StoryEditorOCM
KošarkaŠPANJOLSKI KUP KRALJA

Real šokiran, Joventut u suzama, Dubrovčani bez finala, Unicaja je prva to uspjela, prokletstvo organizatora završnog turnira se nastavilo

Piše Tonči Vlašić
19. veljače 2023. - 02:53

Ni D od dubrovačkog ogleda u finalu španjolskog Kupa Kralja. Prvo je Mario Hezonja s Real Madridom izgubio polufinale od Unicaje, koja je prethodno zaustavila Barcelonu, a nakon toga je i Ante Tomić s Joventutom poražen, i to od Tenerifa, koje će igrati svoje prvo finale nakon što su prethodno izgubile četiri polufinala u povijesti..

Joventut je u suzama, imao je uz sebe u svom domu gotovo 12.000 gledatelja. Tisuće su dočekale autobus s igračima ispred dvorane. Nema tko ga nije vidio u finalu nakon 15 godina, uz to u njemu ga ne bi čekao Real Madrid, a ni Barcelona. Međutim, nastavlja se prokletstvo organizatora završnog turnira. Zadnji put je domaćin slavio 2002. godine.

Tomić i ekipa imali su početkom druge četvrtine 13 koševa viška (36:23) nakon čega su Tenerife napravile 12:0, zatim vodio je domaćin sa 71:69, pa 20 sekundi do kraja sa 72:71 te imalo napad, šutirao tricu, ali nije pogodio nakon čega je sijevnula kontra gostiju za vodstvo 73:72, jedino njihovo vodstvo u zadnjoj četvrtini. Do kraja je ostalo 3,7 sekunde. Sjurio se prema košu Tenerifa Parra, ali ga je sjajno blokirao Abromaitis te nije bilo kraja sreći Tenerifa.

Unicaja je prva momčad u povijesti koja je na istom turniru dobila oba velikana, Barcelonu i Real Madrid, dva kluba koja su osvajala posljednjih trinaest izdanja natjecanja. Unicaja je jedini put osvojila kup 2005. godine. Real je od 2013. godine non stop igrao finale. Unicaja bolja u polufinalu s 93:82!

Hezonja skromna 2 koša (pogodio oba bacanja, dok mu je šut iz igre bio 0/5, sve šutevi za tricu) i 3 skoka. Real je imao samo dvojicu raspoloženih igrača, Tavaresa i Decka. Ni Tomić nije pružio utakmice za pamćenje – 5 koševa (šut 1 od 6, slobodna bacanja 3 od 6), 4 skoka, asistencija, osvojena lopta i dvije blokade. Parra je bio prvi strijelac Joventuta i utakmice s 26 koševa, ali…

25. travanj 2024 10:12