StoryEditorOCM
OstaloBILO JE NA DANAŠNJI DAN |

LEGENDARNA SLIKA SLAVLJA ĐUHA PROTIV KOTORA, FESTA ‘SLOBODNE‘ U HOTELU BELVEDERE Pet godina nakon toga Z. Mamić u GOŠK Jugu

Piše Tonči Vlašić
28. prosinca 2020. - 20:05
Slika Veselina Đuha - trenutak kad u Kuparima 28. prosinca 1985. slavi pogodak i pobjedu protiv Kotora zabilježio je fotoreporter 'Slobodna Dalmacije' Feđa Klarić
Zanimljiv je sportski 28. prosinca u Dubrovniku, ne, naravno ovaj, današnji, ali onaj prije 35 godina je bio. Prvo je u Kuparima, pred 1000 gledatelja, odigran te subote superderbi vaterpolskog prvenstva bivše države. Aktualni prvak Jug protiv Kotora, koji će iduće 1986. godine, te sezone, osvojiti po prvi put naslov naslov prvaka. Rezultat, 8:5 za Jug u posljednjoj utakmici Veselina Đuha prije odlaska na odsluženje vojnog roka.

- U to vrijeme nisi mogao igrat dok si bio u vojsci. Godinu dana sam pauzirao – k'o iz topa će danas, 35 godina poslije, Đuho, sjećajući se tog svog prvog oproštaja od kapice Juga. To je, kad se zna konačni rasplet, bio jedan od razloga zbog čega je došlo do promjene na tronu. Goran Sukno je već bio na odsluženju vojnog roka, Slobodan Trifunović je bio 'uvrijeđen', te nije bio u sastavu momčadi trenera Đura Savinovića.

Uglavnom, tog 28. prosinca 1985., Kotor je došao u Kupare s dva boda prednosti, a otišao je kući praznih ruku, te bez naslova jesenskog prvaka. Jug se pobjedom bodovno izjednačio, imao bolju pogodak razliku, te je on zaključio godinu u kojoj je posljednji put osvojio naslov prvaka bivše države na čelu prvenstvene tablice.

Đuho je dva puta pogodio, kao i Antonio Milat te Pavo Miljanović, dok su se Maro Bijač i Josip Vezjak po jednom upisali u strijelce, svladali reprezentativnog vratara Andriju Popovića na vratima Kotora za kojeg je Emil Niikolić te večeri postigao dva pogotka.

Ante Bautović je u svom izvještaju iz Kupara te večeri zapisao: 'utakmicu je - za divno čudo – dobio igrač manje Dubrovčana. Ono što je u vaterpolu obično odlučujuća prednost, Kotoranima je ovaj put bila enigma. Čak 15 puta se Jug branio brojčano oslabljen, a u samo tri navrata je večeras izvanredni Jakša Bošković vadio loptu iz mreže. Na drugoj strani Jugašima nije trebala 'povlastica'. Oni su samo pet puta imali igrača više'.

Te jeseni Jug je dobio i POŠK-a s Milivojem Bebićem, te je (ne)očekivano barjak Prve savezne lige vijorio u Gružu na kraju 1985. godine, 'jedinica' je bila u rukama oslabljenog Juga. I kad se spominje Bebić, Jug, eto, nakon pobjede protiv Kotora, Jugaši su preselili u hotel Belvedere, koji je otvoren te godine, i koji je u 'blistavom salonu velebnog hotelskog zdanja', tako je pisalo, održana svečanost promocije sportskih prvaka Dalmacije. Dodijeljene su nagrade Slobodna Dalmacije.

Mač slave se spustio te večeri na festi 'Slobodna Dalmacije' na ramena vaterpolskog velikana iz splitske Zente, Milivoja Bebića, na biserni košarkaški talent sa šibenskog Baldekina, Daniru Nakić, košarkašicu Elemesa, te Jugaše, četu vodenih loptaša, koja tako dugo i uspješno brani i slavom ovjenčani dubrovački Srđ. To su bili laureati 1985. godine. Perjanice dalmatinskog sporta.

image
31. izbor najboljih sportaša 'Slobodna Dalmacije' održan je 28. prosinca 1985. u tad otvorenom hotelu Belvedere u Dubrovniku


Pobjednički trofej 'Slobodna Dalmacije', skulpture akademskog slikara i kipara Vaska Lipovca iz Splita, njenog 31. izbora, primila je te večeri u ime Juga dubrovačka trojka: predsjednik Dubravko Cota, trener Đuro Savinović i kapetan momčadi, koja je 1985. osvojila naslov prvaka – Goran Sukno. Uručio im ga je Joško Kulušić, tadašnji glavni i odgovorni urednik Slobodna Dalmacije.

Jug je u anketi dobio 32.235 glasova čitatelja, gotovo tri tisuće glasova više od splitskog plivačkog kluba Jadran, koji je bio drugi, te trećeg Nogometnog kluba Hajduk...

Bebić, POŠK-ova zvijezda, slavio je sa čak 108.828 glasova (slali su se poštom ispunjeni kuponi iz novine), drugo, treće i četvrto mjesto zauzeli su nogometaši Hajduka (Blaž Slišković 92.423 glasa, Zlatko Vujović 89.248 glasova, te Ivan Gudelj 89.025 glasova), a peto i šesto mjesto zauzeli su Jugaši, Goran Sukno s 80.774 glasa i Veselin Đuho sa 74.511 glasova... Bebić, Sukno i Đuho su s reprezentacijom osvojili srebro na Europskom prvenstvu, Hajduk je u jesen 1985. preko Metza, Torina i Dnjepra, bez poraza, izborio europsko proljeće...

- Raduje nas rezultat ankete Slobodne Dalmacije. To je u stvari potvrda naših dosega. Pioniri su prvaci Hrvatske i pobjednici Kupa Jugoslavije, kadeti su drugi u Republici i u Jugoslaviji, omladinci su prvaci Hrvatske i Jugoslavije te finalisti Kupa Jugoslavije, a seniori su prvaci Jugoslavije, finalisti Kupa Jugoslavije i polufinalisti Kupa prvaka Europe. Sada u novoj sezoni priliku imaju mlađi igrači: Vezjak, Rak, Miloslavić, Delić, Vukašin i drugi. Nakon povratka iz JNA naših najboljih pojedinaca, Đuha i Sukna, nadamo se da ćemo već u idućem prvenstvu ponoviti dosadašnje uspjehe – istaknuo je Cota tog 28. prosinca 1985. godine na festi u hotelu Belvedere.

Pet godina poslije, 28. prosinca 1990. godine, sportska vijest iz Dubrovnika je glasila: I drugi igrač zagrebačkog Dinama, Zoran Mamić, potpisao je za Nogometni klub GOŠK Jug. Kao i njegov klupski kolega Alen Peternac, i Mamić će igrati na dvojnu licencu, a njegov dolazak u redove drugoligaša na Lapad veliko je pojačanje – smatraju u GOŠK Jugu.

image
28. prosinca 1990. godine - Zoran Mamić je novi nogometaš GOŠK Juga, tadašnjeg drugoligaša bivše države
19. travanj 2024 15:13