StoryEditorOCM
OstaloHALO, ITALIJA! |

DUBROVČANIN, JUNAK MANTOVE, KOJI JE S TRI POGOTKA SRUŠIO PRVAKA Ante Daničić: ‘Bilo je trenutaka kad smo na terenu pričali hrvatski!‘

Piše Tonči Vlašić
11. listopada 2020. - 11:16
Ante Daničić nakon što je pogodio za 3:2 protiv prvaka Pesara u njegovom domu, postigao svoj treći pogodak u debiju u talijanskoj ligi foto: divisionecalcioa5.it
Nije moglo početi bolje. Dobili smo prvaka na njegovom terenu, a ja sam postigao tri od četiri pogotka. Za mnoge je tih naših 4:2 senzacija. Mislim kako nas je Pesaro podcijenio jer je prije utakmice, u najavi prvenstva, na pitanje: 'Tko će biti glavni kandidat za ispadanje?', odgovor za mnoge bio Mantova. Nama to nije bilo drago pročitati, a zbog toga će trebat biti ovako dobar i u idućim utakmicama jer dugo je prvenstvo, baš dugo. Stoji, ostvarili smo veliku pobjedu, senzacionalnu pobjedu, ali već sutra je novi dan. Okrećemo se novoj utakmici – rekao je 34-godišnji Ante Daničić, Dubrovčanin u dresu Saviatesta Mantova, talijanskog prvoligaša.  

Ipak, još malo o utakmici, tih prvih 40 minuta nove sezone talijanskog prvenstva, koju će Ante, kad jednog dana ode u mirovinu i kad bude podvlačio crtu pod malonogometnu karijeru, sigurno istaknuti.

- Ne znam što još dodati. Stvarno je ispalo lijepo. Prekrasno. Prva utakmica, protivnik prvak, mi gosti, dobili smo, a uz to postigao sam tri pogotka...

Daničić je preselio u Italiju nakon završetka prošle sezone, koju je zaključio sa Squareom u polufinalu doigravanja za prvaka Hrvatske. Poraz u Makarskoj od tad aktualnog prvaka Hrvatske, Novo vrijeme Apfel, s 5:2 nakon vodstva 2:0. Sad na startu nove sezone opet suparnik prvak, opet u gostima, i opet vodstvo 2:0. Prvak je izjednačio, ali na kraju pobjeda 4:2.

- Kako nam je u Italiji? Nekako je bilo lakše doći jer nisam bio jedini iz Grada, koji je išao u Mantovu. Tu je i Marko Kuraja, plus još trojica iz Squarea, uz trenera Franu Despotovića, igrači Mirko Hrkač i Blago Gašpar. Zatim tu je iz Vrgorca došao Luka Suton, tako da i na treningu, te na utakmicama, znamo pričati i hrvatski. Eto, bilo je minuta i minuta tijekom utakmice u Pesaru kad smo na terenu bili baš nas četvorica iz Squarea, a na vratima Finac, Juha-Matti Savolainen, koji je došao iz šibenske Crnice

image
Mirko Hrkač slavi pogodak Ante Daničića za 2:0 protiv Pesara u 14. minuti foto: divisionecalcioa5.it

image
Marko Kuraja i Ante Daničić slave u dresu Mantove, talijanskog prvoligaša pobjedu u Pesaru foto: divisionecalcioa5.it


Zemljopisno, Mantova je najsjeverniji talijanski malonogometni prvoligaš.

- Mantova je gradić u regiji Lombardija, veličine Dubrovnika, 50-ak tisuća stanovnika. Baš lijep mali gradić. Sve je super nakon što smo se smjestili. Pričam talijanski, učio sam ga u školi, tako da mi to ne predstavlja problem. Nije mi bio problem ni otići u Italiju. Dosta puta sam išao od kuće, a sve je lakše jer nisam jedini iz Hrvatske, već nas je, baš, baš dosta. Što se tiče korone, ozbiljna je situacija. Moraju se non stop nositi maske. Velike su kazne ukoliko te uhvate bez maske. Sad je svaki dan u Italiji četiri, pet tisuća zaraženih. Srećom, nije kako je bilo početkom godine, ali ni ovo nije lijepo.  

Ukupno je 14 klubova u prvom razredu.

- Dobro smo radili tijekom priprema. Odigrali smo dosta pripremnih utakmica. Po dvije tjedno. Utakmice su bile svake srijede i svake subote protekla četiri tjedna. Nedjelja je bila dan odmora, a ostale dane smo imali po dva treninga dnevno. Baš smo dobro radili.

Daničić je dobio čast biti kapetan Mantove.

- Najstariji sam, a dok smo bili u Squareu trener Frane Depotović je imao u mene povjerenja. Bio sam njegova desna ruka, i kad se sve zbrojilo, da, baš je velika čast biti kapetan.

Dan prije nastupa u Pesaru su imali trening u vrijeme kad je Square igrao u Zagrebu protiv Futsal Dinama, te izgubio sa 4:1.

- Gledali smo samo kraj utakmice, ali smo ispratili prvu utakmicu kad je dobio s 3:1 Universitas u Gospinom polju.

image
Ante Daničić (Mantova) protiv Pesara foto: divisionecalcioa5.it


Mantovu u 2. kolu čeka Catania.

- Prva naša utakmica kod kuće. Catania je izgubila u 1. kolu na svom terenu 4:3 od Came Dossona. Za Cataniu igraju Josip Suton i Kristijan Čekol. Bilo bi lijepo ostvariti novu pobjedu, ponovno se radovati, kao i sad u Pesaru – poželio je Daničić, koji je, vrtimo snimku utakmice, protiv prvaka prvo izborio slobodan udarac, koji je izveo Kuraja, gurnuo mu loptu nakon čega je topovski pogodio u donji kut za 1:0 u 8. minuti. Zatim, sedam minuta poslije, bio je sam na drugoj stativi te je zakucao za 2:0. Prvak je 43 sekunde poslije drugog pogotka Daničića postigao prvi pogodak, a izjednačio nakon tri minute igre u nastavku. U 27. minuti bomba Daničića iz slobodnog udarca s više od deset metara za 3:2. Na kraju, dvije i pol minute prije kraja, majstorija Hrkača, sjajan slalom i pogodak za konačnih 4:2.

- Sve je bilo prekrasno – istaknuo je Daničić. Rušenje prvaka Pesara u njegovom domu, velika pobjeda Mantove, zauzela je udarno mjesto na prvoj stranici sporta La Voce di Mantova, dnevnog lista. 

image
Slavi Ante Daničić, kapetan Mantove - debi u Prvoj talijanskoj ligi pamtit će po kapetanskoj traci, tri pogotka i pobjedi
25. travanj 2024 12:49