StoryEditorOCM
NogometOSMINA FINALA KUPA |

HASAN KACIĆ, TRENER GOŠK DUBROVNIKA 1919. ‘Pamtim izlazak sa Slaven Belupom na Villa Park, a na vratima Aston Ville...‘

Piše Tonči Vlašić
22. veljače 2021. - 14:00

Tri godine sam igrao za Slaven Belupo, od zime 1999. do kraja 2001. godine. Dvije sezone smo nastupali u Intertoto kupu. Nikad neću zaboraviti dvije utakmice protiv Aston Ville u polufinalu, kao ni uspjeh kolo prije protiv Bastie. Obje utakmice protiv francuskog prvoligaša smo dobili s 1:0, te smo izborili ogled protiv engleskog premijerligaša, a za Aston Villu je tad igrao legendarni Francuz David Ginola. On je bio strijelac za njih u prvoj utakmici, koju smo dobili u Koprivnici s 2:1. Pamtim i uzvrat, izlazak na Villa Park, a na vratima Aston Ville je tu utakmicu po prvi put bio Peter Schmeichel, jedan od najboljih vratara u povijesti. Taman se bio vratio iz Portugala, bio je u Sportingu nakon što je napustio Manchester United s kojim je sve osvojio, i Ligu prvaka – priča Hasan Kacić, od nedavno trener prve momčadi GOŠK Dubrovnika 1919., koji će prvu utakmicu nakon preuzimanja dužnosti imati baš protiv kluba za koji je prvi put zaigrao prije 22 godine i u čijem je dresu 2001. odigrao ta dva svoja nezaboravna ogleda protiv slavnog engleskog kluba. Aston Villa je 1981. bila prvak Europe, 1982. pobjednik Kupa UEFA, a te 2001. osvajač Intertoto kupa. Sedam puta je do danas osvajala naslov prvaka Engleske, sedam puta FA kup, te pet puta Liga kupa...

Prisjetivši se debija Schmeichela u dresu Aston Ville Kacić se prisjetio onog nezaboravnog finala Lige prvaka, u Barceloni, na Camp Nou 1999. godine, nezaboravne sezone Manchester Uniteda. Schmeichel i ekipa su postali prvi engleski klub s trostrukom krunom – uzeli su te 1999. Premiership, FA kup i Liga prvaka, koju su osvojili iako su do 90. minute finala gubio 1:0 od Bayerna. S dva pogotka u sudačkoj nadoknadi, prvo Sheringham, a zatim Solskjæra, potpisao je jedan od najvećih povrataka u povijesti nogometa. Schmeichel je bio kapetan. On je prvi podigao pokal namijenjen osvajaču Lige prvaka.

- Nama je samo izaći na Villa Park u Birminghamu, kultni stadion, koji je izgrađen u tom trenutku prije više od sto godina (1897. godine – op.a.) bio doživljaj, a još te tamo čeka veliki Peter Schmeichel. Izgubili smo uzvrat 2:0, te ispali, ali ta utakmica se ne zaboravlja...

image
Sjećanje na ogled Aston Villa - Slaven Belupo u 3. kolu, tj. polufinalu Intertoto kupa, koji je odigran na Villa Parku pred 27.500 gledatelja
Slaven Belupo

Hasan Kacić je prvoligaški debi imao u dresu Dubrovnika, i to protiv Pazinke u Pazinu 15. svibnja 1994. godine u 30. kolu. Igrao je drugo poluvrijeme. Poraz 3:1. Mreže su se tresle u prvom poluvremenu. Prvi pogodak za Pazinku postigao je Igor Pamić, treći Dean Mostahinić, igrač koji je od 1983. do 1985. igrao za GOŠK Jug.

Na vratima Dubrovnika je u Pazinu bio Slobodan Obradović, zatim su još igrali Toni Nejašmić, Veselako Paponja, koji je postigao jedini pogodak za dubrovačku momčad (smanjio na 2:1), pa Nikša Skokandić, Milan Petrović, Boris Mustahinić, Ahmet Brković, Ivo Šeparović, Dalibor Filipović, Dritan Hoxha, Ante Crnčević i Maro Miljević. Bila je to zadnja prvoligaška sezona Dubrovnika. Kacić je od prve minute prvi put zaigrao u 33. kolu, posljednjoj domaćoj prvoligaškoj utakmici u kojoj je Inker slavio s 1:0. Srećko Žunec je vodio Dubrovnik, a Ante Čačić Inker za kojeg je igrao Zvonimir Soldo, pa legendarni Dubrovčanin Jozo Bogdanović...

Kacić je odigrao ukupno 88 prvenstvene utakmice za Slaven Belupo i postigao jedan pogodak, i to 12. listopada 1999. godine u 9. kolu protiv Varteksa u Koprivnici. Gosti su poveli, Kacić je izjednačio pogotkom u posljednjoj minuti prvog poluvremena, a u nastavku, u 77. minuti, Marijo Dodik je realizirao kazneni udarac za pobjedu Slaven Belupa 2:1.

- Što se tiče tad igranja za Slaven Belupo, osim tih europskih utakmica, prije svega ogleda protiv Bastije i Aston Ville, u domaćem prvenstvu je, naravno, gušt bio igrati protiv Dinama i Hajduka. I to se također pamti.

Kacić je debi za Slaven Belupo u HNL-u imao u Maksimiru 21. veljače 1999. u 18. kolu. Tadašnja Croatija je slavila s 2:1, i to je Kruno Jurčić pogodio u 90. minuti za pobjedu 'Plavih'. Dražen Ladić je bio na golu Croatije za koju su još igrali Goran Jurić, Igor Bišćan, Joško Jeličić, Edin Mujčin, Tomo Šokota, Danijel Šarić, Mihael Mikić, pa Litavac Gražvydas Mikulenas i legendarni Japanac Kazuyoshi Miura.

- Znali smo u te moje tri godine u Slaven Belupu izbjeći poraz od Dinama, a dobiti Hajduka u Koprivnici. Sjećam se, i Hajduk je tad bio jak. Na vratima Stipe Pletikosa, igrali su Srđan Andrić, Zvone Deranja, Tomislav Erceg, Mario Carević, Hrvoje Vejić, pa Igor Musa, Ivan Bošnjak, igrao je i Darko Miladin, Mate Bilić, Ante Miše... Ja sam u Slaven Belupu igrao lijevog stopera u formaciji 3-5-2. Svaka je prvoligaška utakmica bila izazov, a pogotovo te utakmice protiv Hajduka i Dinama, protiv baš, baš dobrih igrača. Kad sam došao u Koprivnicu trener je bio Luka Bonačić. Sve je odmah jasno: čvrsta obrana, ali koliko smo god bili jaki otraga, bio je tu i Pavo Crnac, pa Roy Ferenčina, bili smo jaki i u napadu. Renato Jurčec, pa Marijo Dodik, pa, danas, nažalost, pokojni Miljenko Kovačić. Slaven Belupo je imao tad širinu. Jurčec i Dodik su među deset najboljih strijelaca HNL-a svih vremena.

image
Hasan Kacić je u nekoliko navrata, kad je Milan Petrović bio spriječen, kao trener juniora vodio prvu momčad GOŠK Dubrovnik 1919. (na slici protiv Uskoka na Klisu) foto: Tonči Vlašić

U Kupu Hrvatske Kacić je odigrao 29 utakmica.

- Sa Slaven Belupom mi je najveći uspjeh u kupu polufinale. Ispali smo od Osijeka. Dvije utakmice, jedan pogodak, i to primimo pogodak iz penala u 90. minuti prve utakmice u Osijeku. Nažalost, nismo uspjeli u uzvratnoj utakmici u Koprivnici postići pogodak, i Osijek ode u finale u kojem je dobio u produžetku Cibaliju u Maksimiru te osvojio trofej.

Osijek je do finala vodio Milan Đuričić, a u finalu Stanko Poklepović. Obojica su u svojim karijerama bili treneri GOŠK Juga.

- Godinu poslije ispali smo od Hajduka u četvrtfinalu. Izgubili u Splitu 2:1 nakon što u prvoj utakmici u Koprivnici nije bilo pogodaka. Poslije sam s Istrom igrao četvrtfinale, a toga se sjećam jer smo u osmini finala, u jednoj utakmici, svladali Hajduk u Splitu s 1:0 u produžetku.

Tad je Stanko Poklepović bio na klupi Hajduka, a Zoran Vulić vodio Istru za koju je igrao još jedan Dubrovčanin, Mislav Anđelković. Kacić je u četvrtfinalu, u dvije utakmice, zaustavljen s Istrom od Cibalie.

- U Belgiji sam igrao u polufinalu, ispao od Club Bruggea, a na kraju svoje karijere sam u Hrvatskom kupu s GOŠK-om bio u četvrtfinalu protiv Lokomotive, te sezonu poslije u osmini finala protiv Rijeke. Pamtim kako smo baš bili blizu protiv Lokomotive iznenađenja. I kao protiv Osijeka u polufinalu sa Slaven Belupom, tako i s GOŠK-om protiv Lokomotive u četvrtfinalu u dvije utakmice odlučio je samo jedan jedini pogodak, i to u prvoj utakmici. Andrej Kramarić je pogodio na Lapadu. Sjećam se, tri puta skače lopta u našem šesnaestercu, i dok smo se mi gledali te razmišljali, tko će izbit loptu, utrčao je Kramarić i ugurao pored nas loptu u mrežu. I onda uzvrat u Maksimiru. Lokomotiva je trebala postići gol, dva u prvom poluvremenu, a kad to nije uspjela, kad smo se obranili, u nastavku smo mi bili bolji. I dan danas vidim kako ona lopta, nakon udarca Iva Caputa, kad je bio već savladan vratar Lokomotive, ide prema golu, ali na kraju ne u mrežu, već prolazi pokraj druge stative i odlazi u gol aut. Šteta, nije to bila jedina naša prilika u uzvratnoj utakmici. Godinu poslije protiv Rijeke na Lapadu nismo imali izgleda, bila je to Rijeka koja je igrala u skupini Europske lige, koju je vodio Matjaž Kek, koja je bila baš, baš jaka. Tu utakmicu, kao i tu protiv Lokomotive, pamtim jer je bio gušt igrat na Lapadu pred dvije, tri tisuće gledatelja.

image
Kacić je odigrao ukupno 88 prvenstvene utakmice za Slaven Belupo i postigao jedan pogodak, ukupno je u HNLu odigrao 157 utakmica, igrao je još za Istru i Dubrovnik foto: Željko Sop / CROPIX

Kacić je u Prvoj HNL odigrao ukupno 157 utakmica (Dubrovnik 3, Slaven Belupo 89, Istra 65), te spomenutih 29 u Kupu Hrvatske. Odigrao 11 utakmica za Slaven Belupo u Europi. U Belgiji igrao od 2002. do 2006. godine za Lierse SK. Upisao 114 nastupa.

- Kad smo bili gosti Anderlechta, Genka ili Club Bruggea, tad smo igrali pred 20, 25 tisuća gledatelja, a kad bi ta tri kluba dolazila nama u goste, tad bi na tribinama našeg stadiona bilo više od 11, 12 tisuća gledatelja, nekad i pun stadion, više od 13 tisuća, pogotovo u sezoni 2002./03. kad smo se borili za treće mjesto u prvenstvu, koje je vodilo u Kup UEFA. Nas kraju smo bili peti, imali isto bodova kao četvrti, a treći Lokeren nam je pobjegao 4 boda, i to smo kod njega vodili 1:0 sve do 90. minute. Završilo 1:1. Te sezone smo loše odigrali završnicu prvenstva, baš loše... Osvojili bod u šest kola, te nakon toga svih šest u preostala dva kola, ali i prije ta dva kola je bilo jasno kako ne možemo do trećeg mjesta. Šteta – prisjetio se Kacić.

Kratko potom o utakmici osmine finala Kupa Hrvatske i ogledu protiv Slaven Belupa u utorak, 23. veljače, na Lapadu, koju od 14 sati izravno prenosi Hrvatska nogometna televizija (HNTV).

- Okupili smo se 1. veljače. Više od tri mjeseca nismo smjeli trenirati, ni igrati utakmice. Što reći za utakmicu osmine finala Kupa sa Slaven Belupom? Suparnik je prvoligaš, koji je non stop u treningu, koji je u natjecateljskoj formi. Ha, što bude, bit će.

image
Hasan Kacić, trener prve momčadi GOŠK Dubrovnika sa svojim pomoćnikom Vinkom Čikatom foto: Tonči Vlašić
25. travanj 2024 02:51