StoryEditorOCM
Nogomet(G)RADI SE U ŽUPI |

ĐURO LONZA, PREDSJEDNIK NOGOMETNOG KLUBA ŽUPA DUBROVAČKA ‘Ovo je tek prvi korak, a zna se krajnji cilj!‘

Piše Tonči Vlašić
16. svibnja 2020. - 11:30
Naš glavni teren je u iznimno lošem stanju. Razmišljajući što i kako napraviti došli smo na ideju napraviti pomoćni teren kako bi mogli neometano raditi dok traje obnova glavnog terena, a opet, i kad sredimo glavni teren, imati mogućnost gdje trenirati, čuvati tad glavni teren za vrijeme lošeg vremena za odigravanje utakmica. Isto tako, s obzirom na broj djece, okupljamo u ovom trenutku 253 dječaka, plus prva momčad i veterani, plus činjenica da smo se uključili s mlađima u kvalitetnija natjecanja, koja vodi Hrvatski nogometni savez Središte Split, jedan teren za sve to nije dovoljan. Na Izvršnom odboru Županijskog nogometnog saveza bili smo upoznati s akcijom Hrvatskog nogometnog saveza, koji je nudio pomoć za nabavku umjetne trave u vrijednosti od pola milijuna kuna. Trebalo je u tom trenutku imati projekt, a mi smo ga imali, te smo se prijavili. Izabrani smo, te smo krenuli napraviti sve predradnje kako bi sutra postavili umjetnu travu. U pomoć nam je tad priskočila Općina Župa dubrovačka s 200.000 kuna. Radovi su koštali i više. Zatvorili smo to uz pomoć sponzora, zatim puno je pomogla činjenica da su na gradilištu radili mnogi članovi kluba, roditelji djece, te veterani kluba, i to bez ikakve naknade. S obzirom kako smo trebali pokriti pet i pol tisuća kvadrata umjetnom travom, tih pola milijuna kuna od Hrvatskog nogometnog saveza nije bilo dovoljno za nabavku tolike količine trave, ali smo angažmanom mnogih uspjeli na kraju i to riješiti. Opet nam je pomogla Općina, te smo postavili i ogradu oko samog terena, podigli mrežu na ogradu, zatim kupili velike i male golove, klupe za trenere i rezervne igrače, te delegata. Postavili rasvjetu. Danas imamo nešto što je na ponos svih i svima u Klubu i Općini. Gode pohvale čelnih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza, izvršnog direktora Marijana Kustića te koordinatora natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza Nevena Šprajcera – ispričao je, gotovo u jednom dahu, Đuro Lonza, predsjednik Nogometnog kluba Župa dubrovačka.

image
Đuro Lonza, predsjednik Nogometnog kluba Župa dubrovačka foto: Tonći Plazibat/CROPIX

image
Športski centar Čibača

image
Športski centar Čibača

image
Športski centar Čibača

image
Športski centar Čibača


Ponosan, kao i svi oko njega, što je prvi veliki posao uspješno završen. Međutim, kaže, nije gotovo.

- Da, ovo je tek prvi korak, a i pri kraja radova na terenu s umjetnom travom, radili smo na drugom. Bili smo upoznati sa činjenicom kako je Središnji državni ured za sport raspisao natječaj za izgradnju sportske infrastrukture. Kandidirali smo se s projektom obnove glavnog terena. Ušli smo u uži izbor, ali baš onaj tjedan kad je trebala biti donesena odluka koje će projekte podržati Središnji državni ured za sport, proglašena je pandemija, te je natječaj obustavljen. Novci iz proračuna su usmjereni za važnije stvari u tom trenutku. Općina Župa dubrovačka je kandidirala taj projekt. Ona je trebala sudjelovati sa 470.000 kuna, a Središnji državni ured za sport s 850.000 kuna. Naš teren je iskrčena ledina, napravljena prije četrdesetak godina, tad bez ikakvih predradnji koje zahtjeva izgradnja kvalitetnog nogometnog terena. Godinama se teren samo polijevalo i valjalo, te nismo imali travnjak koji zadovoljava uvjete. Jasno je svima, tko god je i jednom bio na našem terenu, kako ga treba kompletnog prekopati, staviti podzemno navodnjavanje, izravnat ga jer on u ovom trenutku ima jedan pad od čak pola metra, zatim ima puno depresija na sredini terena, te ispred golova. Nadamo se, kako smo svjedoci ublažavanja mjera, činjenice kako se polako vraćamo normalnom životu, kako će uskoro Središnji državni ured za sport donijeti odluku kome će pomoći, tj. kako će izabrati naš projekt, te kako ćemo krenuti u realizaciju. Nažalost, nismo u mogućnosti napraviti kompletno novu drenažu, prvo kameni nabačaj, pa sve ostalo, jer bi za takvo što trebalo četiri do pet milijuna kuna, ali i s realizacijom ovog projekta bi dobili lijep travnjak, teren koji sutra ne bi bio opterećen treninzima, kao što je bio do izgradnje pomoćnog terena s umjetnom travom.

Lonza je optimist.

- S obzirom na broj djece u klubu, zatim prvu momčad te veterane, sve njihove utakmice, do jučer trava na glavnom terenu nije ni mogla rasti, ništa se na njemu i nije moglo raditi kako bi se to koliko, toliko popravilo stanje. Sad će to biti moguće, pa i kad se sredi glavni teren jer je već većina treninga prebačena na teren s umjetnom travom. Tu nam je od pomoći i mali teren s umjetnom travom, koji je napravljen prije nekoliko godina. Ako bi se dogodilo da realiziramo projekt obnove glavnog terena, tad bi imali baš lijepe uvjete za igru i trening.

image
Đuro Lonza i kapetan Župe dubrovačke Velimir Kajba slave 2017. naslov prvaka Prve županijske nogometne lige foto: Tonči Vlašić


Ni to nije sve – ističe predsjednik Nogometnog kluba Župa dubrovačka, člana Prve županijske nogometne lige.

- Napravili smo još jedan projekt. Cilj je srušiti postojeću tribinu, postojeće prostorije tu pored terena te izgraditi novu tribinu u sklopu koje će biti svlačionice, tako da se iz svlačionica izlazi na teren, te sve ostale potrebne prostorije, a što je propisano. Time bi zadovoljili uvjete za igranje utakmica većeg ranga, a što je krajni cilj Župe dubrovačke. Već ove sezone, koja je prekinuta i zaključena zbog pandemije, Nogometni klub Župa dubrovačka je nastupila s dvije mlađe uzrasne selekcije u kvalitetnijem rangu, natjecanju na nivou Dalmacije, a u novoj sezoni plan je igrati s još dvije selekcije, dakle, igrati u sve četiri uzrasne kategorije natjecanja mlađih uzrasta, koje vodi Središte Split. Rad s mlađima bi trebao za tri do četiri godine iznjedriti igrače za prvu momčad, koji bi imali iskustvo igranja kvalitetnijih utakmica nego su imali unatrag dvije sezone, a dok stvaramo vlastiti kadar igrača za prvu momčad, u tom vremenu, plan je završiti sve projekte. Hoćemo li uspjeti, pokazat će vrijeme, međutim, danas imamo situaciju kako su svi zavrnuli rukave, te rade kako bi u tome na kraju uspjeli – zaključio je Lonza.
18. travanj 2024 20:13