StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET

Gordan Duvančić, Slavonac u dresu Squarea, ne znaš je li bio bolji u napadu ili obrani u pobjedi protiv Novo vrijeme: ‘Pogoci mi nisu u opisu posla‘

Piše Tonči Vlašić
7. travnja 2022. - 13:05

Dva su kola do kraja ligaškog dijela Prve hrvatske malonogometne lige. Poredak: Olmissum 32 boda, Futsal Pula 30 bodova, Square i Crnica po 27 bodova, Novo vrijeme i Vrgorac po 24 boda, Futsal Dinamo 21 bod, AFC Universitas 19 bodova, Šibenik 1983. 17 bodova, te Alumnus 3 boda. S koje će pozicije Square, trenutno treći, u doigravanje za prvaka?

- Još možemo biti i prvi, ali ne ovisi samo o nama. Ukoliko Olmissum izgubi u Makarskoj, Pula od Dinama, a mi dobijemo Alumnus u Gospinom polju, tad možemo pobjedom u zadnjem kolu u Omišu do prve pozicije. Jesmo li sigurno među četiri samo s pobjedom protiv Alumnusa? S obzirom da zadnje kolo igraju Crnica i Novo vrijeme, ako se zatvori taj krug mi smo u njemu drugi. Ako smo dobro računali, da, trebali bi pobjedom protiv Alumnusa biti u najgorem slučaju četvrti – priča Gordan Duvančić, Slavonac, 34-godišnji igrač Squarea.

Prvi put je dres Squarea obukao 2015. godine. Marinko Šamija, Tomislav Bevanda i on su bili igrači sa strane. Zadržao se sezonu. Vratio se u ljeto 2020. godine. Ovo mu je druga sezona za redom, a treća ukupno kako brani boje 'crveno plavih'.

- Treba dobiti Alumnus. To što su oni ispali, što imaju samo 3 boda, pustite to. Ne možemo unaprijed upisivati bodove. Amo mi prvo dobiti Alumnus. Znat ćemo odmah sve rezultate jer se zadnja dva kola igraju istovremeno. Nakon toga će biti jasnije.

image

Gordan Duvančić (Square) protiv Alumnusa u Kupu Hrvatske u sezoni 2020./21.

Tonči Vlašić

Square je bez Mara Đuraša, nada se Duvančić kako bi reprezentativac mogao pomoći u doigravanju za prvaka. Što je očekivao uoči sezone?

- Prvo, bili smo na početku priprema u dosta lošijem sastavu. Zatim su preko noći došli Marko Kuraja i Maro Đuraš, koji su imali problema u Italiji s klubom. Nakon njihovog dolaska očekivao sam, naravno, više. Kad je stigao Mirko Hrkač, očekivao sam još više. Puno smo bolji nego na početku priprema za sezonu. Toni Bačić je dobro sve posložio, a u tri sezone koliko sam u Squareu, ova treća je najbolja po pitanju odnosa u svlačionici. To je donijelo ovaj lijep rezultat, činjenicu da je Square konkurent za vrh.

Dobio je Square u nastavku sezone Olmissum, prije toga Futsal Pulu, sad u zadnjem nastupu 5:4 u Gospinom polju Novo vrijeme. Plus, pobjeda u Vrgorcu... Zadnja utakmica protiv Novo vrijeme – ne znaš je li Duvančić bio bolji u napadu ili u obrani, kakav je dva poteza povukao u napadu, a kako je s druge strane 'strpao' u špag suparničke igrače. Kratko i jasno – odličan!

- Moj posao je obrana, ha, a pogoci mi nisu u opisu posla. Što se tiče pogotka, suigrači su sad napravili veliki posao, Kuraja odnosno Hrkač. Ispalo je super. Dobro se osjećam, gušt mi je igrat. Najvažnije je za svakog igrača da se dobro osjeća unutar ekipe, a osjećam se dobro jer je Square ekipa u kojoj se svi žrtvuju za drugog. Zato je, već sam rekao, rezultat ovako dobar.

DEBI - 6:0

Duvančić, koji je rođen u Osijeku 12. rujna 1987. godine, debi za Square imao je u 6:0 pobjedi u 1. kolu sezone 2015./16. Prve HMNL-e 18. rujna 2015. godine protiv Solina u Gospinom polju, a prvi pogodak za 'crveno plave' postigao je 17. listopada 2015. godine u Makarskoj u utakmici 5. kola protiv Novo vrijeme (pogodio je u 5. minuti za vodstvo 1:0. Na kraju je završilo 3:3).

Duvančić je počeo s velikim nogometom. Igrao Drugu HNL, Hrvatski dragovoljac, pa MV Croatia (ex. Marsonia Slavonski Brod).

- Imao sam 22 godine kad se dogodila kriza, recesija. Klubovi su se našli u teškoj situaciji, nisam bio zadovoljan, te sam se odlučio prebacit na mali nogomet. Još dok sam igrao veliki nogomet znao sam igrati malonogometne turnire. Prihvatio sam poziv iz Malonogometnog kluba Osijek Kelme. Bio sam bolji nego u velikom nogometu, i tako sam ostao u malom. Pet sezona u Osijek Kelmeu, zatim sezona u Squareu, pa natrag u Osijek Kelme iz kojeg sam nakon dvije sezone otišao u Uspinjaču te s njom osvojio Kup Hrvatske. Iz Uspinjače u Drugu talijansku ligu, te povratak u Square u ljeto 2020. godine. U mojoj prvoj sezoni u Squareu smo bili šesti u ligi, međutim, u doigravanju za prvaka su te sezone igrala samo četiri najbolja, ne više. Prošle sezone je cilj bio ostanak, to smo uspjeli izboriti. Sad ove sezone bi bilo lijepo izboriti polufinale, potom pokušat... Što? Možemo se nositi sa svima. To smo pokazali ne samo u prvenstvu, već i u kupu. Igrali smo polufinale, u njemu izgubili od Olmissuma na penale. Nema ove godine izrazitog favorita - naglasio je Duvančić, koji je ove sezone postigao ukupno pet pogodaka. 

image

Gordan Duvančić (Square)

Tonči Vlašić

PLUSEVI I MINUSI LIGE 10

Kako Duvančić gleda na Ligu 10?

- Sve ima svoje pluseve i minuse, tako i Liga 10. Podigla se kvaliteta, zanimljiva je za gledatelje, to su, naravno, plusevi, ima ih još, a minus je što smo izgubili neke regije, danas nema nitko iz moje Slavonije u najvećem rangu. Minus je i što mladi igrači teško dobiju priliku jer je pritisak rezultata. Draže bi mi bilo da je Liga 12. Čini mi se kako bi tad još više razvili mali nogomet. Evo, sad ispada Almunus, ako uđe drugoligaš s juga, imat ćemo Futsal Dinamo iz Zagreba, Pulu, te osam klubova iz Dalmacije. Naravno, sve po zaslugama. Svi oni su zasluženo tu, ali kad je tako, ponavljam, teško će se razviti mali nogomet u drugim regijama.

image

Gordan Duvančić (Square) u četvrtfinalu doigravanja za prvaka u sezoni 2020./21. protiv Olmissuma u Omišu

Tonči Vlašić

DUVANČIĆEV TROFEJ, BOLNA RANA SQUAREA

Duvančić ima trofej. U sezoni 2018./19. osvojio je s Uspinjača Gimkom Kup Hrvatske. Šalimo se kako ga ne smije previše spominjat u Gospinom polju jer je to bolna rana Squarea. Naime, Duvančić je sa zagrebačkim klubom finale izborio uspjehom protiv Squarea, koji je te sezone bio opet 'in' za trofeje, koji je u polufinalu vodio s 3:1 pet minuta prije kraja kad je sva statistika bila debelo na njegovoj strani, ali...

Uspinjača Gimka je izjednačila dvije minute prije kraja na 3:3 pogotkom kakav se više neće vidjeti: glavom je dirao Bruninho loptu, želio je otkloniti opasnost, pa su svi gledali let lopte do vratnice gola Squarea, odbije se od vratnicu i onda padne na leđa Alena Turuka i završi u mreži. Mogao je Square plakat nakon toga. Poslije, kad su pobjednika odlučivali penali, Pele Stjepan Duje Rezo ne pogode, te ode Duvančić u finale, a tamo ga ne dočeka Novo vrijeme Apfel, aktualni prvak i prvi favorit, već Alumnus jer je i drugo polufinale završilo iznenađenjem, favorit na papiru je pao. Uspinjača Gimka je i tu utakmicu dan poslije dobila, te osvojila trofej po koji su u Slavonski Brod, na završni turnir, došli Square i Novo vrijeme.

- Dobili smo Alumnusa u finalu sa 7:6. Imali smo 5:1, 6:2 i 7:3 – dodao je Duvančić. Prisjetio se kako je 2014. s Osijek Kelmeom igrao polufinale Kupa u Gospinom polju.

- Prvog dana, u četvrtfinalu, tad je završni turnir bio s osam klubova, dobili smo Vrgorac, a dan poslije u polufinalu izgubili od Splita. Tad je Square izbacio u polufinalu na penale Nacional, prvog favorita, ali nije ni on u finalu uspio dobiti Splita. Sjećam se kako se Squareu Maro Đuraš ozlijedio u četvrtfinalu protiv Grobnika, te nije mogao pomoći ni u polufinalu u kojem je isključen Hrvoje Cvjetković zbog čega nije mogao igrati finale...

KINA, JAPAN, BRAZIL

Duvančić je imao priliku igrati i za hrvatsku reprezentaciju. Pamti gostovanja s mini 'Vatrenima' u Kini, Japanu i Brazilu. Ni jedno se ne zaboravlja, ali, očekivano, najviše je pričao o utakmici protiv Brazila.

- Puna dvorana, nekoliko tisuća navijača pjeva himnu Brazila – izvukao je jedan detalj.

19. travanj 2024 05:53