StoryEditorOCM
OstaloNAŠA JUNAKINJA |

DRŽAVNA PRVAKINJA U PLIVANJU SAD JE ISTO USPJELA U AKVATLONU Ana Lučić: ‘Voljela bih nastupiti na Olimpijskim igrama, te na Ironman triatlonu‘

Piše Tonči Vlašić
20. srpnja 2020. - 15:08
Ispisala povijest Triatlon kluba Dubrovnik - Ana Lučić, državna prvakinja u sprint akvatlonu i akvatlonu. Nitko iz dubrovačkog triatlon kluba do jučer nije stajao na pobjedničkom postolju državnog prvenstva-. Ana je prva! foto: Tonči Vlašić
S pet godina je prvi put došla na gruški bazen. Mama je upisala u Plivački klub Jug. Prvi trening u Gružu odradila je kod trenerice Slavice Božić. Prvu plivačku medalju osvojila je na mitingu Grdelina u Splitu na 25 metara slobodno.

- Bila sam drugi razred osnovne škole kad sam se prvi put popela na pobjedničko postolje – prisjetila se Ana Lučić, junakinja naše priče.

Prvu medalju na državnom prvenstvu uzela je kad je trener u Juga bio legendarni slovenski plivač Borut Petrič, i to s kadetskom štafetom, i to zlatnu, i to ne jednu, nego dvije.

- Plivala sam u štafeti skupa s Franom Miloslavić, Paulom Garbin i Adrianom Marinović. Bile smo državne prvakinje na 4 puta 100 mješovito. Tad smo bile zlatne i u štafeti 4 puta 200 slobodno, a tad je u štafeti umjesto Adriane bila Marija Majić

Osvojila je u kapici Plivačkog kluba Jug dvadesetak medalja na državnim prvenstvima. Bila je članica Jugove ekipe koja je na državnom ekipnom bila doprvak, a što je najveći uspjeh dubrovačkog kluba u povijesti na ekipinom PH.

- I to smo bez naslova prvaka ostale u zadnjih 25 metara zadnje discipline, štafete. Sanja Jovanović je plivala za riječko Primorje u zadnjoj izmjeni. Da, uoči zadnjih 25 metara smo vodile, a tad nas je Sanja pretekla, a da nije Jug bi bio prvak, a ne Primorje.

image
Ana Lučić foto: Tonči Vlašić


Prošle godine je počela voziti 'paralelni slalom' te postala i članica Triatlon kluba Dubrovnik.

- Zasitila sam se bazena. Više od trinaest godina sam svaki dan bila u Gružu, a rezultati, koje sam postigla u zadnje vrijeme, nisu bili zadovoljavajući. Mnogi me danas pitaju što me je to privuklo na triatlon? Luka Đurović, također član plivačkog kluba, počeo je trčati na utrkama u sklopu DuMotiona, te nastupati na natjecanjima koje je organizirao Triatlon klub Dubrovnik. I tako, nakon jednog razgovora s njim, odlučila sam probati te nastupiti na akvatlonu. Nakon tog mog prvog akvatlona, koji je prošao iznenađujuće dobro, bilo je uspješno, Daniel Marušić iz Triatlon kluba Dubrovnik me je upitao hoću li im se pridružiti, bili li postala članica kluba. Nabavila sam nakon toga biciklu. Počela i voziti, a ne samo plivati i trčati. Nastupila sam vrlo brzo na triatlonu u Gružu. I tu sam bila uspješna. Počela je tad i moja suradnja s Andrejom Višticom, našim najboljim triatloncem, višestrukim državnim prvakom, jednim od najboljih svjetskih triatlonaca, koji je nastupao i na Ironman triatlonu. Sve to se dogodilo doslovno preko noći, u svega nekoliko mjeseci...

Nepunu godinu poslije, proteklog vikenda, ispisala je povijest Triatlon kluba Dubrovnik. Marušić je na naše pitanje: 'Je li netko prije Ane od članova kluba osvajao medalju na državnom prvenstvu?' odgovorio: 'Ne'.

- Jesam li to znala? Ne, međutim, mama, koja je putovala sa mnom na prvenstvu, te me bodrila, to je prva spomenula još u Osijeku.

image
Prije državna prvakinja u plivanju, a sad u sprint akvatlonu i akvatlonu - Ana Lučić foto: Tonči Vlašić

image
Dvije medalje u sprint akvatlonu i dvije u akvatlonu osvojila je Ana Lučić na državnom PH foto: Tonči Vlašić


Ana ne samo da je prva članica Triatlon kluba s medaljom s državnog, već je na svom prvom državnom bila prva, i to ne jednom, već po dva puta, i to ne u jednoj disciplini, već u dvije. Četverostruka državna prvakinja!

- Razlika između akvatlona i sprint akvatlona je u dužini zadatka. Akvatlon je kilometar plivanja, te pet kilometara trčanja. Sprint akvatlon je upola kraći, 500 metara plivanja te 2,5 kilometra trčanja. Bila sam u obje discipline najbolja u juniorskoj konkurenciji, te u kategoriji natjecateljica do 19 godina. Drugoplasiranoj sam u obje discipline pobjegla 20-ak sekundi. Inače, u Osijeku se plivalo u jezeru, a ja nikad prije nisam plivala u jezeru.

Za prvenstvo u Osijeku pripremala se u moru. Inače, još uvijek je na bazenu u Gružu te još uvijek članica Plivačkog kluba Jug u kojem trenira pod paskom Andreja Drobca. Zadnji nastup za Jug imala je krajem prošle godine na ekipnom državnom prvenstvu. Pomogla je tad svojim nastupima ostanku Juga u drugom razredu.

- Ako mogu pomoći Jugu, tu sam. Što se tiče triatlona, plivanje i trčanje, to bez problema odradim. Vožnja bicikle mi najteže padne, ali...

Upisala je fakultet u Zagrebu (građevinski). Na jesen će put glavnog grada.

- Nakon nastupa u Osijeku dobila sam nekoliko ponuda zagrebačkih triatlon klubova. U kojem ću nastaviti trenirati, vidjet ću. Nisam još odlučila.

Bazen se tako našao u drugom planu.

- Da, i to nakon više od 13 godina, ali ne mogu ja bez plivanja. Samo sad više ne plivam u bazenu, sad sam u moru, ili, kao što je bio slučaj sad u Osijeku, u jezeru. Voljela bih u triatlonu izboriti nastup na Olimpijskim igrama, te biti sudionik Inonman triatlona. Koliko znam nitko od naših do sad nije nastupio u triatlonu na Olimpijskim igrama.

Triatlon je u programu Olimpijskih igara od Sydneyja 2000. godine. Zadatak triatlonaca na natjecanju pod pet olimpijskih krugova su 1,5 kilometara plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom te 10 kilometara trčanja. Ironman triatlon je 3,86 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom, te 42,195 kilometara trčanja.

- Triatlonac najbolje rezultate postiže između 35 i 45 godina života. Ha, imam 15-ak godina za pripremiti se. Nitko sretniji od mene ako uspijem, kao što sad nitko sretniji od mene nije bio kad sam u Osijeku na svom prvom državnom u akvatlonu i sprint akvatlonu osvojila četiri zlatne medalje. 

image
Četverostruka državna prvakinja u (sprint) akvatlonu - Ana Lučić foto: Tonči Vlašić
24. travanj 2024 11:33