StoryEditorOCM
NogometUMJESTO ČESTITKE |

ODLIČAN JE DRIBLER, DOBAR U DUELU, BRZ Ante Oreč, 19-godišnji Dubrovčanin, izborio je s Hrvatskim dragovoljcem plasman u Prvu ligu

Piše Tonči Vlašić
24. svibnja 2021. - 17:56

Hrvatski dragovoljac se vratio nakon sedam godina u Prvu ligu, a za to je zaslužan i Dubrovčanin Ante Oreč, koji je u svojoj prvoj pravoj seniorskoj sezoni upisao 22 nastupa u dresu kluba iz Sigeta, i u većini njih zaslužio za svoju igru visoku ocjenu.

Oreč je igrač Lokomotive na posudbi. Za neke potencijal da ga za koju godinu gledamo u dresu A reprezentacije. Moderan igrač, koji ima smisao za igru, koji za beka ima odličan dribling, koji je dobar u duelu. Brz.

image
Ante Oreč (Hrvatski dragovoljac) i Daniel Darius Jalnous (Rudeš)
Damir Krajač/Cropix

Igrajući za Hrvatski dragovoljac stekao je iskustvo, a svoj potencijal trebao bi iskazati već iduće sezone igrajući u većem rangu, i dalje u dresu Hrvatskog dragovoljca, možda u dresu Lokomotive ili nekog trećeg, ostaje za vidjeti.

Oreč je pozornost na sebe skrenuo u mlađim uzrastima GOŠK Dubrovnika 1919., zatim u juniorima Lokomotive gdje je radio pod paskom Jerka Leka, bivšeg hrvatskog reprezentativca, te dočekao poziv izbornika U19 reprezentacije Hrvatske Josipa Šimunića.

Debi za U19 reprezentaciju imao je 20. veljače prošle godine odigravši svih 90 minuta protiv Austrije u remiju 1:1. Poslije je igrao protiv Bugarske, Saudijske Arabije i Indonezije. Ukupno skupio 4 nastupa.  

image
Ante Oreč je upisao 4 nastupa za U19 reprezentaciju Hrvatske

Oreč je s Konala, nogomet je počeo trenirati kad je krenuo u drugi razred Osnovne škole ‘Marina Držića’. U gradu su ga trenirali Oliver Kljajić, Vilko Herceg, Antonio Bagoje, Hasan Kacić i Vedran Madžar. Nakon završetka kadetskog staža preselio je u Zagreb. Debi za juniore Lokomotive imao je protiv Dinama u Maksimiru, i odigrali 3:3. Drugo mjesto te sezone u prvenstvu, te finale kupa. Potom je prekid sezone 2019./20. zbog korone u Prvoj hrvatskoj juniorskoj ligi dočekao na trećem mjestu iza Dinama i Hajduka.

image
Luka Viduka, Ante Oreč i Mate Crnčević (Hrvatski dragovoljac) zaustavljaju Daniela Dariusa Jalinousa (Rudeš)
Damir Krajač/Cropix

- Kad sam počeo igrati nogomet bio sam na krilu. Jednom prilikom, bilo je to na memorijalnom turniru ‘Josip Zvono’ na kojem redovno nastupa i Lokomotiva, baš protiv Lokomotive, kako smo se većim dijelom utakmice samo branili, jer je Lokomotiva kvalitetnija, spuštao sam se te pomogao beku. Tad je trener juniora Lokomotive bio Kristijan Polovanec, i kad sam došao na probu u Lokomotivu, dočekao me je te rekao: ‘Nisi ti krilo, ti si desni bek’. On me je stavio na tu poziciju. Deset dana nakon tog mog prvog treninga u Lokomotivi, Polovanec je dobio posao na Dalekom istoku, te je otišao, ali ja sam ostao na desnom beku, dok dole u Gradu tu poziciju nisam igrao. Bio sam krilo, ili zadnji vezni. Istina, i u nas u Gradu su mi treneri govorili da igram desnog beka, ali meni je nekako bilo draže bit na drugim pozicijama. Sad vidim kako su bili u pravu. Ova pozicija desnog beka mi baš odgovara – ispričao je jednom prilikom.

Tad je poželio da nakon završetka juniorskog staža dobije priliku igrati za nekog drugoligaša, stjecati potrebno iskustvo. Bio je iskren, istaknuo je: bolje to nego biti s prvom momčadi Lokomotive (već je bio počeo trenirati s njom), a ne igrati.

image
Zvonimir Šubarić i Ante Oreč, vratar i desni bek Hrvatskog dragovoljca, lidera Druge HNL
Damir Krajač/Cropix
image
Ante Oreč (Hrvatski dragovoljac) odnosi loptu ispred Talia Selbola (BSK Bijelo Polje)
Vlado Kos/Cropix

Oreču puno pomaže Srđan Lakić, Dubrovčanin koji je prije deset godina žario i palio Bundesligom (ne možemo zaboraviti kako je u dresu Kaiserslauterna u sezoni 2010./11. bio četvrti strijelac Bundeslige sa 16 pogodaka, a sa 7 pogodaka prvi strijelac njemačkog kupa. Ne zaboravljamo ni nepravdu, koju je doživio, jer unatoč 23 pogotka u jednoj sezoni u Njemačkoj, nije dobio priliku obući dres A reprezentacije – op.a.).

- Srđan Lakić vodi brigu o meni. Zatim tu je i Lokomotiva. Vjerujem kako će oni naći najbolje rješenje za mene. Ponavljam, najvažnije mi je igrati. Znam kako trebam još više raditi. Nedostaje mi iskustva. Ima tu još dosta stvari koje moraju biti bolje – rekao je Oreč, koji još nije otpuhao 20 svjećica s rođendanske torte (rođen je 29. kolovoza 2001. godine), a koji je s Hrvatskim dragovoljcem otpuhao konkurenciju u Drugoj ligi, izborio plasman u najveći rang, te potvrdio kako je u svom godištu jedan od najboljih desnih bekova u Hrvatskoj, kojeg bi u idućem ciklusu trebali gledati na prvoligaškim terenima, te, nadamo se, i u dresu mlade reprezentacije Hrvatske.

image
Hita Ante Oreč (Hrvatski dragovoljac) prema vratima Hajduka II
Marko Todorov/Cropix
image
Ante Oreč
Tonči Vlašić
19. travanj 2024 02:54