StoryEditorOCM
KošarkaFINALE PRVENSTVA |

ROMANA STOJANOVIĆ, JEDNA OD JUNAKINJA POVIJESNOG USPJEHA RAGUSE, UOČI BITKE ZA NOVI TROFEJ ‘Posao još nije završen!‘

Piše Tonči Vlašić
2. svibnja 2021. - 10:04

Podbacit će se lopta u nedjelju, 2. svibnja, u Gospinom polju u 17 sati. Počet će veliko finale doigravanja za prvaka Hrvatske. Prvi put u povijesti košarke u njemu igra dubrovački klub.

Košarkašice Raguse su tri tjedna prije prve utakmice finala ispisale povijest. Osvojile su prvi trofej – Kup 'Ružice Meglaj Rimac', dobile na splitskim Gripama Šibenik, a sad kreću po novi uspjeh. Kako bi bilo lijepo zaključiti sezonu s duplom krunom – nema toga u Gospinom polju tko ne razmišlja na takav način.

U finalu prvenstva čeka ih Medveščak, klub koji je osvojio zadnjih šest prvenstava. Ipak, ne može razgovor početi bez osvrta na povijesni uspjeh.

- Moj prvi trofej u karijeri, a isto tako i za većinu suigračica. Teško je opisati tu sreću kad je bilo jasno kako smo dobili finale kupa. Danas, uoči finala doigravanja za prvaka, mogu reći kako smo u tom finalu kupa vidjeli da možemo osvajati trofeje, te s optimizmom očekujemo početak novog finala – istaknula je Romana Stojanović.

image
Ženski košarkaški klub Ragusa - pobjednik Kupa 'Ružice Meglaj Rimac' 2021. godine
Tonči Vlašić

Prekrasno je odigrala u finalu kupa. Velik je njezin doprinos toj povijesnoj pobjedi, ali, igračica ponikla u Ragusi, koja je debi za prvu ekipu imala sa 14, 15 godina prije gotovo isto toliko godina, ističe kako je najmanje važno tko je kako odigrao.

- Najvažnije ja da smo mi osvojile kup. Bila bi presretna i da sam u tom slučaju finale odgledala s klupe. Iskreno, nismo imale previše vremena slaviti, uživati u toj za nas velikoj, povijesnoj pobjedi, jer posao nije završen. Zna se naša želja – dupla kruna. Potvrditi i u prvenstvu kako smo najbolje. Ne čeka nas u finalu Šibenik, već Medveščak. Velika je razlika između te dvije ekipe. Drugačiji način igre. Šibenik je igrao s pet niskih, brzih igračica, nije imao pravog centra, dok Medveščak ima igračice za svaku poziciju. Zatim, za razliku od finala Kupa, finale prvenstva se ne igra na neutralnom terenu, ne igra se jedna utakmica, već se igra doma, vanka, i to se igra na tri pobjede. Je li nam više odgovara Šibenik ili Medveščak, iskreno, ne razmišljam na taj način. Treniramo jako. Imamo svoj način igre s dva centra. Od te igre ne odustajemo. S takvom igrom smo jako dominantni. Neka suparnik traži rješenje za tu našu igru.

image
Romana Stojanović, košarkašica Raguse
Tonči Vlašić

Ragusa je pobjedom u zadnjem kolu potvrdila poziciju broj jedan u doigravanju. Dobila u Zagrebu Trešnjevku, i to bez Ive Todorić.

- Nije bilo straha uoči te utakmice bez obzirom na činjenicu kako smo porazom od Trešnjevke mogle ostat bez pozicije broj jedan ako Medveščak dobije u Šibeniku. Zašto? Bile smo uvjerene kako smo bolje, kvalitetnije i iskusnije od Trešnjevke, pa i bez pomoći Ive Todorić. Iskerno, najviše je bilo straha je li ozljeda Ive teška ili ne. Srećom, nije teška, ali je odlučeno da nećemo riskirati, te je Iva ostala na klupi. Zna se što nama znači Iva. Ona nosi našu igru. Pogledajte samo njezinu statistiku. Ona ima gotovo 'triple double' učinak, i to nije lako nadoknaditi. Prva četvrtina, koju smo izgubili od Trešnjevke s 10 razlike, bila je naša prilagodba kako igrati bez nje. Međutim, ni tad nije bilo straha. Posložile smo se, te nas je krenulo. Opravdale smo ulogu favorita.

Opet je Romana bila jedna od najboljih.

- Ponavljam, važna je ekipa, nisam ja važna. Što se traži od mene, to radim. Različiti su načini mog doprinosa u svakoj utakmici, tako i drugih igračica. U nekim utakmicama ove sezone smo pobjeđivali lako, razlika je bila velika, te protiv takvih suparnika nismo trebale biti na svom maksimumu. Sad su odlučujuće utakmice, protiv najjačih suparnika, i to sve nas tjera da pružimo najbolje što možemo. Svi se trudimo pokazati najbolje što znamo, tako i ja, a to nas je i dovelo do osvajanja kupa, do najbolje pozicije u Ligi za prvaka. Cijelu sezonu smo od drugih proglašavani favoritima. Tu ulogu smo prihvatili. Nismo bježali od nje. Radili smo, ističem, naporno. Na kraju opravdali ulogu favorita od početka sezone, prvo u prvom dijelu kad smo u južnoj skupini dobili sve utakmice, zatim u Ligi za prvaka uzevši poziciju broj jedan u doigravanju, a u Kupu smo otišle do kraja. S takvim stavom – najbolji smo, mi to možemo - ulazimo i u finale prvenstva.

Ragusa - Medveščak 1:1 ove sezone.

- Već sam rekla, ponovit ću to, razlika je finale kupa od finala doigravanja za prvaka. Tamo je odlučivala jedna utakmica. Dogodi se loš dan, kao što se nama dogodio protiv Medveščaka u Zagrebu. U kupu možeš ostat tako bez trofeja. U prvenstvu se finale igra na tri pobjede. Stoji, ako se dogodi loš dan, možeš to ispravit. Međutim, sad razmišljamo samo o prvoj utakmici finala, kao da nema druge. Idemo dobiti prvu, pa ćemo tek nakon toga razmišljati što i kako dalje, kako dobiti i drugu. I ako dobijemo prvu, pa neka dobijemo i uvjerljivo, recimo, 20 razlike, to ne znači kako je finale odlučeno. Treba nakon toga ostvariti još dvije pobjede. Pred nama je veliko finale, veliko iskušenje, tko će koga nadmudriti, tko će na kraju slaviti, tko će imati više snage. Znate, neće biti lako u sedam dana odigrati tri tako jake utakmice, možda ih na kraju bude i pet u svega dva tjedna. Plus, treba u tako kratkom roku svladati kvalitetnog suparnika čak tri puta. Ne, to nije nimalo lagan zadatak, ali ja vjerujem kako Ragusa to može, kako ima kvalitetu za to, kako je bolja od Medveščaka.

image
Prvi trofej - Romana Stojanović sa zlatnom medaljom, te pokalima pobjednika Kupa Ružice Meglaj Rimac na splitskim Gripama 11. travnja 2021. godine
Tonči Vlašić

Debi za prvu ekipu imala je sa 14, 15 godina. Bilo je to kad je zbog loše financijske situacije kompletna prva ekipa napustila Gospino polje, igrala je i Razija Mujanović, legendarna košarkašica, Amerikanka  Jennifer Harrris, Tina Periša, Marta Čakić..., nastupalo se u FIBA Eurocupu i Regionalnoj WABA ligi, te su juniorke i kadetkinje odradile sezonu do kraja. Gubile, ali učile.

- I prije tog mog debija za prvu ekipu, kad sam počela trenirati, sanjala sam kako ću jednog dana osvojiti trofej. Dočekala sam to, i to sam još dočekala ostvariti sa svojim klubom. Prekrasno!

image
Romana Stojanović (Ragusa) šutira na koš Šibenika
Tonči Vlašić

Medveščak ima dobru prvu petorku, svaka cura iz prvih pet ima svoje kvalitete i zaslužuje respekt, ali isto tako smo mišljenja kako mi imamo veću širinu, dužu klupu. Stoji kako nas je Medveščak dobio s 11 razlike u Zagrebu, stoji kako nas je zasluženo dobio, kako je bio bolji taj dan od nas, međutim, dosta smo analizirale tu utakmicu. Medveščak nas je dobio ne zato jer je bio sjajan taj dan, već jer mi nismo odigrali dobro – rekla je Romana

19. travanj 2024 13:25