StoryEditorOCM
NogometU SUSRET ‘MAJCI SVIH KONAVOSKIH DERBIJA‘

Davorin Krešić, koji je stariji i od trenera, i od predsjednika Konavljanina, a koji ne misli prestat igrat kaže uoči gostovanja kod Slavena: ‘Mnogi će iz Čilipa na Grudu‘

Piše Tonči Vlašić
5. listopada 2022. - 18:22

Pitaju me svako malo kad ćeš prestat igrat, e pa ne mislim prestat. Godine su samo brojke, a ja se ne osjećam kao da ću početkom iduće godine napunit 40 – smije se Davorin Krešić. ‘Uhvatili‘ smo najiskusnijeg igrača Konavljanina, on kaže i cijele lige, uoči ‘majke svih derbija‘. Ide u nedjelju s Konavljaninom na Grudu, u goste Slavenu.

Ipak, prije ‘skoka‘ na Gnjile, još nekoliko zanimljivosti, koje je, onako na brzinu, izbacio Davorin.

- Stariji sam i od trenera (Stijepo Njire) i od predsjednika kluba (Ivan Pavlović), a neki dan mi je mali Marko Grbić, koji je 2004. godište, i kojeg sam trenirao, bio kapetan.

image

Davorin Krešić (Konavljanin)

Tonči Vlašić/

Nakon 180 minuta igre u novoj sezoni svih 6 bodova je na kontu Konavljanina, a pogodak razlika 7:0.

- Dodao bih tu i Kup Konavala što se igrao u Gabrilima. To nisu bile prijateljske utakmice. Slavena smo dobili u polufinalu s 1:0, a Sokola u finalu istim rezultatom. Dakle, u 360 minuta nismo primili niti jedan pogodak. Lijepo, zar ne?

Pojačao se Konavljanin (Toni Žile, Josip Zadro, Viktor Lekaj, Ivan Čeliković...).

- Počeli smo još lani raditi dobro sa Stijepom (Njire). Imamo dobre momke, atmosfera je dobra. Vjerujemo jedni drugima. Prije si znao stat, pa se misliš hoćeš li mu dodat tome i tome loptu ili ne, jer se pitaš hoće li on znat, a sad toga više nema. Evo, sad zadnja utakmica. Igramo protiv Croatije. Na klupi Ivan Čeliković, Pero Opušić, Božo Krilanović, Toni Miljanović, bio sam i ja. Netko će reći kako smo svih trebali biti u prvih jedanaest, međutim, dobra smo ekipa. Vjerujemo jedni drugima. Netko je sad igrao 90, a netko 20 minuta. Iduću utakmicu će bit obrnuto.

PRVA ŽUPANIJSKA LIGA

Poredak: 1. Konavljanin 6 bodova (7:0), 2. Maestral 6 bodova (3:0), 3. ONK Metković 6 bodova (4:2), 4. Župa dubrovačka 4 boda (5:4), 5. Gusar 3 boda (8:3), 6. Slaven 3 boda (2:2), 7. Žrnovo 3 boda (2:7), 8. Sokol 1 bod (0:1), 9. Hajduk 1932. 1 bod (2:4), 10. Croatia 1 bod (0:6), 11.-12. Orebić i Jadran 1929. Smokvica bez boda (1:3).

Raspored 3. kola, nedjelja, 9. listopada, Potomje: Orebić – Župa dubrovačka, Komin: Gusar – Hajduk 1932., Gabrile: Croatia – Žrnovo, Gruda: Slaven – Konavljanin, Smokvica: Jadran 1929. – Sokol, Krvavac: Maestral – ONK Metković,

Konavljanin dobio Orebić s 1:0 u Potomju, a potom doma Croatiju sa 6:0. Slaven izgubio doma na startu od ONK Metković 2:1, pa pobijedio Sokola u Dubravci 1:0. Sad Konavljan ide Slavenu u 3. kolu, a kad su oni u pitanju, čuje se i na Šupjaci, i na Gnjilama: ‘Možemo ispast, ali njih moramo dobit!‘. Je li tako?

- Hahaha, stoji kako je to posebna utakmica, utakmica uoči koje je nervoza veća, utakmica o kojoj se više priča, koja privuče dosta više gledatelja. Mnogi će iz Čilipa u nedjelju na Grudu, doći će sa svih strana, i oni koji nisu navijači Konavljanina, ni Slavena.

I opet ‘izbacuje‘ Davorin zanimljivost, a ona sad glasi: ‘Sezonu i pol sam igrao za Slaven, a sad osma sezona kako sam u Konavljaninu‘. I kad je tako, koju utakmicu u ‘crvenom‘ dresu pamti protiv Konavljanina, a koju kad je bilo obrnuto?

- U dresu Slavena utakmicu županijskog kupa kad smo 4:0 dobili Konavljanina, koji je, ako se ne varam, sezonu prije igrao četvrtfinale Kupa Hrvatske, a u dresu Konavljanina protiv Slavena... Najčešće je bilo, tko je doma, taj slavi. Prošle godine smo izgubili na Šupjaci (4:1, a na Grudi u proljeće 0:0 – op.a.). Zasluženo, a taj poraz me baš zabolio. Njega pamtim, i ne bi volio da se to ponovi.

image

Davorin Krešić (Konavljanin) protiv Slavena na Grudi 2018. godine

Tonči Vlašić/
image

Davorin Krešić (Konavljanin) protiv Slavena

Tonči Vlašić/

Tko igra danas u Slavena, a igrao je kad je Davorin, prije 15-ak godina, bio član ‘crvenih‘?

- Niko Bratoš... A zanimljivo, Antun Šmanjak je, kad sam ja bio u Slavena, igrao za Konavljanina. Nikad skupa.

Igrao je Krešić nekoliko sezona i za Croatiju iz Gabrila, te za Enkel.

- Jedino u Konavlima nisam igrao za Sokola, a bio sam u GOŠK-u kad je bio Druga liga, bio dio ekipe. Imao sam tad 18 ili 19 godina.

Zatim je on postavio pitanje: Znaš li za koga nisam igrao, a njegov teren mi je najbliži kućnim vratima?

Davorin živi 700 metara od Tarantele, Župljanin, a nije nikad igrao za Župu dubrovačku. Nogomet je počeo trenirati nakon Svjetskog prvenstva 1994., koje je bilo u SAD-u. Još je bio prognanik, u Dubrovniku. Prvi trener mu je bio Marko Pehar, a najduže ga je trenirao Zlatko Sentić.

- Evo, sad kad se sjetim tih dana s pokojnim Zlatkom, sav sam se naježio. Toliko je učinio za nas. I baš mi je drago što se okupimo svake godine, većina nas što nas je Zlatko trenirao, te odigramo utakmicu njemu u spomen. Takav čovjek se ne može zaboravit.

Utakmica 3. kola Prve županijske lige između Slavena i Konavljanina na Grudi, na Gnjilama, igra se u nedjelju, 9. listopada s početkom u 15.30 sati.

- Meni je svaka iduća utakmica najvažnija, a ova je, to se osjeća na svakom koraku, posebna, više od neke druge utakmice. Što je bilo u prethodnim utakmicama, to što smo ih dobili neki dan u Gabrilima u polufinalu Kupa Konavala, kako je tko krenuo u prvenstvo, koliko tko ima bodova, to i sve drugo treba zaboravit. Slaven će juriti pobjedu. I mi idemo na Grudu po pobjedu. I to je to – rekao je Krešić, koji je prošle nedjelje u pobjedi 6:0 protiv Croatije ušao u igru u 51. minuti, a u 67. minuti pogodio za 5:0.

image

Davorin Krešić (Konavljanin) protiv Župe dubrovačke u Čibači

Tonči Vlašić/
image

Davorin Krešić (Konavljanin) protiv Hajduka 1932. na Šupjaci 2017. godine

Tonči Vlašić/
25. travanj 2024 10:04