StoryEditorOCM
Nogomet13-GODIŠNJI NOGOMETAŠ IZ ŽUPE DUBROVAČKE, ČLAN POBJEDNIČKE MOMČADI TURNIRA HNS-A U MEDULINU

FRANO VLAŠIĆ, NOGOMETNA NADA S KANTULE 'Uzor mi je Luka Modrić'

22. prosinca 2019. - 17:44
Hasan Kacić ga je uvrstio u selekciju Nogometnog centra Dubrovnik – Župa dubrovačka - Konavle, a profesor Jozo Bebić izabrao u selekciju Županijskog nogometnog saveza Dubrovačko-neretvanske županije. Bio je potom na okupljanju gdje su se našle selekcije sve četiri najjužnije hrvatske županije. Na kraju se njegovo ime našlo i na popisu deset igrača, kojima se priključilo isto toliko igrača splitskog Hajduka, a koji su na kraju predstavljali Nogometno središte Split na okupljanju u Medulinu za igrače do 14 godina.

- Protiv selekcije Nogometnog središta Rijeka smo izjednačili na 1:1 u zadnjoj minuti. Dobili smo Nogometno središte Sjever sa 6:1, bili bolji od Zagreba s 2:1, istim rezultatom dobili Osijek u zadnjem kolu. I protiv Osijeka smo pogodili u zadnjoj minuti. Od selekcije Zagrebačkog nogometnog saveza smo bili bolji s 3:0. Tako smo bez poraza osvojili prvo mjesto. Čuo sam kako zadnjih deset godina se nije dogodilo da je naša regija, jug, bila najbolja – govori Frano Vlašić, jedini nogometaš iz Dubrovačko-neretvanske županije, koji je sudjelovao u uspjehu reprezentacije Nogometnog središta Split. Trebao je još igrati i Jure Ereš iz Neretvanca, ali se ozlijedio.

Frano Vlašić je iz Župe dubrovačke, ‘mali’ s Kantule. Sa sedam godine je počeo trenirati nogomet.

- Počeo sam ići na trening kad sam krenuo u školu, a, naravno, kao i svi, trčat za loptom smo počeli prije. Ispred kuće, na ulici. Najviše na igralištu stare škole u Župi dubrovačkoj – govori Frano, koji je rođen 25. veljače 2006. godine. Počeo je u Nogometnom klubu Župa dubrovačka. Prije dvije i pol godine je postao članom Nogometne akademije Libertas, a sad prelazi u GOŠK Dubrovnik 1919., te će u proljetnom dijelu sezone igrati u najvećem rangu – Prvoj ligi Nogometnog središta Split.

- Moja je pozicija vezni, desno krilo. Luka Modrić mi je uzor – naglašava Frano, kojeg su u Župi dubrovačkoj trenirali Mladen Nikolić, Ivica Karabogdan i Miran Miloslavić, u Nogometnoj akademiji Libertas Ivica Cumeljan, a prve treninge u GOŠK Dubrovniku 1919. odradio je pod paskom Olivera Kljajića. Međutim, paralelno u zadnje vrijeme, zadnjih pola godine, radi s majstorom za tjelesnu pripremu, Deanom Kontićem. Smije se kad ga pitamo je li mu lako jer svatko, tko je samo jednom odradio trening s Kontićem, zna da ga čekaju ‘znoj i suze’.

- Škola mi je vazda ujutro. Nakon objeda i odmora imam kratki trening, zatim učim, napišem domaći rad te opet na trening. Vikendom su utakmice. Prošle godine sam osim za momčad do 12 godina igrao i za starije, momčad do 14 godina. Ove sezone, prvi dio, samo za selekciju do 14 godina jer ne mogu više igrati za momčad do 12 godina. Na treninzima radim tehniku, više s loptom, a s trenerom Kontićem na svemu ostalom, snazi. Inače, volim gledati utakmice, pogotovo prijenose iz najjačih liga, i to kako bih vidio kako to igraju najbolji. Najviše gledam igrače na mojoj poziciji, kako bi trebalo igrat – istaknuo je Frano nakon čega se u razgovor uključio njegov otac Andro.

- Frano odmah ‘pročita’ u kojoj formaciji igra koja momčad. Obožava nogomet, voli sport – istaknuo je Andro Vlašić. Frano je učenik 8.C razreda Osnovne škole Župa dubrovačka. - To je razred sportaša. Većinom svi treniraju neki sport – dodaje Frano, koji brani boje škole ne samo u nogometu.

- Trčim za školu na atletskom natjecanju utrku na 800 metara, a osim nogomet igram za školu i rukomet – otkriva.

S nogometnom ‘bubamarom’ je proputovao Lijepu našu, a bio je iz izvan nje.

- Bio sam u Španjolskoj, na turniru u Barceloni, zatim u Makedoniji, u Bosni i Hercegovini. Turnir u Barceloni sa Župom dubrovačkom se ne zaboravlja – podvukao je.

Pamtit će i nastup u Medulinu, u dresu reprezentacije Nogometnog središta Split.

- Utakmica je bila dva puta po pola sata. Svi smo igrali. Svatko najmanje po 20 minuta. Vodili su nas u Medulinu Nikica Cukrov te profesor Jozo Bebić. S tribina su nas pratili bivši poznati igrači, koji polažu za trenere. Bio je tamo Stipe Pletikosa, Mario Carević...

Nastupe nogometnih nada do 14 godina pratili su još Boro Primorac, šef Akademije Hajduka, zatim Petar Krpan, instruktor Hrvatskog nogometnog saveza, potom još veća nogometna legenda, Ivan Gudelj, koji je instruktor Nogometnog središta Split.

- Meni je čast bila što sam bio članom ekipe koja je na kraju bila najbolja – rekao je Vlašić.

Zahvalio je Nogometnom klubu Župa dubrovačka i Nogometnoj akademiji Libertas, klubovima za koje je do jučer igrao te trenerima s kojima je radio. Sad je napravio novi korak naprijed. Ne čekaju ga više bitke za bodove u Županijskoj ligi, već u većem rangu, najvećem razredu Nogometnog središta Split.
20. travanj 2024 06:47