StoryEditorOCM
NogometNOVI ČELNIK HAJDUKA |

UVODNA RIJEČ Lukša Jakobušić: ‘Šansu neću propustiti. Radi svih koji imaju nadu da se svi skupa veselimo‘

Piše Tonči Vlašić
30. listopada 2020. - 14:14
Hajduk je konačno pronašao recept za buduće pobjede. Neće biti lako ni jednostavno, ali uvjeren sam kako će jedan od najtrofejnijih predsjednika Juga pokazati dubrovačku mudrost i snalažljivost i kako će konačno Hajduk vratiti ondje gdje mu je mjesto, na vrh europskog nogometa. Za sve nas građane grada Dubrovnika ovo je posebno priznanje jer po prvi put u povijesti predsjednik Hajduka dolazi iz Grada. Dragi prijatelju Lukša, nek ti je sa srećom i povedi nas u nogometne pobjede! – napisao je na svom facebooku Mato Franković. Oglasio se gradonačelnik Dubrovnika nakon što je Hajduk potvrdio - Lukša Jakobušić je naš novi predsjednik uprave. 

Koji sat poslije pred mikrofone je izašao novi predsjednik, bivši čelnik Vaterpolskog kluba Jug, a potom dopredsjednik, koji je bio dopredsjednik Hajduka od svibnja do studenog 2019. godine. 

- Drago mi je što sam ovdje i ponosan sam što sam ovdje. Prije svega želim čestitati rođendan Torcidi, Torcida je moćna, ali nije problem što je Torcida moćna, nego što Hajduk nije. Prvo ću reći zašto samo otišao, da bi mogli početi, moramo se i vratiti. Predsjednik Brbić me zvao da mu pomognem početkom 2019., i tu ne možeš biti imun. I rekao mi je, dođi mi pomoći osvojiti naslov. Ali, i ja sam sa određenim problemima ušao u hajdučku obitelj. U trenutku to zatomiš, ali kada se dogode stvari kada više ne možeš pomoći kada se ne borimo za trofej, kada nismo u glavi svjesni, taj problem postaje sve veći. I nemaš više želudac za sve to i prevlada osobni razlog. Hvala Brbiću na tome, jer me razumio. Bio je nesebičan. Jedan od mojih uvjeta je bio da me on bira i da njemu mogu dati ostavku - rekao je Jakobušić.

- Zašto sam opet došao? Jer, želim moćan Hajduk, da vratimo dignitet Hajduku kroz funkciju predsjednika, onda i ostalo. Moj Hajduk nije podjela nije "jesmo ili nismo". Moj Hajduk je jedinstvo. Mi prozivamo predsjednika, Naš Hajduk, Torcidu... umjesto da govorimo o Hajduku. Samo je Hajduk bitan. Ja sam bio član Torcide, išao sam na gostovanja, ali nisam za govor mržnje. Kada treba braniti domovinu, prvi su, kada je požar, tu su, ali to ne znači da prihvaćam govor mržnje. Član sam DPH Dubrovnik i ja sam za model. I svi želimo isto, da Hajduku bolje ide.

image
Predstavljanje novog predsjednika Uprave Hajduka, Lukše Jakobušića na Poljudu foto: Ante Čizmić/CROPIX


- Ono što se trenutno događa, jest činjenica da nas ne poštuju. Ima i do nas, nije da i mi sve poštujemo. Međutim, rugaju nam se. Nekada s pravom, jer mi im damo povoda. I onda dođe nova faza, da te žale. Čini mi se da smo u toj fazi. Najradije bi nam cijela Hrvatska dala trofej samo da prestanemo kmečati kako oni kažu. Idemo na živce svima. Ne znači da nismo u pravu, ali te sve silne borbe, podjele...., to nas je dovelo do ovoga - rekao je Jakobušić, pa nastavio:

- Imam puno mana, iznenadili bi se koliko. Ali, ulazim sa dvije stvari. Poštenje i neovisnost. Tu nema kompromisa. Nisam siguran da su svi u Nadzornom odboru shvatili kakvu neovisnost očekujem. Za mene je predsjednik institucija. Ovo podneblje traži predsjednika koji predstavlja klub i grad. I po njemu se ravnaju. Tako ću se ponašati. Neću komentirati model, ali hoću način upravljanja. Nadzorni odbor treba davati suglasnosti, ali da čekam NO da mi daje suglasnost za neke poteze... Kod Jaira se vidjela sva nelogičnost, odgovornost je na predsjedniku. Za Hajduk je najbolje, kolokvijalno rečeno, da nitko ne zna da postoje. Kako će raditi, to je njihova zadaća, da nadziru. Da biraju predsjednika i smjenjuju. Sve ostalo ide u domenu navijača. Nadzorni odbor će davati suglasnost kakvu treba. Ako ne dobijemo njihovu suglasnost, preispitat ću sebe, ali da je dobro što su radili, ne bih bio ovdje. Nešto treba mijenjati. Ne radi sebe, nego radi Hajduka. Shvaćam da nisam prvi izbor. Uvijek govori istinu, tako ne moraš pamtiti što si rekao. Izabrali su me. Možda nemam odlike koje oni trebaju. U ponedjeljak sam dobio poziv od Bena, u srijedu su me izabrali, u četvrtak navečer smo definirali. Nisam ovo sanjao, ni želio. Ove je prejako, preveliko. Ali, sam svjestan veličine. Šansu neću propustiti. Radi svih koji imaju nadu da se svi skupa veselimo.

Kada je bivši predsjednik Brbić u pitanju Jakobušić je rekao:

- Brbić? Bio bi opterećenje Hajduku i meni osobno. I ja bi njemu bio opterećenje i to mi je najteža odluka i nakon toga svima može biti jasno kako ću funkcionirati. Brbić se treba dobro odmoriti. I on od Hajduka i Hajduk od njega. Ali, za njega uvijek treba biti mjesta u Hajduku. Za određene stvari ću ga pitati, da ga čujem što treba reći. Da ga pitam kako je sve istrpio.

image
Predstavljanje novog predsjednika Uprave Hajduka, Lukše Jakobušića na Poljudu foto: Ante Čizmić/CROPIX


- Stanić? Upoznali smo se dok nije još bio u Hajduku. Ima šarm, ugodno ti je s njim u društvu. Ali, isto bih volio poslušati da struka dozvoli da smo peti. Netko je dozvolio. Ne treba predsjednik reći da mora biti drugi. Volio bih da mi objasni ovu godinu dana logiku odlazaka i dolazaka. Logiku dolazaka prije svega. Čime su se vodili kako to misle raditi dalje. Kada imate nekog kao ja, tko nije iz nogometnog svijeta, tko je tanak u nogometnim pitanjima, onda taj čovjek s moje desne ili lijeve strane, mora znati za mene i njega. Tu je stvar povjerenja. Nisam se čuo s njim, obavit ću razgovor s njim. Savjetnik i ne treba. Kepčiju ne znam, pristojan, izvrstan. Nijednu lošu nisam čuo o njemu. Čini ti se da sve zna. Ali, u tom kontekstu, postavio bih još jedno pitanje. Ako odabereš trenera i daš mu povjerenje, ne ideš na klupu da mu daješ podršku. Ili on nije za trenera ili onaj drugi nije za sportskog direktora. Kako idem u hijerarhiji, dođemo do Akademije. Možda vas zanima Despotović, trener druge momčadi.

- Naš Hajduk i Grad? S tim ljudima u NH sam surađivao odlično, možda zato što sam bio drugi. Pitao me Nadzorni odbor hoću li opet poći. Jer to je logično. Ali, nema garancije. Ipak sam bio u Jugu četiri godine. Prvi čovjek ne ide i tu je odgovor. Rekao sam, poštenje i neovisnost. Neću puštati korijenje. Znam zašto sam došao. Naš Hajduk želi da Hajduku dobro ide, ali morat će otvorenije razgovarati o nekim problemima. Najvažnija je suradnja i jedinstvo. Ako se i dalje budu držali, neću ja nikome ostati dužan. Ali, nema onda sreće. Imam nekada dojam da Hajduk postoji radi NH. Ali, nije. NH postoji radi Hajduka. Novog predsjednika čeka rješavanje struke, financija - rekao je 44-godišnji Jakobušić. 

image
Predstavljanje novog predsjednika Uprave Hajduka, Lukše Jakobušića na Poljudu foto: Ante Čizmić/CROPIX
19. travanj 2024 23:15