StoryEditorOCM
Ostalo15. OŽUJKA 1998. GODINE |

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN Odbojkašice Dubrovnik Dubrovačke banke - prvakinje Europe!

Piše Tonči Vlašić
15. ožujka 2020. - 18:12
Bila je (također) nedjelja, 15. ožujka. Natiskalo se u Gospinom polju više od 2000 gledatelja. Nije ih više moglo ni stati. Ostali su bili ispred malih ekrana.

Dubrovnik Dubrovačka banka protiv VakifBank Ankara. Veliko finale europske Lige prvakinja počelo je u 19 sati. Završilo je as poenom Slavice Kuzmanić. Prvi set je dubrovačka ekipa dobila s 15:8, a drugi i treći set rezultatom 15:7. Andre Mayer, dopredsjednik CEV-a, nakon petog poena Kuzmanić u finalu za konačnih 3:0 setovima, s velikim pokalom u ruci krenuo je prema Eleni Čebukini, kapetanici Dubrovnik Dubrovačke banke. Antun Vrdoljak, tadašnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, dijelio je zlatne medalje. Tatiana Sidorenko je proglašena za najbolju igračicu Final foura, a najboljom smečericom Elena Godina.

Čebukina i Kuzmanić su otrčale s pokalom prvaka na tribine te ga uručile Nevenu Baraču, glavnom 'krivcu' velikog uspjeha, kojem je Vrdoljak uručio zlatnu medalju. Dubrovačka dvorana se tresla od povika: 'O-ka-Du-brov-nik, O-ka-Du-brov-nik!'

Istina, pravo finale odigrano je ipak dan prije, a u njemu: Dubrovnik Dubrovačka banka – Foppapedretti 3:2. Talijanski prvak je bio aktualni prvak Europe. Dobio je prvi set s 15:11. Potom 15:11 i 15:10 za Dubrovnik Dubrovačku banku. Četvrti set 15:8 za Foppapedretti. Odluka – tko će u finale? – u petom setu, a u njemu 15:12 za Dubrovnik Dubrovačku banku.

Foppapedsertti je do Final foura u Gospinom polju stigao sa svih sedam pobjeda u skupini 'A' u kojoj je drugo mjesto zauzeo turski prvak. Dubrovnik Dubrovačka banka je u skupini 'B' bila druga. Izgubila je od VBC Rioma, francuskih prvakinja, i to u Riomu s 3:2. Bio je to jedini poraz dubrovačke ekipe u posljednje dvije sezone. Dubrovnik Dubrovačka banka je u sezoni 1996./97. otišla do kraja u oba domaća natjecanja, nije igrala u Europi, a u sezoni 1997./98. obranila je prvo Kup Hrvatske, zatim prvenstvo Hrvatske, te na kraju otišla do naslova prvaka Europe.

U najjačem europskom klupskom natjecanju krenula je iz kvalifikacija. Danski Holte nije imao izgleda u odluci tko će među 16 najboljih. Obje utakmice su se igrale u Danskoj, a u obje dubrovačka ekipa nije izgubila niti jedan set. U drugom setu prvog meča ni jedan poen – 15:0. Od početak pa do kraja europskog puta suparnicama je prepustila samo šest setova.

Dres Dubrovnik Dubrovačke banke u sezoni 1997./98. nosile su Tatiana Labzina, Biljana Gligorović, Tatiana Sidorenko, Snježana Mijić, Elena Godina, Slavica Kuzmanić, Elena Vasilevskaia, Elizaveta Tichtchenko, Dijana Urlić, Elena Čebukina, Beti Rimac, Mirela Delić i Ana Kaštelan. Trener je bio legendarni Nikolaj Karpolj, njegov pomoćnik je bio Mikhail Omelchenko, liječnik dr. Jadranko Madunović, fizioterapeut Toni Zoranić, predsjednica kluba Anka Tadić, direktorica Jagoda Jakir, sportska direktorica Zina Urlić, a tajnik Ante Golijan.

Naslovnica Dubrovačkog vjesnika u subotu, 21. ožujka 1998. godine, bila je posvećena velikom uspjehu dubrovačkog i hrvatskog sporta, i ne samo naslovnica!
15. travanj 2024 07:18