StoryEditorOCM
OstaloU AUSTRIJI, DANSKOJ I NORVEŠKOJ NAJAVLJENA GRADNJA VELIKE SPORTSKE DVORANE U GOSPINOM POLJU

I DUBROVNIK JE ADUT HRVATSKE, DANSKE I NORVEŠKE ZA DOBIVANJE DOMAĆINSTVA SVJETSKOG PRVENSTVA RUKOMETAŠA Hoćemo li iskoristiti novu priliku i napokon napraviti u Gospinom polju pravi sportski objekt?

20. siječnja 2020. - 10:46
Hoćemo li iskoristiti novu priliku te napokon u Dubrovniku napraviti sportski objekat u kojem će se moći organizirati veliki sportski, i ne samo sportski događaji? Hrvatski rukometni savez, ako je suditi po posljednjim informacijama, opet nudi priliku. Prvu, kad je Hrvatska bila domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. i kad je Dubrovnik trebao biti jedan od gradova u kojem će se igrati, nismo iskoristili. Ponuđeno smo odbili. Nije se dubrovačka Arena gradila u Gospinom polju. Ne treba nama takav veliki objekat. Kad je Arena umjesto u Gospinom polju počela nicati u Poreču, koji je veličinom tri puta manji od Dubrovnika, najavili smo kako ćemo izgraditi još ljepšu i bolju dvoranu, funkcionalniju, ali od toga do danas ništa.

Non stop se krpa postojeća u Gospinom polju. Sad je najavljena njezina energetska obnova, ali i kad se to napravi ona neće zadovoljavati ni dužinom, ni širinom, a ni kapacitetom. Zbog toga nismo niti jednom bili domaćini službene utakmice hrvatske rukometne reprezentacije. Zbog toga su već propale mogućnosti da se u njoj održi između ostalog veliko judo natjecanje. Zanimljivo, i to je na kraju završilo u dvorani u Poreču jer je postojeća u Gospinom polju mala.

Ne, nije dvorana u Gospinom polju kad se gradila napravljena loše. Prije gotovo 40 godina, otvorena je 1981., napravljena je i zadovoljavala je uvjete koji su vrijedili u tom trenutku, ali od tada do danas se mnogo toga promijenilo. Najvažnije je nemoguće popraviti jer su nosivi zidovi dvorane iza rukometnih/malonogometnih golova, te se ne može dobiti na dužini sportskog terena. Na širini bi se još moglo, ali bi trebalo 'kidati' postojeće tribine, a one primaju sve skupa oko 1500 gledatelja, a to ne zadovoljava uvjete za domaćinstvo ozbilnijeg sportskog događaja što danas može 'mali' Poreč, zatim Varaždin, koji je veličine Dubrovnika... (ne spominjemo četiri najveća hrvatska grada te Zadar).

Dvorane, koje su se gradile u posljednje vrijeme, nekako je osječki Gradski vrt najbolji primjer, ne sadržavaju samo jednu dvoranu u kojoj se mogu odigravati službene utakmice (rukometne, košarkaške, odbojkaške, malonogometne). U njenoj 'utrobi' ih je još, svaki, naravno, dužinom i širinom zadovoljava uvjete, granica terena nije 'naljepljena' uz zid. Plus, u taj svaki teren u 'utrobi' objekta je i po nekoliko redova tribina. Međutim, najvažnije, u takvoj dvorani istovremeno može bez problema trenirati / igrati nekoliko klubova.

Hrvatski rukometni savez je jučer u bečkom hotelu InterContinental predstavio kandidaturu Hrvatske, Danske i Norveške za domaćina Svjetskog prvenstva rukometaša 2025. ili 2027. godine. Vijest glasi: Tri velike rukometne zemlje, došle su na ideju, da zajednički organiziraju to natjecanje, koje će ući u povijest kao prvo na kojemu će nastupiti 32 reprezentacije. Hrvatska je u tom dogovoru spremna preuzeti četiri skupine prednatjecanja, jednu glavnu skupinu, dva četvrtfinala i jedno polufinale te President kup. Danska i Norveška bi podijelile ostalo. Nije tajna da Hrvatska ima već spremne četiri dvorane za takvu vrstu natjecanja: Arenu Zagreb, Arenu Split, Arenu Varaždin, Žatiku u Poreču i novost je dvorana u Dubrovniku, u Gospinom polju, i to kapaciteta 5.000 gledatelja, koja bi se trebala sagraditi – naglašenoj je na prezentacija, koja je osim u Beču održana proteklih dana i u Malmeu gdje je igrala Danska, odnosno Trondheimu u kojemu je svoje susrete europskog prvenstva igrala Norveška.

Konačna odluka o domaćinu biti će poznata 8. veljače. Protukandidati Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj su Švicarska te Mađarska. Nema tko ne ističe kako je od ukupno tri kandidature favorit zajednička kandidatura tri rukometne velesile. 

Poreč je u višenamjenskoj Sportskoj dvorani Žatika, kapaciteta 3.700 mjesta, koja je izgrađena za godinu dana i otvorena krajem 2008. godine, bio do danas domaćin nekoliko desetaka velikih međunarodnih natjecanja. 
19. travanj 2024 07:30