StoryEditorOCM
OstaloNA DANČAMA ODRŽANA TRADICIONALNA PLIVAČKA PRIREDBA

DANČARI ČUVAJU USPOMENU NA GOSPARA ĐURA KOLIĆA Opet je slavila Ana, ali ne Matković, već prvi put Lučić, dok je Đivo Matović drugi put bio najbrži!

4. kolovoza 2019. - 01:04
Opet je najbrža bila Ana, ali ne Matković koja je slavila na svih deset prethodnih maratona u spomen na gospara Đura Kolića i koja se ovaj put nije našla na startu, već je jedanaesto izdanje memorijalnog plivačkog maratona osvojila 18-godišnja Jugova plivačica Ana Lučić. Od starta na Dančama, plivajući do plaže ispod Hotela Bellevue te natrag do cilja na Dančama, tih 1750 metara, Ana Lučić je isplivala za 23 minute, 54 sekunde i 30 stotinki. U muškoj konkurenciji slavio je 19-godišnji Jugov plivač Đivo Matović ispred tri godine mlađeg Maria Šurkovića, prošlogodišnjeg pobjednika, također Jugovog plivača, koji je početkom tjedna u Zagrebu osvojio čak pet naslova državnog prvaka na mlađe juniorskom, juniorskom i mlađe seniorskom prvenstvu. Matović, koji je bio pobjednik prije tri godine, maraton je ovaj put isplivao za 20 minuta, 2 sekunde i 69 stotinki - minutu, osam sekundi i 11 stotinki brže od Šurkovića. Treći je u konkurenciji plivača bio 25-godišnji Ivan Kneževič, dok je u ženskoj konkurenciji druga bila 14-godišnja Antonia Šurković, a treća 48-godišnja Kate Burns.

- Ukupno je bilo 149 natjecatelja. Nikad više maratonaca do Bellevuea i natrag - istaknuo je Andrija Martić iz Vaterpolske udruge Danče, organizatora Memorijala. 

Rekreativci su imali jedan krug po uvali Danče. U muškoj konkurenciji najbrži je bio 13-godišnji Roko Zvone, drugi je bio 14-godišnji Juraj Barčot a treći 17-godišnji Luka Đurović, dok je u ženskoj konkurenciji slavila 19-godišnja Katarina Matović, druga je bila 27-godišnja Marina Kušt, a treća 40-godišnja Klara Bošković.

U dječjoj utci prva desetogodišnja Lara Šurković, druga desetogodišnja Laura Rakiđija, dok je broncu osvojio desetogodišnji Marlo Weder.

Memorijalni plivački maraton 'Đuro Kolić' održava se u spomen na legendarnog Dančara, bivšeg plivača i vaterpolistu Juga, dugogodišnjeg člana uprave najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolskog kluba, koji je početkom 90-ih bio i njegov predsjednik. Gospar Đuro Kolić je dugi niz godina obnašao visoke dužnosti u vaterpolskom savezu bivše države, a potom u Hrvatskom vaterpolskom savezu. Radio je u 'Atlantskoj plovidbi'. Mnogi ga pamte i po angažmanu u hrvatskom pregovaračkom timu s okupatorskom vojskom u najtežim danima za Dubrovnik i dubrovačko područje u vrijeme Domovinskog rata. Bio je član HSLS, predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika, kasnije nezavisni gradski vijećnik…

Gospar Đuro, koji nas je napustio krajem travnja 2008. godine, imao običaj svaki dan plivati na Dančama. Plivačkim maratonom Dančari čuvaju uspomenu na njega.
23. travanj 2024 15:55