StoryEditorOCM
OstaloPOČELA 39. JUŽNODALMATINSKA REGATA OD OREBIĆA DO DUBROVNIKA

FESTA POD JEDRIMA KRENULA IZ OREBIĆA Sve je počelo 1981. godine...

2. kolovoza 2019. - 23:56
Vjetar je bio južnoga smjer. Malo ga je bilo. Točnije, u jedanaest, kad je bio predviđen start, nije ga bilo ništa, a u jedanaest i deset je malo zapuhalo te je regatni odbor brzo reagirao i dao znak za start – rekao je Ivo Kličan, trener s najdužim stažom u Jedriličarskom klubu Orsan, koji, kao i svi u dubrovačkom klubu, vuče i poteže kad je Južnodalmatinska regata, koja je danas krenula po 39. put.

- Prijavilo se točno četrdeset brodova, a sjećam se prve regate kad ih je bilo samo dvanaest. Zakasnio sam bio na start, a potom nas je uhvatila nevera, pa smo bježali i tako ni nismo odjedrili tu prvu etapu prve regate – rekao je Marinko Mikulandra, čelni čovjek Orsana.

- Prve godine je Južnodalmatinska regata krenula iz Orebića, obilazila se bova ispred Vignja i nastavljalo se prema Pomeni. Druga etapa je bila od Pomene do Prožure, ali se išlo do Pelješca, dok je treća bila uobičajena etapa od Prožure do Dubrovnika. Kasnije, ruta se pomicala kako bi regata bila duža. Najprije se išlo oko otočića Aleksandrice ili Lirice, a kako je dolazilo sve više brodova s malo dubljim kolumbama, pa nas je bilo strah, zbog plićine ako se ide oko Lirice, da se netko ne nasuče. Zato smo, već dugi niz godina bovu stavili ispred otoka – dodao je Mikulandra nakon što je napravio đir kroz povijest. Osim njega još se samo Tonći Kordić moža pohvaliti da nije propustio niti jednu Južnodalmatinsku regatu.

- Propustio sam nekoliko Južnodalmatinskih regata, i to kad sam navegavo te nisam bio u gradu, a bio sam sudionik te prve koja je održana 1981. godine. Tada nije bilo hotela u Pomeni. U  Prožuri je bilo svega pet, šest kuća. Sjećam se dobro toga. Dakle, prvo sam jedrilo, bio natjecatelj na Južnodalmatinskoj regati, a poslije sam, kao i svi u klubu, dio organizacije – dodaje Kličan.

Non stop je Kličan u gliseru, baca bove, a kad svi okrenu oko nje kupi je te ide dalje. Tako je i ove godine. Nakon što je pokupio sve na startu, u Orebiću te na okretu u Korčuli, prebacio ih je u Pomeni. Tamo je skupa s ostalima čekao tko će prvi presjeći ciljnu ravninu.

- Najbrži brod prve etape je Shining MM ispred Dubrovnika i Toto Travela, a pobjednik etape po ORC-u je Mareus - objavio je Alen Kustić.

Shining MM je 16 nautičkih milja savladao za tri sata, 38 minuta i 30 sekundi. Dubrovnik čije kormilo drži Alec Cvinar zakasnio je tri minute i 32 sekunde, Toto Travel (kormilar Mario Hrvoj) za pobjednikom je zaostalo sedam minuta i 19 sekundi... 
25. travanj 2024 14:52