StoryEditorOCM
NogometDRUGA ŽUPANIJSKA LIGA

Nakon dvije godine suza, pjesma na Zlinju – blatski ‘crveni‘ podigli pobjednički pokal!

Piše Tonči Vlašić
2. svibnja 2023. - 13:33

BŠK Zmaj je, bilo je to jasno već u prvom dijelu prvenstva, najbolji sastav Druge županijske lige. Od jeseni će, nakon jedne sezone najnižeg ranga, zaigrati opet u Prvoj županijskoj ligi.

Nekadašnji trećeligaš ove je sezone bio šestoligaš. Dvije sezone je ispadao, iz južne skupine Treće hrvatske lige u Prvu županijsku ligu, iz Prve županijske lige u Drugu županijsku ligu. U međuvremenu se formirao jedinstveni treći razred, bivši treći rang je postao četvrti…

Blatski ‘crveni‘ su 2010. godine izborili treći razred. Koliko je radosti bilo na Zlinju, a gdje su one kup pobjede, osvajanja Županijskog kupa, nastupi u završnici Kupa Hrvatske. Ne zaboravljaju se utakmice s prvoligašima, Karlovcem i zaprešičkim Inkerom (Interom) u Blatu, zatim i s Rijekom na Kantridi bez obzira što je upisan težak poraz…

Sezonama BŠK Zmaj pri vrhu trećeg razreda. Osim rezultata, ne zaboravlja se atmosfera koja je vladala u Blatu, točnije na svim utakmicama ‘crvenih‘ koji ni na gostovanjima nisu bili sami.

Ove sezone šesnaest pobjeda u sedamnaest utakmica. Niti jedan poraz. Momčad trenera Igora Gudelja je matematički naslov potvrdila i prije predzadnjeg kola, te je u zadnjoj domaćoj utakmici sezone, protiv Faraona iz Trpnja (2:0 – Deni Sardelić u 19. i Vlatko Franić u 33. minuti) proslavila uspjeh, podigla pokal te se okitila zlatnim medaljama, i poželjela: ‘Nikad više u najnižem rangu!‘. Nagrade im je uručio povjerenik natjecanja, Neven Tomičić.

POREDAK 

1. BŠK Zmaj 49 bodova (56:8), 2. Rat (utakmica manje) 35 bodova (43:16), 3. Omladinac (utakmica manje) 34 boda (50:15), 4. NA Libertas 25 bodova (25:28), 5. Grk 24 boda (37:28), 6. Ponikve (kažnjene oduzimanjem 2 boda) 19 bodova (28:30), 7. Faraon 19 bodova (44:50), 8. Putniković 17 bodova (22:37), 9. Enkel 11 bodova (16:48), 10. SOŠK 1919. (kažnjen oduzimanjem pet bodova) minus 3 boda (13:74).

Tko će biti drugi, a tko treći? Odlučit će Rat i Omladinac. U zadnjem kou prvak stiže na Lastovo, a Rat dočekuje Ponikve. Rat ima bod više od Omladinca. Njih dvoje još imaju odraditi zaostatak iz 14. kola u kojem se sastaju međusobno na Lastovu. U prvom dijelu, u Kuni, Rat je bio bolji s 3:0. Naravno, ako u 18. kolu Rat pobijedi, a Omladinac izgubi, gotovo je, ali ako ne bude tako...

U 17. kolu uspješni su bili i jedni, i drugi. Rat je slavio u Kuparima kod četvrtoplasirane Nogometne akademije Libertas. Za 1:0 pobjedu pogodio je Antonio Lipotić u 61. minuti. Domaćin je lovio petu pobjedu za redom, a ukupno devetu. Rat je stigao do svoje jedanaeste ukupno, dok je Omladinac svladavši Putnikoviće s 5:0 kod kuće ostvario svoju desetu ovosezonsku pobjedu (strijelci su bili David Katić u 8. iz kaznenog udarca i u 90., zatim Bepo Marinković u 10., Daniel Žarković u 15. i Zdenko Barbić u 55. minuti). Putniković je odigrao čitavu utakmicu s devetoricom.

Preostale dvije utakmice bez pobjednika, 1:1. SOŠK 1919. je na svojoj Batali u ulozi gosta, pogotkom Luka Žile u 41. minuti, dobio prvo poluvrijeme protiv Ponikava, kojima je Ston domaći teren. Ponikve su izjednačile u 53. minuti. Mrežu SOŠK 1919. zatresao je Hrvoje Franković. Drugi put ove sezone je SOŠK 1919., koji je i dalje bez pobjede, izbjegao poraz.

Grk i Enkel 1:1 na Haštriću? Gost je dobio prvo poluvrijeme (Petar Vlahutin u 35. minuti), domaćin izjednačio početkom nastavka (Ivan Daničić – Kačić u 48. minuti). Enkel je od 86. minute igrao s desetoricom jer je Mario Brajević zaradio drugi žuti. Grk je nakon prvog dijela sezone skupa s Ratom bio prvi pratitelj stopostotnog BŠK Zmaj, ali u nastavku momčad iz Potomja ne zna za pobjedu. U osam utakmica u proljetnom dijelu prvenstva četiri remija i četiri poraza s tim što je kod kuće odigrao pet utakmica. Grk je jedini ove sezone ostao neporažen protiv BŠK Zmaj. Bilo je to u 12. kolu. Utakmica na Haštriću Grk – BŠK Zmaj je završila bez pobjednika, 2:2.

18. KOLO

Nedjelja, 7. svibnja, Lastovo: Omladinac – BŠK Zmaj, Trpanj: Faraon – NA Libertas, Kuna: Rat – Ponikve, Ston: SOŠK 1919. – Grk, Popovići: Enkel – Putniković.

Zaostala utakmica 14. kola na Lastovu između Omladinca i Rata igra se 14. svibnja,

 

23. travanj 2024 01:54