StoryEditorOCM
NogometJUBILEJ, 200. UTAKMICA |

SLAVONAC SAM, TIME SE PONOSIM Velimir Kajba, koji je ime dobio po Dinamovom medu i mlijeku, lovi sa Župom dubrovačkom Treću HNL!

Piše Tonči Vlašić
11. travnja 2021. - 08:02
Župa dubrovačka slavi naslov prvaka Prve županijske lige 2017. godine - selfie radi Ante Kovačić, pobjednički pokal je u ruci kapetana Velimira KajbeTonči Vlašić

Sjećate li se legendarne proslave pogotka protiv Nizozemske velikog brazilskog nogometaša Bebeta? Bilo je to u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1994. u SAD-u, Brazil je u Dallasu pobijedio 'narančaste' s 3:2, a Bebeto je bio strijelac drugog pogotka za sastav koji će nekoliko dana poslije u polufinalu dobiti u Los Angelesu, u Pasadeni, Švedsku s 1:0, a zatim u finalu na istom stadionu, Rose Bowl, na penale Italiju te po četvrti put osvojiti naslov svjetskih prvaka.

Bebeto je gol proslavio oponašanjem njihanja bebe u naručju, a u tom njegovom slavlju pridružili su mu se tad uz gol liniju Romario i Mazinho. Poslije su mnogi na taj način proslavili pogodak. Jedan od njih je i Velimir Kajba, 34-godišnji kapetan Župe dubrovačke, nakon što je realizirao kazneni udarac, proslavio je pogodak kojim je njegova momčad stigla do 1:0 tri boda vrijedne pobjede protiv Hajduka 1932. na lapadskom travnjaku u 12. kolu Prve županijske nogometne lige. Kajbina supruga Željka je pet dana prije utakmice, koja je odigrana na Uskršnji ponedjeljak, rodila sina, a kapetanu su se u slavlju na zelenom travnjaku pridružila gotovo kompletna momčad...

image
Velimir Kajba (treći s lijeva) sa suigračima na Bebetov način slavi pogodak protiv Hajduka 1932. na Uskršnji ponedjeljak
Tonči Vlašić

- Prije tri i po godine rodila nam se naša princeza Maris, sad sin Šime. Hvala Bogu, sve je prošlo super i svi su super. To je najvažnije – priča presretni Kajba, koji je ove sezone u prvenstvu postigao šest pogodaka za Župu dubrovačku, drugi je strijelac svoje momčadi, prvi je Stanislav Vasilj s osam pogodaka. Kapetan Župe dubrovačke je četiri od šest pogodaka postigao iz kaznenog udarca te se po tome izjednačio s Ivanom Kordićem, nogometašem Orebića, koji je sa 14 pogodaka prvi topnik lige.

image
0:2 - Velimir Kajba, kapetan Župe dubrovačke pogađa, Domagoj Sentić nije uspio zaustaviti njegov udarac
Tonči Vlašić
image
Prva županijska liga, Dubrovnik, 12. kolo: Župa dubrovačka - Hajduk 1932. (Velimir Kajba je realizirao kazneni udarac u 72. minuti)
Tonči Vlašić

- Jesam li promašio koji penal ove sezone? Jednom, a u karijeri samo dva puta.

Prvi put prije nekoliko sezona u Krvavcu protiv Maestrala, te prošlu jesen protiv Konavljanina kad je na kraju pogotkom iz igre potpisao pobjedu 3:1 u Čibači. Prije nekoliko sezona, sjećamo se, Kajba je u pobjedi Župe dubrovačke 5:0 protiv Grka postigao četiri pogotka. U karijeri je više puta postigao po tri pogotka, a zadnji put mu je to uspjelo prije neki dan u kup utakmici protiv Nogometne akademije Libertas u Pločama. Potpisao je sve pogotke u 3:0 pobjedi, koja je njegovu momčad odvela u daljnje natjecanje.

image
Velimir Kajba u Pločama u kup utakmici s NA Libertas. Župa dubrovačka je slavila s 3:0, a on je postigao sva tri pogotka
Tonči Vlašić

Kajba, koji je rođen nedaleko od Đakova, nogometnu karijeru je počeo u dresu Ratara iz rodnih Piškorevaca igrajući u Županijskoj ligi Brodsko-posavske županije. U jednoj sezoni postigao je više od trideset pogodaka. Isti učinak je imao u dresu Mladosti iz Đakovačke Satnice, dok je za Đakovo u Trećoj hrvatskoj ligi znao postići između 15 i 20 pogodaka po sezoni. Ne zna koliko je točno postigao do danas pogodaka u svim svojim seniorskim sezonama.

- Trudim se 'iskopat' sve podatke, te doći do točnog broja. Za Župu dubrovačku igram od sezone 2010./11., i utakmica s Hajdukom 1932. bila je moja dvjestota prvenstvena ili kup utakmica. Nedostaje mi još deset zapisnika iz prve sezone kako bi znao koliko sam točno postigao pogodaka za Župu dubrovačku. U 190 utakmica, s toliko utakmica sam provjerio zapisnike, postigao sam 94 pogotka. Tko zna, možda sam već postigao sto pogodaka za Župu dubrovačku, možda će idući pogodak biti stoti... Želja mi je zato što prije doći do tih deset zapisnika, te znati točan podatak.

image
Župa dubrovačka - startnih jedanaest protiv Hajduka 1932. na čelu s kapetanom Velimirom Kajbom
Tonči Vlašić

Kajba je kapetan Župe dubrovačke od 2014. godine.

- Ne znam jesam li prvi kapetan u povijesti Župe dubrovačke sa strane, koji se nije rodio na dubrovačkom području, ali kako sam sigurno prvi kapetan Župe dubrovačke iz Slavonije. I danas sam zahvalan svima koji su mi ukazali tu čast.

Velimir Kajba je rođen 16. lipnja 1986. godine, na dan kad je Argentina dobila Urugvaj s 1:0, a Brazil sa 4:0 Poljsku u osmini finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Meksiku.

- U kojem rangu će Župa biti 16. lipnja 2021. godine na moj 35. rođendan? Cilj nam je ući u veći rang, južnu skupinu Treće hrvatske lige. Sređuje se teren u Čibači, uskoro će se graditi svlačionice, uprava radi sve kako bi imali uvjete za veći rang. Želimo biti prvi, te se plasirati u veći rang. Kažeš kako nismo se baš iskazali sad u 1:0 pobjedi protiv Hajduka 1932., kako se nije na terenu vidjelo tko je fenjeraš, a tko se bori za prvo mjesto. Prvo, Hajduk 1932., koji je zadnji, nije loš. Svi su ga otpisali, a ja ne bih. S druge strane mi smo bili bez šestorice, a ne sjećam se u kojoj smo to utakmici ove sezone bili kompletni. Međutim, rekao sam suigračima u svlačionici nakon pobjede protiv Hajduka: 'Na ovakvim malim utakmicama se osvajaju prvenstva, i ovakve, 1:0 pobjede, najslađe su pobjede'. Vidjet ćemo na kraju tko će biti prvi. Konkurenti su nam ONK Metković i Croatia. Netko od nas troje će na kraju slaviti – rekao je Kajba, kojem je ovo jedanaesta sezona u dresu Župe dubrovačke s kojom je dva puta bio prvak Prve županijske nogometne lige, 2012. i 2017. godine. Župa dubrovačka je u 13. kolu Prve ŽNL ove nedjelje, 11. travnja, gost Orebića.

image
Prva županijska liga, Dubrovnik, 12. kolo: Župa dubrovačka - Hajduk 1932. (Kajba u svojoj 200. utakmici za Župu dubrovačku)
Tonči Vlašić

- Moj otac Stevo je veliki navijač zagrebačkog Dinama, kao i cijela obitelj, kao i mnogi u Slavoniji. Htio je počastit Snješka Cerina kad sam se ja rodio, ali majka Marica se s tim nije složila, pa je otac onda počastio Velimira Zajeca sa čime se majka na kraju složila, i tako sam ja dobio ime – smije se Kajba dok to priča.

Na kraju Kajba ne igra 'čistača', poziciju na kojoj se proslavio 'Zajec Zeko, Dinamovo med i mlijeko', već naprijed, u napadu, gdje je harao 'Dinamov cekin - Snješko Cerin'.

17. travanj 2024 16:31