StoryEditorOCM
OstaloFESTA POD JEDRIMA |

LAHOR NAJBRŽI NA 90. MRDUJI Od Orsana je samo domaćin imao više brodova koji su odradili regatu, Niko Kmetović i Denis Vukas odveli svoje do zlata

Piše Tonči Vlašić
3. listopada 2021. - 13:40

Dva, tri čvora, na udare pet, dakle, minimalno da se možeš micat, a na startu gužva, flota od gotovo dvjesto brodova, toliko ih je došlo na festu splitskog velikana Labuda, 90. izdanje njegove Mrduje.

Većina se odlučila krenut prema Šolti, manji dio prema Braču, a u toj manjoj skupini je bio Dubrovnik.

- I to se pokazalo u tom trenutku dobrom odlukom, ali... – kaže Denis Vukas u čijim je rukama bilo kormilo Dubrovnika. Prvi cilj je svima, i onima koji su pošli prema Šolti, kao i onima prema Braču, pa i onima koji se vagali gdje bi, lijevo ili desno, te ostali po sredini (Stravaganza s Nikom Kmetovićem) što prije doći do otočića Mrduje, okrenut se oko njega, te natrag do cilja u Splitu.

image
Krstaš Dubrovnik na 41. Južnodalmatinskoj regati
Tonči Vlašić

Dubrovnik je bio na početku u skupini četiri, pet brodova koji su bili najbliže Mrduji, ali potom se probio vjetar sa zapada, te je 'ekipa' koja je krenula prema Šolti mogla ubaciti u veću brzinu, stizala je 'odmetnike' koji su krenuli prema Braču.

- Prvo smo krenuli lijevo prema Omišu, pa smo željeli prema Šolti, pa smo bili u sredini... Bio sam neodlučan, da sam se odlučio krenut na jednu ili drugu stranu, nekako sam dojma da bi na kraju bili još bolji – priča Kmetović. Njegova Stravaganza, nakon što je uhvatila vjetar, prestigla je između ostalog i Dubrovnik.

- Okrenuli smo oko Mrduje, šesti, sedmi, a na kraju smo bili peti najbrži brod. Odmah nakon okreta smo uspjeli preteći još jedan, dva broda. Pokušali smo poslije preteći i Maria Hrvoja, tj. Toto travel Tutta Trieste, koji je bio na kraju četvrti, ali nismo uspjeli. Mate Arapov s Fatamorganom je bio odličan. Deklasirao nas je. Ukupno je bio treći, a na kraju prva dva broda su svijet za sebe – dodao je Kmetović. Među prvima oko Mrduje našla su se još dva jedra Orsana, Outsidera Vedrana Kosovića, te Južnog vjetra legendarnog Jadrana Gamulina. Uspio je kvartet iz Orsana vratit se do Splita, proći ciljem. Vjetar, koji su oni uhvatili, nije dugo trajao, te su ostali stajali u bunaci.

image
Juri Južni vjetar
Tonči Vlašić
image
Orsanov Outsider u akciji
Tonči Vlašić

Ona dva svijeta za sebe su prije svega super maxi krstaš Maxi Jena MM iz kotorskog Lahora, te Polet Furioso slavljenika Labuda, i u tom srazu gosta i domaćina očekivano je gost Miloš Radonjić podigao pobjednički pokal ukupnog pobjednika iz ruku domaćina.

- Maxi Jena MM je uistinu brod za sebe, pa to je brod za osvojit Barcolanu, a ne za bit najbrži brod Mrduje. Na Mrduji bi bio veliki neuspjeh da ne bude prvi. To je brod koji ima 20 metara viši jarbol od nekih – uglas će Orsanovci.

Lahorovom super krstašu je i malo vjetra dovoljno za ubacit u petu, posada je uigrana, zatim Radonjić je lisac, i kad se sve to tako, nije moglo ispast drugačije na ovogodišnjoj jubilarnoj festi Labuda.

Stravaganza ukupno peta, Kmetović potvrđuje kako u generalnom poretku nikad s niti jednim drugim brod nije bio bolji, a nije mu prvi put kako je slavio u skupini. Ukupno dvije pobjede Orsan je ostvario u skupinama na 90. Mrduji: Stravaganza najbolja u skupini 1, a Dubrovnik u skupini 2, dok je Južni vjetar bio treći u skupini 4, a Kosović peti u skupini u kojoj je slavio Kmetović.

I za kraj činjenica kako je od gotovo dvjesto brodova na 90. Mrduji samo dvadeset i jedan prošao kroz cilj, a od njih najviše – osam – bilo je pod bandjerom domaćina, Labuda, dok je Orsan po tome sa četiri jedra bio na drugom mjestu (Stravaganza među pet - peta, dva broda dubrovačkog kluba među deset najboljih - Dubrovnik ukupno deseti, tri u TOP 20 - 18. Kosović, dok je Južni vjetar regatu zaključio na 21. mjestu). Još su se samo splitski Mornar i zadarski Uskok mogli pohvaliti kako su imali više od jednog broda, po dva, koji je završio regatu.

Orsanovci se sad spremaju za Višku regatu, koja je za dva tjedna.

image
Stravaganza 'para' more
Tonči Vlašić
PET(I)

Stravaganza je bila najbolje plasirani brod Orsana na 90. Mrduji, peta ukupno, a najbolja u skupini 1. 

Uz Nika Kmetovića taj uspjeh su ostvarili Ivan Grgić, Lovre Peović, Mile Pedišić, Vlaho Marčinko, Milan Cebalo, Josip Džamonja, Milenko Šain, Mark Mišić i Goran Daldon.

image
Dubrovnik u akciji
Tonči Vlašić
DUBROVNIK

Uz Denisa Vukasa u posadi Dubrovnika, koji je bio deseti u ukupnom poretku, a prvi u skupini 2, bili su Maroje Kurajica, Gogo Sentić, Ivan Jarić, Dea i Orsat Vukas, te Dean Kontić.

image
Juri Južni vjetar
Tonči Vlašić
image
Vedran Kosović, kormilar Outsidera (Orsan)
Tonči Vlašić
01. listopad 2023 16:57