StoryEditorOCM
OstaloPLIVAČKI MARATON |

DANČARI ČUVAJU USPOMENU NA GOSPARA ĐURA KOLIĆA Održat će se samo glavna utrka, već je prijavljeno 35 natjecatelja, Ana brani naslov...

Piše Tonči Vlašić
5. kolovoza 2020. - 11:45
Nastavit će se lijepa priča. Bit će i ove godine Memorijalnog plivačkog maratona 'Đuro Kolić', natjecanja koje se održava od 2009. u spomen na legendarnog Dančara, bivšeg plivača i vaterpolistu Juga, dugogodišnjeg člana uprave najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolskog kluba, koji je početkom 90-ih bio i njegov predsjednik.

Gospar Đuro Kolić je dugi niz godina obnašao visoke dužnosti u vaterpolskom savezu bivše države, a potom u Hrvatskom vaterpolskom savezu. Radio je u 'Atlantskoj plovidbi'. Mnogi ga pamte i po angažmanu u hrvatskom pregovaračkom timu s okupatorskom vojskom u najtežim danima za Dubrovnik i dubrovačko područje u vrijeme Domovinskog rata. Bio je član HSLS-e, predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika, kasnije nezavisni gradski vijećnik…

Gospar Đuro, koji nas je napustio krajem travnja 2008. godine, imao običaj svaki dan plivati na Dančama. Plivačkim maratonom Dančari čuvaju uspomenu na njega.

Vaterpolska udruga Danče objavila je na svojoj stranici kako će se u subotu, 8. kolovoza, održati dvanaesto izdanje Dančarskog plivačkog maratona 'Đuro Kolić' u uvali Danče.

- Svi smo svjesni trenutka u kojem živimo i uvjeta koje pojedine organizacije moraju zadovoljiti da bi se događaj održao, stoga ove godine imamo nešto ograničenu verziju našega maratona u odnosu na prošle godine. Naime, neće se plivati dječja, kao ni rekreativna utrka po samoj plaži Danče, već samo ona najduža utrka od otprilike 1700 metara – napisali su Dančari. Dodali kako su nakon više internih rasprava i odgode inicijalnog termina odlučili održati tradiciju plivačkog maratona usprkos svim okolnostima, financijskim i epidemiološkim, koje im ne idu na ruku.

Za razliku od prethodnih godina prijave su ovaj put moguće samo online. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na stranici dance.hr

- Novitet je ove godine imamo stazu postavljenu u trokut: start Danče –okret bova 1 u uvali Miramare (ponta ispod Čingrije) – okret bova 2 podno hotela Libertas – cilj Danče. Na svakoj od bova, nalazit će se barka sa sucem. Pri okretu obje bove lijevim ramenom, potrebno je sucima reći svoj broj i pokazati rame. Rezultati utrke će se bilježiti samo u ukupnoj kategoriji, muškarci i žene. Ove godine neće biti podjelu nagrada po dobnim kategorijama. Nažalost, zbog trenutne situacije, na kraju utrke nećemo imati ni tradicionalni tratamenat. Utrka se pliva na vlastitu odgovornost i organizatori ne preuzimaju odgovornost za bilo kakvu štetu koja može nastati ili po zdravlje ili po imovinu natjecatelja tijekom samoga trajanja događanja na Dančama - istaknuli su Dančari u najavi 12. Memorijalnog plivačkog maratona 'Đuro Kolić'. 

- Prijave se primaju zaključno do petka, 7. kolovoza. Do danas imamo oko 35 prijavljenih. Naslov pobjednice branit će Ana Lučić, dok zbog državnog plivačkog prvenstva, koje se održava u Zagrebu od 7. do 9. kolovoza, nije u mogućnosti nastupiti prošlogodišnji pobjednik Đivo Matović, plivač Juga - rekao je Andrija Martić, tajnik Vaterpolske udruge Danče. 

image
Ovako je bilo prije tri godine - uspomena na memorijalni plivački maraton na Dančama 'Đuro Kolić', svi sudionici i organizatori foto: Željko Tutnjević 
25. travanj 2024 12:02