StoryEditorOCM
NogometSRETAN ROĐENDAN |

NAŠEM RATU (TEK) JE STO Pet puta smo igrali protiv Hajduka, jednom i na Starom placu, a i legendarni Bajdo Vukas je došao u Kunu Pelješku, ali...

Piše Tonči Vlašić
18. kolovoza 2020. - 11:44
Doktor Bogomil Cezarović s plakatom utakmice Rat - Hajduk odigrane 8. kolovoza 1948. godine. Imao je 17 godina kad je prvi put igrao za Rat protiv Hajduka foto: Tonči Vlašić
Godinama je skupljao fotografije, zapisnike s utakmica, plakate, zastavice, značke, ulaznice, organizirao i vodio feste veterana Rata, razgovarao sa starim članovima kluba, te se 'zatrpao', pogotovo u zadnje vrijeme, kad je krenuo slagat priču o (prvih) 100 godina Hrvatskog nogometnog kluba Rat te pokucao na svaka vrata u svojoj Kuni. Gordan Prišlić, radijski voditelj, legendarni DJ Vjeverica, tako je neki dan pokucao i na vrata doktora Bogomila Cezarovića Boga u Sedam smrtnih grijeha. Donio mu plakat s utakmice, koju je doktor odigrao prije točno 72 godine, 8. kolovoza 1948. godine, a u kojoj je njegov, tj. njihov Rat, ugostio i igrao protiv velikog splitskog Hajduka.

- Tri puta je doktor igrao protiv splitskog Hajduka – napominje Gordan Prišlić Vjeverica, a naš Rat je pet puta igrao protiv Hajduka u naših 100 godina, i to je četiri puta Hajduk bio naš gost, a kako su 'Bili' bili zadovoljni kako ih je selo primilo, ne samo tog 8. kolovoza 1948., već i 1953. godine, i o toj utakmici se priča i dan danas, naš Rat je 1954. godine bio gost na starom Placu, u Splitu. Igrao je protiv Hajduka II, i to je bila predigra prvenstvenoj utakmici između prve momčadi Hajduka i novosadske Vojvodine – istaknuo je Prišlić.

image
Iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)


Slušajući razgovor dvojice zagriženih Ratovaca, doktora Bogomila Cezarovića za kojim je gotovo devet desetljeća, koji je imao 17 godina kad je prvi put zaigrao protiv Hajduka u toj prvoj utakmici Rata i splitskog velikana 1948. i Gordana Prišlića, koji se rodio te godine, slušamo o toj povijesnoj utakmici o kojoj je stariji brat doktora, Anto Cezarović, pisao.

Pet dana nakon utakmice Anto Cezarović je pisao pismo rođaku Mladenu Juroviću, koji je bio u vojsci. Napisao je: 'Dragi rođače! Jučer sam primio tvoje pismo na koje ti odmah odgovaram. Mogu ti pisati da sam dobro i zdravo što želim i tebi tamo. Tvoje pismo sam razumio dobro i na istog ti odgovaram slijedeće. Kako ti je poznato, imali smo otvaranje igrališta 8. kolovoza. Gost je bio splitski Hajduk. Stigao je u 6 sati u subotu preko Trpnja s kamionom. Dočekala ga je cijela Kuna, koja je imala svečani izgled. Auto s njima prošao je kroz selo i vratilo se opet na pjacu. Tu su se iskrcali i odsjeli u Senke tako da je u nje na prikuću bilo priređeno za njih sve potrebno. Za taj dan smo svi bili u pogonu'.

- Sve žene su kuhale za Hajduka i tu festu. Neki Hajdukovci su se dobro najeli, te nisu mogli sutra igrat – prisjetio se doktor Cezarović čiji je brat Anto u pismu istaknuo kako je 'Bife radio bolje nego za Deloritu prošle godine, a možeš znati i po tome gdje je bilo prihoda brutto više od 100.000 dinara. To je senzacija i naroda je bilo toliko da Kuna to nikad nije zapamtila'.

Pisao je Anto i o glazbi iz Korčule, koja je svirala u Kuni cijeli dan na dan utakmice, u nedjelju, 8. kolovoza 1948. godine. Bio je 21 istrument. Svirala je kroz mjesto. To ti je bilo nešto neopisivo, niti se to može opisat. Naroda more sa cijelog Pelješca, sa Korčule, Neretve, itd. U 4 popodne krenuli smo na igralište. Gore pod borima, gdje je napravljeno igralište, držao se govor. Otvorilo se igralište. Iza glazbe je išao Hajduk, zatim uprava Rata te igrači Rata, dok je narod stajao oko igrališta gdje je sve bilo puno k'o šibica.

Rat je igrao u sastavu: golman Zvonko Benić, bekovi Mato Čuić i Vatro Ostoja, lijevi half Bogo Cezarović, desni Zdravko Špaleta, centarhalf Dobroslav Tomelić, navala petorka: Anto Cezarović, Slavko Ostoja, Luka Prišlić, Bruno Totić i Anto Colić. Rat je igrao u crvenim dresovima sa zvijezdom, koje je dobio na poklon od ljudi, koji su iz Kune otišli živit i raditi u Čile. 
Prvo poluvrijeme je završilo 1:0 za Hajduk, koji je u nastavku vodio sa 4:0. Nakon pola sata igre u nastavku Rat je postigao pogodak.

Primio sam loptu od Boga, prelazim hajdukova beka i neobranjivo tiučem lijevom nogom. U publici vike i veselja nije bilo kraja, te je sve letilo u zrak. Tada Hajduk stiska loptu, primam je ponovno, prelazim beka i s 15 metara neobranjivo tučem u gol. Rezultat 4:2 za Hajduk. Da ti je bilo vidjet kad sam dao drugi gol. Što je to bilo čudesa. Bruno je jednom zgodom prešao 4 igrača i tuče u mrežu izvanka. Svak je mislio da je gol. Najbolji su bili Bruno, Bogo (najbolji) i Vatro, i sva trojica nisu dali stat, a Bogo je bio naš najbolji i najopasniji igrač i tako ti je završilo 4:2 za Hajduk. Poslije večere ples do zore tako da su Hajdukovci vrko zadovoljni otišli iz Kune i rekli kako će nas zvat na revanš u Split – napisao je Anto Cezarović u svom pismu rođaju Juroviću.

- Takvu festu ne pamti Kuna. Da, poslije smo igrali na starom Placu. Ja sam ukupno tri puta igrao protiv splitskog Hajduka. Dočekali smo ig i 1954. godine kad smo napravili novo igralište, to je ovo gdje se igra danas. Inače, to je peto igralište na kojem je igrao Rat u svojih sto godina – istaknuo je doktor Bogomil Cezarović.

image
Iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)

image
Iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)


- Prvu nogometnu loptu u Kunu donijeli su iz Splita Slavko Bobanović i Miljenko Škurla, koji su tamo išli u Gimnaziju. Igralo se u početku na igralištima Demek, zatim na Bari (ispred crkve Delorite), te na predjelu zvanom Rat, koji se nalazio na po puta do Oskorušnog. Prva utakmica odigrana je u ljeto 1920. godine. Rat je dobio momčad iz Potomja s 2:1. Najstarija slika Rata je iz 1924. godine na kojoj je Rat uoči utakmice s Faraonom iz Trpnja. Kuna je u ono vrijeme bila poznata ne samo po nogometnog klubu, već i po kazalištu, a bila je i prvo mjesto na Pelješcu koja je imala struju. Poslali su nam naši iseljenici iz Amerike agregat. Kad sam ja dobio razglas, montiro sam ga ga nasred sela, te počeo svoj posao u kojem sam više od pola stoljeća – istaknuo je Gordan Prišlić.

Kad je Hajduk došao 1953. godine jedino veliki Vladimir Beara nije došao u Kunu, a legendarni Bajdo Vukas je došao, ali se prejeo, te nije igrao. Tad je Hajduk slavio sa 7:3. Nedo Salacan je postigao dva pogotka, a jedan Bogomil Cezarović. Zatim 1954. na igralištu kod Plinare u Splitu 7:2 za Hajduk II za koji su igrali Frane Matošić, Božo Broketa, Kokeza, Luštica... Za nas su pogotke postigli Ante Medović Cica i Slavko Ostoja. Igrali su kod Plinare za Rat još Mato Cibilić, Toni Kulišić, Nedo Salacan, Mato Čuić, Vatro Ostoja, Anto Jurišić, Bogo Cezarović, Vlatko Bobanović i Anto Čolić, te dva igrača sa strane, Smiljen Zrnčić iz Neretvanca i Niko Jović iz Faraona iz Trpnja.

image
Iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)


- Ostalo je zapisano kako je našu momčad iscrpio veliki teren u nastavku. Naime, na poluvremenu je bilo 1:1. Rat je zatim igrao 1959. sa sarajevskim Željezničarom te pobijedio 5:3. Puno gledatelja, veliko slavlje, i tu utakmicu pamti i dan danas cijela Kuna. Željezničar je došao s prvi sastavom. Čestitali su na pobjedi. Ostalo je zapisano kako je Kulović, jedan od njihovih najboljih igrača rekao našem Vatru Ostoji: Bili ste bolji. Svaka čast. Imate sjajnu momčad' – govori Gordan Prišlić Vjeverica. Nalazi i plakat kad je 1980. godine gost Rata bio GOŠK Jug, koji je bio vrh Druge savezne lige.

image
Iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)

image
Doktor Bogomil Cezarović


- Poluotok Pelješac se u stara vremena zvao Stonski rat, i tako je klub iz Kune Pelješke, koja se nalazi u općini Orebić, dobio ime. Osnovan je 1920. godine. Prvi predsjednik mu je bio Ivo Violić. Danas je puni naziv kluba Hrvatski nogometni klub Rat, koji je, uglavnom, igrao u najnižim ligama, prije su se to zvale općinske lige, a sad županijske. Inače, moglo bi se o svakoj utakmici danima. Skupili smo sjećanja bivših igrača, trenera, članova uprave. Bilo bi lijepo sve ove stvari izložit, te imat u Kuni neki mali muzej, kutak našeg Rata. Iako smo mali klub, međutim, za nama je bogatih sto godina kluba. Imamo se sa čime pohvalit – uglas će doktor Bogomil Cezarović i Gordan Prišlić Vjeverica.

image
Doktor Bogomil Cezarović i Gordan Prišlić Vjeverica foto: Tonči Vlašić

image
Rat u Splitu, na Starom placu, uoči utakmice s Hajdukom II

image
Iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)

image
Iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)

image
Iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)

image
Prva momčad na igralištu pod borima - iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)

image
Iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)

image
Iz arhive Nogometnog kluba Rat (Kuna Pelješka)
23. travanj 2024 05:15