StoryEditorOCM
OstaloDUBROVAČKI DANI BADMINTONA

Četiri finala prvenstvo Japana, svih pet zlata otišlo u Aziju, Ratko Galjer: ‘Što je u nas nogomet, to je u Aziji stolni tenis i badminton!‘

Piše Tonči Vlašić
20. lipnja 2022. - 21:57

Japan je poslao najjači sastav u Dubrovnik. Na Valamar Junior Croatia Openu, Otvorenom juniorskom prvenstvu Hrvatske, najjačem turniru u ovom trenutku u Europi nedostajali su samo Kinezi.

- Što je u nas nogomet, to je u Aziji stolni tenis i badminton – istaknut će Ratko Galjer, čelnik dubrovačkog kluba i Hrvatskog badmintonskog saveza, a prvi čovjek organizacije turnira u Gospinom polju, koji je u juniorskoj konkurenciji okupio 216 igračica i igrača sa svih šest kontinenata.

Čak četiri od pet mogućih zlata otišlo je u Japan, svih pet u Aziju jer je u konkurenciji muških parova, gdje su Japanci osvojili broncu, slavili Singapurci, Nge Joo Jie i Johann Prajogo, i to su u finalu dobili Poljake Bartosza Krajewskog i Dominika Kwinta.

- Bit će čudo ukoliko Europa bude u kojem finalu - rekao je Galjer.

Čudo se dogodilo, ali stoji kako Krajewskom i Kwinti na putu do finala nisu stajali Azijati.

- Japanci su priča za sebe – naglasio je Galjer, i to iz razloga jer su četiri preostala finala (igračice i igrači pojedinačno, te ženski i mješoviti parovi) bili prvenstvo Japana.

Tako je u finalu singla Hina Akechi dobila Soru Ishioku, u konkurenciji igrača Shun Saito je svladao Koya Iwana, u finalu ženskih parova Rui Kiyama i Kanano Muroya su bile bolje od Maye Taguchi i Nao Yamakita, a u finalu mješovitih parova Maya Taguchi i Daigo Tanioka su pobijedili Kanano Muroyu i Shunya Ota.

Japanac Daigo Tanioka je uzeo u singlu broncu, druga je pripala Malezijcu Jan Jireh Leeu. U konkurenciji igračica bronce su osvojile Malezijka Ong Xin Yee i Tajlanđanka Pitchamon Opatniputh. U ženskim parovima bronce za Japanke Hinu Akechi i Soru Ishioku, te Malezijke Ong Xin Yee i Carmen Ting. Japanci Koya Iwano i Shunya Ota su uzeli broncu u muškim parovima. U muškim parovima broncu su uzeli Indonežani Ariella Naqiyyah i Adrian Pratama.

image

Dubrovački dani badmintona

Tonči Vlašić/
image

Dubrovački dani badmintona

Tonči Vlašić/

Od ukupno 20 medalja tri je izborila Europa. Dvije u muškim parovima. Osim srebra Poljaka jedna od dvije bronce pripala je Ukrajincima (Volodymyr Koluzaiev i Nikita Yeromenko), dok su u mješovitim parovima jednu broncu uzeli Španjolci (Nikol Carulla i Rodrigo Sanjurjo).

- Mečevi, pogotovo kad su se ogledali Azijci, sjajni, kvalitetni. Četiri dana se igralo od 9 ujutro pa sve do 22 sata. Zadnjeg dana, kad smo imali polufinala, te finala, program je počeo u 9 sati i trajao do iza 17 sati. Prvog dana smo imali stotinjak mečeva na pet terena. Sad imamo seniorski turnir, koji je još brojniji - rekao je Galjer. 

image

Dubrovački dani badmintona

Tonči Vlašić/
16. travanj 2024 21:55