StoryEditorOCM
OstaloJUDO

Iva i trener Mateo na putu za Taškent gdje će u nedjelju stići i Petrunjela, debitantice, jedne od najmlađih sudionica SP-a, doznale suparnice

Piše Tonči Vlašić
6. listopada 2022. - 15:57

Iva Oberan je na putu za Taškent, s njom i Mateo Semiz, stigli su do Istanbula, koji će napustiti u gluho doba noći. U subotu će na put, a u nedjelju će u glavni grad Uzbekistana stići i Petrunjela Pavić.

- Svjetsko seniorsko prvenstvo je najvažniji turnir ove godine. Vrijeme je za velike stvari, važne stvari, jer svijet to treba. Ždrijeb Svjetskog prvenstva u judu kraj je predviđanja i prvi dodir sa stvarnošću – tako su domaćini najavili na službenoj stranici svjetske judo federacije svoj najveći događaj u 2022. godini.

Prošla godine je bila olimpijska, zbog korone je ona bila 2021., a ne 2020. godine, te se već za manje od dvije godine dijele nove olimpijske medalje. Hrvatski judo gori od želje biti u Parizu 2024. zastupljen sa što više svojih reprezentativaca.

Oberan i Pavić su debitantice na seniorskom SP-u, prva nastupa u kategoriji do 63 kilograma u nedjelju, 9. listopada, a druga dva dana poslije u kategoriji do 78 kilograma, i to je razlog zbog čega je članica Župe dubrovačke putovala prije članice Dubrovnika 1966. čiji je šef struke, Mateo Semiz, jedan od trenera hrvatske reprezentacije. 

- Judo je fizičko i mentalno zdravlje, zabava, rekordi, medalje i nagrade. Svjetsko prvenstvo znači milijun dolara za raspodjelu, petsto osamdeset i jednog sportaša iz osamdeset i jedne zemlje – još je jedna crtica iz najave na stranici IJF-a.

Prvenstvo se, najavili su, održava u Humo Ice Domeu u Taškentu, koje je u 48 sati promijenilo svoje lice. Prostor kojim odjekuje zvuk klizaljki i hokejaških pakova, led, od danas do 13. listopada rezerviran je pod metalnim svodom za ippone, na radost ljubitelja juda. U manje od 48 sati led je nestao u korist poda koji će primiti dvije tatami površine. Izgled se brzo mijenja, a kupola se ukrasila bojama svjetskog prvenstva‘ – napisali su. Kapacitet Humo Ice Domea je 12.500 gledatelja.

Oberan je slobodna u 1. kolu, slobodna je i njezina suparnica u 2. kolu, 25-godišnja Kim Jijweong iz Južne Koreje, vlasnica bronce s ovogodišnjeg ekipnog prvenstva Azije, a koja je prije pet godina bila treća pojedinačno na prvenstvu Azije. Korejka je 46. na svjetskoj rang listi. 22-godišnja Oberan na 38. mjestu. Bude li uspješna, čeka je netko od društva u kojem su treća sa svjetske rang liste, 28-godišnja Kanađanka Cathrine Beauchemin Pinard, brončana iz Tokyja, dvostruka prvakinja Amerike, zatim 22-godišnja Kosovarka Laura Fazliu, aktualna doprvakinja Europe, judašica koja je pobjeđivala na Europskom seniorskom kupu u Dubrovniku, te 25-godišnja Kamerunka Jean Etoua, koja je brončana s prvenstva Afrike.

Petrunjelu čeka na startu kategorije do 78 kilograma 31-godišnja Brazilka Mayra Aguiar, koja je nanizala tri olimpijske bronce (London 2012., Rio 2016. i Tokyo 2021.), koja je dvostruka svjetska prvakinja, a šesterostruka južnoamerička prvakinja...

Uglavnom, tako je to kad se dođe na najveće natjecanje, Olimpijske igre i(li) Svjetsko prvenstvo. Teško je izbjeći najbolje, nositelje prije borbe za četvrtfinale, koje u slučaju poraza donosi repasaž, priliku za popravni.

22-godišnja Iva i 21-godišnja Petrunjela su među najmlađim sudionicima SP-a, svojim dobrim rezultatima ove godine zaslužile su mjesto na najvećem ovogodišnjem judo natjecanju. Iskustvo koje steknu u Taškentu itekako će im dobro doći u nastojanju da izbore mjesto na olimpijskom tatamiju u Parizu u ljeto 2024. godine.

18. travanj 2024 22:01