StoryEditorOCM
NogometJADRAN LUKA PLOČE, LIDER TREĆELIGAŠKOG JUGA

Direktor Petrit Pero Dulaj: ‘S jedne strane smo ponosni jer su naši igrači napravili korak naprijed, s druge strane tužni, ali ne predajemo se!‘

Piše Tonči Vlašić
11. veljače 2022. - 13:13

Ni u jednom zimskom prijelaznom roku nismo imali ovoliko odlazaka i dolazaka, međutim, iako je to za mnoge loše, za mene je to uspjeh kluba, te je ovo za nas bio prijelazni rok s pozitivnim predznakom. Kad si dobar, a mi jesmo, naši igrači su u izlogu, i kad se dogodi da igrači, koji su otišli, odu u veći rang, onda to nikako ne može biti loše – priča Petrit Pero Dulaj, sportski direktor Jadran Luka Ploče, lidera trećeligaškog juga, sastava koji je prošlu sezonu bio drugi uz podatak kako je čak 32 od ukupno 34 kola proveo na prvom mjestu.

Iako je bilo tako, na kraju se nije slavio naslov u Pločama, već u Opuzenu. Neretvanac je prvo mjesto dohvatio u posljednjih 90 minuta sezone, a među prvima mu je na uspjehu čestitao upravo Jadran Luka Ploče, koji je ove sezone opet zgrabio vrh. Ima pet bodova više od prvog pratitelja na kraju prvog dijela. Nema tko nije pohvalio sastav trenera Marina Oršulića i zbog prikazanog na terenu. Sad je taj sastav uoči nastavka doživio promjene. Mnogi zaslužni za taj uspjeh su otišli. Tko sve?

- Stoper Ivan Marić je prešao u Zrinjskog iz Mostara, lidera Premijer lige BiH. Sa Zrinjskim imamo odlične odnose. Po viđenom u pripremnom razdoblju, Ivan se odlično snašao. Nama će, naravno, nedostajati. Ivan je mlad igrač, mlađi od 21 godine. Otišao je Marko Musulin, jedan od najvažnijih igrača našeg napada, možda i najvažnija jer je kao razigravač znao postići 10, 15 pogodaka po sezoni. Otišao je u ambicioznog slovenskog drugoligaša, Rogašku, koja želi izboriti najveći rang. Moram naglasiti da smo mi amateri, te i da hoćemo, ne možemo zaustaviti nekoga u njegovoj želi da promijeni sredinu. S jedne strane ne želimo zaustaviti napredak igrača, pogotovo kad dobije ovako dobru ponudu, a s druge strane imamo želju ostvariti dobar rezultat, konkretno, ove sezone obraniti u nastavku prvo mjesto, tj. biti na pozicijama koje će nam donijeti plasman u Jedinstvenu Treću ligu, koja kreće od iduće sezone. Dalje, ostali smo bez Cipranina Giorgosa Theodosioua, koji je otišao u Mladost Ždralovi, koja se na sjeveru bori za Drugu ligu. Zatim, otišao je Ivor Krešić, još jedna važna karika u obrani. Preselio je u Croatiju iz Zmijavaca, drugoligaša. Ostali smo bez Martina Musulina, koji je otišao trbuhom za kruhom. Nije mogao naći posao, plus  poklopilo se da je i njegova djevojka također dobila mogućnost raditi u Njemačkoj. Što se tiče odlazaka to nije sve. Napustit će nas i Karlo Antunović, 16-godišnjak, kadet koji je u prvom dijelu imao debi za prvu momčad. Iako smo računali na njega u prvoj momčadi, nakon poziva splitskog Hajduka, odlučio je prijeći u mlađe uzraste splitskog kluba. Poziv Hajduka se ne odbija. S jedne strane smo ponosni jer su naši igrači napravili korak naprijed, s druge strane tužni jer će klubu biti teže ostvariti cilj. Međutim, ne predajemo se.

image
Anel Topuzović (GOŠK Dubrovnik 1919.) i Marko Musulin, koji je napustio Jadran Luka Ploče ove zime, te karijeru nastavlja u Rogaškoj, ambicioznom slovenskom drugoligašu
Tonči Vlašić

Nije ni Jadran Luka Ploče sjedio skrštenih ruku. Doveo je nekoliko igrača.

- Našli smo rješenja za napad, manje smo tražili nove igrače za obranu. Posudili smo Davida Martića iz Širokog Brijega, 18-godišnjaka. Doveli smo lijevog krilnog napadača Kristijana Stanića, poznato ime na hercegovačkim terenima iako mu je tek 20 godina. Igrao je sa Zrinjskim Europu. Vjerujem kako ćemo na kraju biti zadovoljni i mi, i Zrinjski, i Kristijan, kojem je cilj vratiti se u veći rang. I on, kao i Martić, će, vjerujem, u našem dresu opravdati očekivanja, steći iskustvo, koje će im pomoći sutra u njihovom daljnjem razvoju, te u većem rangu. Mihovil Šutalo je naše najzvučnije pojačanje. Već je bio naš član, znamo kakav je bio. Iz Jadrana se i otisnuo u Drugu ligu, pružao dobre igre u Dubravi. Doveli smo i Luku Bubala, dolazi iz poznate nogometne obitelji. Brat mu je Ivan. Luka zna osvajati treći rang, prošle sezone je to uspio s u dresu Neretvanca, a prije toga, ako se ne varam, s drugom ekipom Osijeka. On je polušpica. Razgovaramo s još jednim igračem, koji bi nam trebao pomoći u obrani. Ukoliko to uspijemo realizirati, to će biti pun pogodak. Naravno, to ne znači kako smo riješili probleme koji su nastali odlaskom spomenutih igrača. U ovakvim situacijama je najveći problem činjenica da je momčad neuigrana, a to nije jednostavno riješiti, za to treba vremena, te će naš trener imati dosta posla pogotovo kad se zna kako zimske pripreme su uvijek teže zbog viroza, bolesti, a što, nažalost, nismo uspjeli izbjeći.

Pred kraj prvog dijela priželjkivali ste što bolji bodovni ulov, te ste istaknuli ako budete u igri za mjesto koje vodi u Jedinstvenu Treću ligu, kako će uprava Jadran Luka Ploče sjesti s čelnicima grada Ploče i sponzorima, te vidjeti što i kako dalje, može li se u Jedinstvenu Treću ligu ili ne? Bodovni ulov vam je odličan, nitko bolji od vas.

- Razgovarali smo s vodstvom grada i sa sponzorima. Podršku imamo, i jedni i drugi će učiniti sve u okviru svojih mogućnosti, a kako bi na kraju ostvarili cilj. Već sam rekao kako imamo želju na kraju biti na poziciji koja donosi mjesto u Jedinstvenoj Trećoj ligi. Uprava kluba je svjesna kako uspjeh na terenu nije jedini uvjet za ostvariti željeno, kako moramo ispuniti uvjete za igranje u tom novom rangu natjecanja. Što su nam problemi, to znamo – moramo poboljšati infrastrukturu. Neke korake smo već bili poduzeli, te ih realizirali, ali to nije dovoljno. Nije dovoljno ni to što sad radimo jer ćemo nakon toga imati samo tri vrhunske svlačionice, a veći rang zahtjeva šest. Na stolu imamo dva rješenja tog problema, jedno je kupnja montažnih svlačionica, a druga je izgradnja te tri nove svlačionice. Odluku moramo donijeti vrlo brzo. Veći rang zahtjeva natkrivanje tribina, međutim, taj zadatak nas trenutno ne pritišće jer se on može realizirati u 15, 20 dana. Za to imamo vremena, ali moramo sve dogovoriti, te da to bude spremno ukoliko uspijemo ostvariti željeni rezultat. Pratimo što se događa. Znamo kako se konkurencija pojačala. Zatim, evo vam jedna informacija, znate li koliko je klubova iz naše južne skupine Treće lige podnijelo zahtjev za Jedinstvenu Treću ligu? Samo se dva kluba nisu prijavila. To nama govori kakvo nas proljeće čeka. Opasnost su nam klubovi iz većih centara, Zadar i Neretva su dodali gas, te najavljuju puno bolji plasman. Zatim, tu je i RNK Split, plus, tu su Hrvace, Hrvatski vitez i Sloga. U skupini koja će voditi bespoštednu borbu za vrh je najmanje sedam, osam klubova.

Kako će se popunjavati Jedinstvena Treća liga? Koliko klubova će iz južne skupine uspjeti ostvariti plasman u nju?

- Prvak će igrati kvalifikacije za Drugu ligu ako ima uvjete za Drugu ligu, ako nema prvak, tad će u borbu za drugi rang drugoplasirani. I sve tako, zaključno sa šestim mjestom. Tko bude plasiran ispod šestog mjesta nema mogućnost napredovati bez obzira imali li ili ne uvjete, te neće moći konkurirati za mjesto u većem rangu, Jedinstvenoj Drugoj ili Jedinstvenoj Trećoj ligi. Uglavnom, dva najbolje plasirana sastava lige, koja zadovoljavaju uvjete, idu izravno u Jedinstvenu Treću ligu, a još jedan klub razigrava za isto. Ukoliko naš prvak izbori Drugu ligu, tad će drugi i treći izravno u Jedinstvenu Treću ligu, a četvrti će u razigravanje za treći razred. Jedno je jasno, čeka nas super zanimljiv nastavak sezone. Proljetni dio je uvijek dosta teži od prvog dijela. Već sam istaknuo tko su nam najveći konkurenti.  

GOŠK Dubrovnik 1919. nije među njima?

- Na stranu dobar rad trenera Frane Lojića, ali je činjenica kako GOŠK Dubrovnik ima sedam, osam kvalitetnih pojedinaca, koji odskaču, međutim, za nešto više treba imati dvostruko više dobrih igrača za ostvariti dobar rezultat. Ukoliko se dodatno ne pojača, teško će moći pratiti ostale, pogotovo one koji ciljaju na mjesto u Jedinstvenoj Trećoj ligi. Sve to govorim jer GOŠK Dubrovnik ima slabu startnu poziciju. Osvojio je samo 20 bodova u prvom dijelu. U odnosu na nas ima 17 bodova manje, 12 bodova manje od drugog, osam bodova manje od petog... Sve što sam naveo ne svrstava GOŠK Dubrovnik među najozbiljnije kandidate, ali da će se njega dosta toga pitati u proljeće, to je sigurno. I ne samo GOŠK Dubrovnik. Ponavljam, samo dva kluba nemaju želju ići u Jedinstvenu Treću ligu, te nisu podnijeli zahtjev. Svi ostali jesu - zaključio je razgovor sportski direktor Jadran Luka Ploče Petrit Pero Dulaj. 

JESEN U TREĆOJ HNL - JUG

Poredak: 1. Jadran Luka Ploče 37 bodova, 2. Hrvatski vitez 32 boda, 3. Neretva 30 bodova, 4. Sloga 29 bodova, 5. RNK Split 28 bodova, 6. Primorac (BNM) 27 bodova, 7. Hrvace 27 bodova, 8. Neretvanac 26 bodova, 9. Uskok 26 bodova, 10. Zadar 24 boda, 11. Junak 21 bod, 12. GOŠK Dubrovnik 1919. 20 bodova, 13. HRNK Zmaj (M) 20 bodova, 14. Vodice 20 bodova, 15. Zagora 18 bodova, 16. Kamen 13 bodova, 17. OSK 12 bodova, 18. Urania 9 bodova. 

Proljetni dio počinje u subotu, 19. veljače, kad je Jadran Luka Ploče gost makarskog Zmaja. Neretva dočekuje Hrvace, a dan poslije, u nedjelju, 20. veljače, Neretvanac je domaćin Uskoku, a GOŠK Dubrovnik 1919. gost Sloge.

image
Sportski direktor Jadran Luka Ploče Petrit Pero Dulaj
Tonči Vlašić
20. travanj 2024 04:18