StoryEditorOCM
OstaloDRŽAVNA NAGRADA |

DVA ‘BUČARA‘ STIŽU U GRUŽ Dobitnici godišnjih nagrada Željan Konsuo i Paulo Obradović: ‘Zadovoljstvo je biti u odabranom društvu!‘

Piše Tonči Vlašić
22. listopada 2020. - 17:59
Željan Konsuo i Paulo Obradović su među ovogodišnjim dobitnicima godišnje državne nagrade za sport Franjo Bučar.

Konsuo je jedan od osnivača Malonogometno kluba Square, njegov predsjednik 1998. godine kad je ostvaren najveći uspjeh – osvojen Kup Hrvatske, zatim čelni čovjek Vaterpolskog kluba Jug, koji je pod njegovim vodstvom počeo žetvu koja ga je dovela do mjesta trofejima najbogatijeg kluba (i nakon odlaska s mjesta predsjednika je u najjužem vodstvu kluba, njegov dopredsjednik. Zatim je i u najjužem vodstvo Hrvatskog vaterpolskog saveza, a u posljednje vrijeme član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora).

- Zadovoljstvo je biti u odabranom društvu, ne samo ovogodišnjih dobitnika, već svih koji su do danas dobili najveće državno priznanje. Počašćen sam što sam nakon godišnje Nagrade grada Dubrovnika, dobio i ovo veliko priznanje. Ovo je kruna mog dosadašnjeg rada u sportu. Meni poticaj za nastaviti dalje - istaknuo je Konsuo.  

image
Željan Konsuo foto: Bruno Konjević / CROPIX


Obradović je s vaterpolskom reprezentacijom Hrvatske bio olimpijski pobjednik u Londonu 2012. godine, europski prvak iz Zagreba 2010. godine, a osvajao je i medalje na svjetskim prvenstvima. Jedan je od najtrofejnijih Jugaša, koji je ne samo s dubrovačkim klubom, već i s Olympiacosom bio prvak Europe. Trofeje je osvajao i s riječkim Primorjem. Paulo, koji još uvijek s klubovima skuplja trofeje, bio je biran za najboljeg igrača završnih turnira Kupa Hrvatske i Regionalne lige, te jedan od najboljih strijelaca.

- Prije svega bi čestitao svim ostalim laureatima. Zahvalan sam ljudima, koji su me odabrali. Ovo je veliko priznanje - prva je reakcija Obradovića.

image
Paulo Obradović (Jug Croatia osiguranje) foto: Tonči Vlašić


Uz Konsua i Obradovića godišnje nagrade dobili su I Pero Kuterovac, Bruno Bošnjak, Mimi Vurdelja, Slaven Zambata, Stojko Vranković, Slavko Cvitković, Neven Šavora, Rea Hraski, Matija Gubica i Boris Milošević.

Nagrade za životno djelo u 2020. dobili su Ante Kostelić, trenerski velikan s deset olimpijskih medalja, Petar Skansi, vrhunski igrač i trener te osvajač dva olimpijska odličja i Ivo Trumbić, vaterpolska legenda i vlasnik tri olimpijske kolajne, koji je u svojoj trenerskoj karijeri vodio i vaterpoliste Juga. 

Odluka o dobitnicima nagrada donesena je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji Natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji čine izv. prof. dr. sc. Tomislav Krističević, Marijeta Ćelić, Vlado Šola, Perica Bukić, Damir Martin, Stipe Pletikosa, Stojko Vranković, Mihovil Španja i Ana-Marija Vuković.

- Čestitam svim dobitnicima ove nagrade, najvišeg priznanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta. Znamo, ovaj Odbor nikad nema lak zadatak, ali to je samo potvrda koliko sjajnih, velikih i zaslužnih imena čini hrvatski sport. Na ovogodišnjem popisu dobitnika su imena hrvatskih sportašica, sportaša, trenera i sportskih djelatnika koji su našu domovinu proslavili diljem svijeta. Nagrada Franjo Bučar nosi ime oca hrvatskog sporta i u ovoj po svemu drukčijoj godini dodatni je pokazatelj koliko smo ponosni na sve što ostvaruju njegovi nasljednici - rekla je ministrica Nikolina Brnjac
 
Svakom dobitniku nagrade za životno djelo dodijelit će se povelja i zlatna medalja s likom Franje Bučara te novčani iznos od 50.000,00 kuna, dok će dobitnici godišnje nagrade dobiti povelju i medalju s likom Franje Bučara te novčani iznos od 20.000,00 kuna.
19. travanj 2024 22:46