjeđivati i one najuspješnije reprezentacije svijeta. U posljednjim kvalifikacijama za SP uspjela je proći dva kruga, a u drugom nije bila favorit, već su u toj ulozi bili Rusija i Azerbajdžan. Potonjeg je izbacila, dok joj je pogodak nedostajao da izbaci i Rusiju te se kao prva izravno plasira na SP. Nije uspjela prirediti dva iznenađenja, a jedno, koje je uspjela, donijelo joj je prolaz u posljednji, treći krug kvalifikacija u kojem je protiv Češke bila u ulozi favorita.

Hrvatska u tom trećem krugu nije izgubila ni prvu utakmicu u Zadru (2:2), niti je poražena nakon produžetka i ukupno 50 minuta uzvratne utakmice u Brnu (također 2:2). Na kraju su odlučivali penali. Hrvatska tad nije bila uspješna, te od 7. prosinca, potvrdio je to danas Izvršni odbor HNS-a, ima novog izbornika, nekadašnjeg reprezentativca, koji je u svojoj trenerskoj karijeri između ostalog bio i trener prve momčadi Squarea
24. travanj 2024 22:01