StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

HRVATSKA U KVINTETU KOJI JE VEĆ IZBORIO EURO Ništa od senzacije u Skoplju, Srbija rastužila Stankovića i tri bivša igrača Squarea

Piše Tonči Vlašić
9. ožujka 2021. - 22:22

Opet je Srbija dominirala, opet je uputila točno 33 udarca prema vratima Makedonije, koja je u Skoplju imala daleko više pokušaja nego prije neki dan u Valjevu. Tad samo četiri, a sad 17. Međutim, ovaj put nije na kraju utakmice bilo razloga za zadovoljstvo u redovima Makedonije, koja je odigravši 1:1 u Valjevu potpisala najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela kvalifikacija, tim bodom nakon polovice igre u skupini 4 ostala u igri za prolaz na Euro. Ovaj put je bilo 6:1 za Srbiju. Makedonija je u Skoplju povela s 1:0, ali nakon toga je krenulo reprezentaciju iz prve jakosne skupine protiv reprezentacije iz posljednje, četvrte jakosne skupine.

- Za ponoviti pozitivan rezultat trebat će u Skoplju biti još, još bolji nego smo bili u Valjevu. Toga smo svjesni – rekao je nakon prve utakmice protiv Srbije Mato Stanković, naš Primorac i Konavljanin, bivši hrvatski izbornik, koji je sad član stručnog stožera reprezentacije Makedonije. U Valjevu je vratar Makedonije Antonije Petrovski imao čak 21 obranu.

Zanimljivo, u startnih pet Makedonije u Skoplju protiv Srbije bila su tri bivša igrača Squarea – Darko Rangotov, Igor Leovski i Adrijan Micevski. Vrh skupine drži Bosna i Hercegovina s maksimalnih 9 bodova iz tri utakmice, Srbija je druga s pet bodova iz četiri utakmice, Rumunjska ima dva boda iz tri utakmice, a Makedonija dva boda iz četiri utakmice. Sutra u Zenici igraju BiH i Rumunjska, a u zadnja dva kola se sastaju: Makedonija – BiH i Srbija – Rumunjska, te BiH – Srbija i Rumunjska – Makedonija.

Na Euro će pobjednici svih osam skupina, te šest najboljih drugoplasiranih, dok će dvije najslabije drugoplasirane reprezentacije između sebe u dvije utakmice odlučiti tko također ide na završnicu. Nizozemska kao domaćin prvenstva ne igra kvalifikacije. Euro će se igrati od 19. siječnja do 6. veljače 2022. godine. Bit će to prvo prvenstvo sa 16 reprezentacija uz napomenu kako je do 2018. prvenstvo bilo svake dvije godine, a sad će biti svake četvrte godine.

U Sloveniji, na posljednjem Euru 2018., naslov prvaka osvojio je Portugal, koji nastupa u kvalifikacijskoj skupini 8, a koji još nije izborio plasman na Euro, a što je već uspjelo Hrvatskoj, Azerbajdžanu, Italiji, Rusiji i Španjolskoj, najuspješnijoj reprezentacije u povijesti prvenstava sa sedam naslova. Bosna i Hercegovina je već osigurala jedno od prva dva mjesta u skupini, a ukoliko dobije u srijedu, 10. ožujka, Rumunjsku u Zenici, i ona će dva kola prije kraja kvalifikacija osigurati mjesto na EP-u.

image
UEFA je na svoj stranici potvrdila - Hrvatska se (već) kvalificirala na završnicu EP-a
Uefa.com

Makedonija nikad nije igrala na završnici EP-a, kao ni Bosna i Hercegovina za koju nastupa Mirko Hrkač, bivši igrač Squarea. Hrvatska za koju su u prva četiri nastupa u ovim kvalifikacijama igrala dvojica Dubrovčana, vratar Zoran Primić (Square) i Dario Marinović (Jimbee Cartagena / Španjolska), šesti put igrati na EP-u. Bila je sudionik 1999., 2001., 2012., 2104. i 2016. godine. Najveći uspjeh je ostvarila 2012. kad je bila četvrta, a Marinović srebrna kopačka Eura.

Marinović je najbolji strijelac Hrvatske u ovim kvalifikacijama sa 6 pogodaka, te najbolji strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije. Do danas je 65 puta tresao suparničke mreže. Marinović je bio sudionik tri Eura, dok Primić čeka svoj debi na velikom natjecanju.  

19. travanj 2024 17:10