StoryEditorOCM
NogometDUBROVAČKI VJESNIK NA MEĐUNARODNOM NOGOMETNOM TURNIRU U ŠPANJOLSKOJ

SUZE ŽUPE DUBROVAČKE Kud baš da Irci pogode u zadnjim sekundama!

Piše PSD.
22. travnja 2017. - 21:45

Tekst i slike: Tonči Vlašić

Počelo je sa suzama, i to radosnicama. Pobijedili su u svojoj prvoj utakmici na turniru Football Cup Barcelona. S 1:0 bili bolji od irskog Greenislanda FC. Sreći zbog toga nije bilo kraja. Nastup u skupini prvog dana turnira zaključili su opet sa suzama. Nažalost, nisu opet bile suze radosnice jer su ostali bez plasmana u osminu finala, a što je donosilo jedno od prva dva mjesta u skupini. Uoči zadnjeg kola bili su prvi. Na kraju su, kad se odigralo 3. kolo i sve zbrojilo, bili su treći te će u nedjelju, 23. travnja razigravati za plasman od 17. do 24. mjesta u konkurenciji 32 momčadi.

Kad već sami nisu u zadnjem kolu uspjeli osigurati prolaz, igrao im je i bod, 'dotukao' ih je razvoj događanja u drugoj utakmici posljednjeg 3. kola 'B' skupine. U trenutku kad su oni zaključili svoj nastup, izgubili od Švicaraca s 3:1, u drugoj utakmici, koja je odbrojavala posljednje sekunde, bilo je 1:1. Taj je rezultat ostavljao momčad Ivice Karabogdana u utrci za naslovom pobjednika turnira. Međutim, Irci, koje su dobili u 1. kolu, postigli su pogodak, pobijedili s 2:1 te izgurali Župu dubrovačku iz borbe za visok plasman.

Župa dubrovačka, koja nastupa u uzrastu dječaka rođenih 2006. i mlađi, odigrala je tri utakmice u skupini prvog dana turnira. Između spomenute pobjede u 1. kolu i poraza u 3. kolu, odigrala je neodlučeno.

U prvoj utakmici Irci su bolje otvorili utakmicu. Nizali prilike. U dva navrata je spasio vratar Roko Vuletić. U završnici prvog poluvremena sve se više igralo u polovici terena irske momčadi. Potom u nastavku pogodak u mreži Iraca. Nakon auta, ubačaja sa strane, u gužvi je nespretno reagirao igrač irskog sastava nakon čega su skakali od sreće igrači Župe dubrovačke na terenu i na klupi. Potom se s jedne i druge strane svako malo pogledavalo na sat: 'Sudac, koliko je još do kraja?'. Irci su sve karte bacili na napad. Opet se živjelo teško u kaznenom prostoru Župe dubrovačke. Sudac, koliko još? Kad je prvi put upitan bilo je pet minuta do kraja. Kad je drugi put odgovorio ostale su još četiri minute. Treći put još dvije. 'Krali' su mali nogometaši Župe dubrovačke vrijeme. Nisu žurili nakon prekida, vraćanja lopte u igru. Koliko još? Pokazao je sudac dvije minute, a kad su one istekle, kad se oglasio te označio kraj utakmice, opet radost te olakšanje, ali i opća mobilizacija, koju je naredio Ivica Karabogdan jer iduća utakmica je za 50 minuta.

U toj drugoj utakmici igrali su protiv francuskog US La Cadiere. Poveli s 1:0 pogotkom Kristijana Sentića. Međutim, pogriješili su potom u obrani. Dozvolili da im najniži igrač francuskog sastava dobije bitku u skoku te udarcem glavom pošalje loptu u mrežu. Župa dubrovačka je u toj utakmici bila dosta, dosta bolja, ali se na kraju morala zadovoljiti samo bodom.

U trećoj utakmici protiv švicarskog Meyrin FC pobjeda joj je donosila prvo mjesto u skupini, s bodom je u najgorem slučaju bila druga, a plasman u osminu finala imala je i u već spomenutom slučaju poraza ako druga utakmica 3. kola između Iraca i Francuza završi bez pobjednika. Gubili su protiv Švicaraca s 2:0 kad je Filip Gverović postigao pogodak. Međutim, vrlo brzo su primili treći. Nakon što je sudac označio kraj, još im se dogodi da Irci pogode u posljednjim sekundama utakmice protiv Francuza te izbore pobjedu.

Bilo je potom teško utješiti dječake Župe dubrovačke.

- Glave gore. To je sport. Rekao sam im uoči prve utakmice: 'Ovo vam je nagrada za sve što ste do danas napravili. Uživajte i igrajte se te pokažite sve što znate i dajte sve od sebe!'. Borili su se. Šteta što za taj trud nisu nagrađeni plasmanom u osminu finala. Baš šteta – rekao je Karabogdan.

I drugog dana turnira, u nedjelju, 23. travnja, Župa dubrovačka će tri puta na teren. Prvi put već u 9 sati. Irci, koje su pobijedili na startu, bili su uspješni u osmini finala. Njih u nedjelju čeka četvrtfinale.

NOGOMETNI KLUB ŽUPA DUBROVAČKA NA FOOTBALL CUP BARCELONA 2017.
Igrači: Fran Matej Bulić, Lovre Bagur, Valentin Brajko, Filip Gverović, Karlo Krmek, Luka Miletić Dri, Đivo Pregelj, Karlo Ruščić, Frano Vlašić, Mihael Raguž, Karlo Vučičević, Ivano Vukas te Kristijan Sentić iz Nogometne akademije Libertas i Roko Vuletić iz Škole nogometa 'Božo Broketa'.

Trener: Ivica Karabogdan.

19. travanj 2024 15:54