StoryEditorOCM
NogometSTOGODIŠNJICA NOGOMETNOG KLUBA GOŠK DUBROVNIK 1919.

SVEČANA AKADEMIJA U OBJEKTIVU TONĆIJA PLAZIBATA Putovanje kroz nogometnu povijest našeg Grada!

22. listopada 2019. - 16:20
Prepuno je bilo Kazalište Marina Držića na festi dubrovačkog nogometnog kluba, njegovih, kako se čulo: 'tek prvih sto godina'.  To nogometno stoljeće GOŠK Dubrovnika 1919. počelo se pisati nakon Prvog svjetskog rata 1919. kad se u Gružu osnovao 'Plamen', a u Gradu 'Balkan' i 'Olimpija'. Dva kluba iz Grada 1922. godine postaju 'Jug', koji 28 godina poslije mijenja ime u 'Dubrovnik'.

Vlasti nakon Prvog svjetskog rata nisu dozvolile registraciju 'Plamena', koji je 1922. godine registriran pod imenom GOŠK (Gruški omladinski športski klub). Osnovan je tada još i ŠORK, ali je kratko trajao. Zatim 1923. osnovan je 'Građanski'. Do Drugog svjetskog rata 'Jug', 'GOŠK' i 'Građanski' su rivali. Zanimljivo, postojala su još dva nogometna kluba – 'Velebit' za kojeg su igrali mladići s Kantafiga, a mladići Lapada za 'Zmaj'.

Između dva svjetska rata igralo se u Gruškom polju, odnosno vojnom vježbalištu gdje je danas između ostalog i Bazen u Gružu.

Najsjajnije razdoblje dubrovačkog nogometa smatra se ono 80-tih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća kada su 'GOŠK' i 'Jug' ('Dubrovnik) 1979. godine ujedinili snage. 'GOŠK Jug' je čitavo jedno desetljeće bio u drugom razredu – Drugoj saveznoj ligi – zapad te Jedinstvenoj Drugoj saveznoj ligi. U sezoni 1987./88. bio je drugi iza Spartaka iz Subotice, koji je izborio plasman u Prvu saveznu ligu.

Nakon raspada bivše države GOŠK Jug je član Prve hrvatske lige. Cijelu prvu sezonu odigrao je izvan Dubrovnika, koji je bio okupiran. Bio je domaćin u Metkoviću te u Blatu na Korčuli. Na terenu je uspio izboriti ostanak. U drugoj prvoligaškoj sezoni prvih deset utakmica je igrao kao gost, potom je u 11. kolu odigrao prvu prvoligašku utakmicu kod kuće, i to protiv Segeste – pobjeda 1:0. I te sezone je izborio na terenu ostanak, ali ne i treće. Potom ispada u Drugu ligu, točnije, Prvu 'B' hrvatsku ligu, U sezonama 1995./96 te 1996./97. na korak je od povratka u prvu razred. Ne uspijeva u kvalifikacijama za Prvu hrvatsku ligu. Iduće sezone već je ispao u Treću hrvatsku ligu.

Potom se 1998. osniva novi 'GOŠK', koji je u sezoni 2001./02. član Druge hrvatske lige jug u kojoj se zadržao četiri sezone.

Nova fuzija dva dubrovačka kluba dogodila se 2015. godine. 'GOŠK Dubrovnik 1919.' igra u južnoj skupini Treće hrvatske lige.

U Kupu Jugoslavije 'GOŠK Jug' je najveći uspjeh ostvario 1984. godine – četvrtfinale. U Kupu Hrvatske tri puta je 'Dubrovnik' početkom 90-ih igrao u četvrtfinalu, a jednom GOŠK, i to u sezoni 2012./13. U dubrovačkim klubovima su ponikli igrači, koji su poslije igrali za najveće klubove te i za reprezentaciju na najvećim natjecanjima. Nogometni svijet pamti Boža Broketu, Antu Žanetića, Maria Bonića, Marina Kurtelu, Milana Petrovića, Darka Miladina, Zvonimira Deranju, Ahmeta Brkovića, Srđana Andrića, Srđana Lakića, Emira Spahića..., a koliko je onih koji su godinama nosili dubrovački dres, odigrali na stotine i stotine utakmica, isticali se igrom u napadu, u veznom redu, bili neprobojni u obrani, bili nesavladivi među vratnicama...

Svečana akademija bila je prilika da se svi opet okupe, prisjete velikih i nezaboravnih utakmica, pobjeda i poraza, putovanja, radosti i tuge na prepunom Lapadu, pred tisućama i tisućama navijača, legendarnog gradskog derbija koji je bio 'majka svih utakmica'...
25. travanj 2024 07:37