StoryEditorOCM
OstaloJUDO |

IVA OBERAN, DEBITANTICA NA SENIORSKOM PRVENSTVU EUROPE ‘Jesu u tenisu Federer i Đoković najbolji, jesu, ali ne pobjeđuju uvijek oni‘

Piše Tonči Vlašić
16. travnja 2021. - 08:37

Iva Oberan će Europsko seniorsko prvenstvo u Portugalu otvoriti protiv 22-godišnje Dankinje Laerke Olsen, 35. s rang liste najboljih judašica svijeta u kategoriji do 63 kilograma. Larke je bila juniorska doprvakinja svijeta 2018. godine, a ove godine je ostvarila jedan plasman, bila sedma na Grand Slamu u turskoj Antalyji.

21-godišnja Oberan je po rankingu 19. od ukupno dvadeset i jedne judašice u kategoriji do 63 kilograma u Lisabonu. Zauzima 98. mjesto svjetske rang liste. Jedini nastup ove godine imala je krajem veljače u Pragu gdje je osvojila na Svjetskom kupu broncu, i tim svojim najboljim rezultatom u seniorskoj konkurenciji zaslužila je mjesto u hrvatskoj reprezentaciji za Europsko seniorsko prvenstvo, koje ovog petka, 16. travnja, počinje u glavnom gradu Portugala, i traje do nedjelje, 18. travnja.

Ukoliko judašica Župe dubrovačke bude uspješna u svom debiju na Europskom seniorskom prvenstvu, čeka je potom 33-godišnja Poljakinja Agata Ozdoba Blach, koja je 2017. bila brončana na Svjetskom seniorskom prvenstvu, a 2014. medalju istog sjaja uspjela izboriti i na Europskom seniorskom prvenstvu. Ima i dvije bronce s Grand Slam turnira. Ove godine najbolji plasman joj je peto mjesto na Grand Slamu u Tel Avivu. Inače, Ozdoba Blach je 27. sa svjetske rang liste, a na EP-u je u ulozi osme nositeljice kategorije.

image
Iva Oberan na pobjedničkom postolju Europskog seniorskog kupa u Dubrovniku 2020. godine
Tonči Vlašić

Na suprotnoj strani ždrijeba kvalifikacijske skupine u kojoj je Iva Oberan nalazi se aktualna olimpijska pobjednica, Slovenka Tina Trstenjak, prva nositeljica EP-a, a druga sa svjetske rang liste. Trstenjak je bila i svjetska prvakinja 2015., svjetska doprvakinja 2017. te dva puta brončana na SP-u, 2014. i 2018. godine. Uz to je vlasnica šest medalja s Europskih seniorskih prvenstava na kojima je dva puta bila na najvećoj stepenici pobjedničkog postolja, 2016. i 2017. godine.

- Iva će, to je sigurno, dati sve od sebe. Tu nema dileme. Hoće li to biti dovoljno za dobar rezultat, vidjet ćemo. Svi se nadamo da hoće. Priželjkujemo to. Ukoliko bi izborila završno, treće kolo kvalifikacija, tj. četvrtfinale, dakle, otvorila prvenstvo s dvije pobjede, to bi bilo sjajno. Osigurala bi repasaž u slučaju poraza u 3. kolu. Iva je debitant. Nema iskustva boriti se protiv najboljih, nije imala priliku nastupati protiv tako visoko rangiranih sa svjetske rang liste, ali mladi dolaze. Jesu u tenisu Federer i Đoković najbolji, ali ne pobjeđuju uvijek oni. Iva nema ama baš nikakvog opterećenja. Presretna je što je izborila priliku biti u reprezentaciji. Dobro je radila, spremila se. Zna judo. Poželimo joj i malo sportske sreće. Ponavljam, Iva će dati sve od sebe – istaknuo je Ivin otac, Ivan Oberan, bivši uspješan judaš, a danas judo trener.

image
Ivan i Iva Oberan
Tonči Vlašić

Natjecanje u kategoriji do 63 kilograma na rasporedu je EP-a u Lisabonu u subotu, 17. travnja. Kvalifikacije u Altice Areni u glavnom gradu Portugala, jednoj od najvećih arena u Europi kapaciteta 20.000 sjedećih mjesta, počinju u 10 sati, a finalni blok od 16 sati.

Seniorsko prvenstvo Europe u Lisabonu od 16. do 18. travnja okupilo je ukupno 359 judoka iz 45 država. 

image
Iva Oberan, judašica Župe dubrovačke i hrvatska reprezentativka
Marina Mayorova/Ijf.org

17. travanj 2024 09:22