StoryEditorOCM
OstaloSJEĆANJE

Andro Depolo (1942. - 2022.), otišao je europski rekorder, legendarni Kapekaš, čovjek kojem je životno djelo zimski bazen u Korčuli

Piše Tonči Vlašić
17. lipnja 2022. - 10:47

Napustio nas je Andro Depolo, legendarni Korčulanin, plivač i vaterpolist.

Rođen je 8. rujna 1942. godine u Korčuli. Završio je za brodostrojara 1960. godine a u mirovinu je pošao 1988. godine kao upravitelj stroja. Jedna je od osoba iz plejade vrhunskih sportaša koju je iznjedrio Korčulanski plivački klub.

Plivanje počinje trenirati 1952. godine u KPK. Kao posebna zanimljivost treba istaknuti da uz plivanje počinje igrati i vaterpolo te da je 1960. i 1961. igrao za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije a 1962. godine bio je na pripreme seniorske reprezentacije. U to vrijeme bez obzira što nije ozbiljnije trenirao plivanje  postiže sjajan rezultat na 100 metara slobodno, te time pokazuje da se u njemu krije još neiskorišteni plivački talent.

Krajem 1962. odlazi na služenje vojnog roka pa kao član sportske čete pridružuje se splitskom Mornaru. Pod nadzorom trenera Renata Vučetića – Splića započinje ozbiljnije trenirati plivanje. Ubrzo, njegov se talent i potencijal pokazuje, niže sjajne rezultate na 100 metara slobodno i 100 metara delfin. Tako 1964. godine kao član Mornara postaje dvostruki rekorder bivše države na 100 metara slobodno i 100 metara delfin. Već sljedeće 1965. godine vraća se u  KPK i pod vodstvom trenera Nikše Tudora postiže svoj najveći uspjeh u sportskoj karijeri.

Na državnom natjecanju u Splitu, na Zvončacu, postaje europski rekorder na 100 metara delfin i državni rekorder na 100 metara slobodno. Ovim velikim ostvarenjem upisao se u povijest korčulanskog, hrvatskog i europskog plivanja na znanje i čast svih prošlih, sadašnjih i budućih generacija Korčulanskog plivačkog kluba.

Zbog svih tih velikih rezultata 1965. proglašen je najboljim plivačem Jugoslavije te u izboru Sportskih novosti najboljim sportašem Hrvatske. Po završetku aktivne karijere Andrija Depolo ostao je vezan za svoj KPK,  posebno kroz rad s mladima. Korčulanski olimpijac Mario Todorović započeo je svoju plivačku karijeru u KPK pod njegovom paskom.

Ipak, kruna sportskog djelovanja Andrije Depola bila je njegova uloga u pokretanju izgradnje zatvorenog bazena u Korčuli. Na njegovu inicijativu 2004. godine osniva se „Korčula pool“, udruga za izgradnju zatvorenog bazena u Korčuli. Uz podršku svojih prijatelja, gurao je svoj životni projekt prema naprijed, kucajući na brojna vrata, lobirajući i obilazeći sve institucije i na koncu je i uspio - 2007. godine potpisan je sporazum o zajedničkom financiranju izgradnje zatvorenog plivališta u Korčuli između hrvatske vlade, Dubrovačko– neretvanske županije i Grada Korčule, a svečano otvorenje bazena uslijedilo je 2012. godine.

image

Andro Depolo u Gružu, 2016. godine, u društvu Milana Grbina, te Ante Žanetića došao je pogledati male Kapekaše u utakmici protiv beogradskog Partizana na međunarodnom turniru 'Tomo'

Tonči Vlašić/

Andro Depolo je bio doživotni predsjednik Skupštine KPK. Dobitnik je nagrade za životno djelo Zajednice sporta Dubrovačko neretvanske županije, Grada Korčule...

Posljednji ispraćaj bit će u subotu, 18. lipnja. 

19. travanj 2024 06:59