StoryEditorOCM
NogometČETVRTI RANG

Dva kola su još ostala do kraja, dvojica naših u 28. kolu plus dva, a treći minus dva, tko su prvi topnici sastava s Podvornice, Iza Vage te s Lapada?

Piše Tonči Vlašić
13. svibnja 2023. - 23:40

28. KOLO

Subota, 13. svibnja, Biograd: Primorac (B) – GOŠK (KG) 5:2, Unešić: Zagora – Zadar 0:0, Vodice: Vodice – Neretvanac 1:3, Dubrovnik: GOŠK Dubrovnik 1919. – RNK Split 2:0, Klis: Uskok – Junak 1:1, Ivanbegovina: Kamen – Neretva 3:1, nedjelja, 14. svibnja, Baška Voda: Urania – Hrvatski vitez, Mravince: Sloga – HRNK Zmaj.

POREDAK 1. Zagora 61 bod, 2. Zadar 54 boda, 3. Junak 50 bodova, 4. Primorac (BNM) 45 bodova, 5. GOŠK (KG) 42 boda, 6. Uskok 41 bod, 7. Neretva 40 bodova, 8. Hrvatski vitez (utakmica manje) 39 bodova, 9. Vodice 38 bodova, 10. Neretvanac 37 bodova, 11. GOŠK Dubrovnik 1919. 34 boda, 12. Sloga (utakmica manje) 32 boda, 13. HRNK Zmaj (utakmica manje) 31 bod, 14. Kamen 28 bodova, 15. RNK Split 27 bodova, 16. Urania (utakmica manje) 21 bod.  

Na Lapadu Luka Matić i Marin Krešić su pogocima u razmaku od tri minute osigurali tri boda dubrovačkom sastavu. Prvi put se mreža tresla u 35., a drugi put u 38. minuti. Prvi pogodak je postignut iz kaznenog udarca. Splitov Roko Čović je zaustavio Petra Krešimira Kačića, igrača GOŠK Dubrovnik 1919., koji je bio u obećavajućoj situaciji za postizanje pogotka.

RNK Split je u Dubrovniku tražio bod(ove), kojim(a) bi bio mirniji u završnici prvenstva, osigurao ostanak, ali ih nije dočekao protiv sastava u kojem je bilo sedam igrača sa specijalističkim liječničkim pregledom, a to su igrači rođeni 2006. godine i mlađi, dvojica su bila u startnih jedanaest, a ukupno osam mlađih je počelo utakmice.

Stoji, i splitski ‘crveni’ su bili s dječjim vrtićem, ali dubrovački sastav je takav od početka sezone u koju je RNK Split krenuo sa samo trojicom mlađih, koliko ih mora biti u startnih jedanaest.

Uglavnom, dubrovačka mladost ima doma odigrati još jednu utakmice, i jednu vanka, još je 180 minuta do kraja sezone. Ovo je bila osma pobjeda u četrnaestom nastupu kod kuće. Ukupno 26 bodova od 42 moguća (dva remija i četiri poraza). U isto toliko nastupa u gostima pobjeda, pet remija i osam poraza. RNK Split je najgori domaćin lige (15 od 42 boda kod kuće), sad je predzadnji na tablici sa 6 bodova više od zadnje Uranie, koja će u nedjelju, 14. svibnja, odraditi utakmice 28. kola u kojoj dočekuje Hrvatski vitez. Pobijedi li, evo je na tri boda zaostatka za RNK Split...

Što se tiče vrha, tu je sve odlučeno. Lider Zagora je odigrala kod kuće bez pogodaka sa Zadrom, prvim pratiteljem, te je ostalo sedam bodova razlike između njih. U igri je još šest bodova. Dakle, gotovo je.

U 28. kolu sva tri sastava iz Dubrovačko-neretvanske županije su odigrala utakmice koja je završila s dva razlike. Neretvanac je slavio kao gost kod Vodica s 3:1, a istim rezultatom je Neretva poražena kod Kamena u Ivanbegovini, te je prekinut njezin niz od pet pobjeda (tri kod kuće – Hrvatski vitez i HRNK Zmaj po 1:0, Primorac Biograd 2:1, a u gostima RNK Split 3:0 i Junak 1:0). Strijelac u Ivanbegovini je bio Abel Kalfić u 49. minuti. Tim pogotkom je sastav trenera Gorana Prolete prepolovio zaostatak. Domaćin je pobjedu potvrdio u 83. minuti.

Neretvanac? Marin Vučković u 37. minuti za vodstvo 1:0, Max Galić u 51. minuti za 2:0, pa zatim pogodak domaćina, i u 89. minuti Mateo Kolobara je potvrdio četvrtu gostujuću pobjedu ‘Plave makinje’, treću u zadnje četiri utakmice. Vodice su zadnjih pola sata igrale s desetoricom.

Samo su Zagora, Junak i Zadar ostvarili više pobjeda od Neretvanca u gostima (Zagora šest, preostala dvojica po pet), ali stoji i kako samo više poraza u gostima imaju dva sastava (Neretvanac deset, Kamen dvanaest, a Urania trinaest).

Neretva je najuspješniji županijski predstavnik u četvrtom rangu sa 40 bodova, Neretvanac ima tri manje od metkovskih ‘plavo bijelih’, a GOŠK Dubrovnik 1919. ima tri manje od sastava iz Opuzena. Uglavnom, sva tri sastava su odavno riješila pitanje ostanka. Neretvanac je proljetni dio odigrao daleko bolje nego jesenski, s obzirom u kojem je sastavu dočekao sezonu GOŠK Dubrovnik 1919. je ugodno iznenadio...

Neretva, Neretvanac i GOŠK Dubrovnik 1919. do kraja sezone? Neretva dočekuje Slogu, pa je gost Uskoka. Neretvanac dočekuje prvaka Zagoru, pa ide u Kaštel Gomilicu, a GOŠK Dubrovnik 1919. je u predzadnjem kolu gost Hrvatskog viteza, a u zadnjem dočekuje Junaka.

Tko su prvi strijelci sastava s juga? Prvi topnik Neretve je Kalfić. Bio je ovo njegov deseti pogodak. Prvi topnik Neretvanca je Brazilac Allyson, koji je postigao devet pogodaka, a prvi topnik GOŠK Dubrovnik 1919. je Maro Vatović sa sedam pogodaka. Prvi strijelci lige su Lovre Ćirjak (Hrvatski vitez) i Ivan Krajina (Zagora) s po 18 pogodaka.

29. KOLO

Subota, 20. svibnja, Ivanbegovina: Kamen – Primorac (BNM), Metković: Neretva – Sloga, Makarska: HRNK Zmaj – Uskok, Sinj: Junak – Urania, Posedarje: Hrvatski vitez – GOŠK Dubrovnik 1919., Split: RNK Split – Vodice, Zadar: Zadar – GOŠK (KG), nedjelja, 21. svibnja, Opuzen: Neretvanac – Zagora.

25. travanj 2024 15:46