StoryEditorOCM
KošarkaNAJJAČA EUROPSKA LIGA SE POKLONILA ANTI TOMIĆU

Real nije vidio kako je on rijetka ptica, a i danas, s 35 godina, svjetionik iz Dubrovnika vodi svoju momčad kada bjesni mračna noć ili olujno vrijeme

Piše Tonči Vlašić
19. svibnja 2022. - 12:48

Najjača europska košarkaška liga, španjolska, raspisala se o Anti Tomiću. Svjetionik iz Dubrovnika sa svojih 217 centimetara pleše pod koševima, asistira poput bekova, uživa i dalje u košarci. On je mentor nove generaciju talenata u Badaloni - naglasio je novinar Álvaro Paricio.

Prvi novinski isječci o talentiranom Dubrovčaninu su gotovo izgubljeni, a u njima se pisalo o mladom i mršavom hrvatskom centru koji se u dresu Zagreba počeo isticati u europskim natjecanjima i u Jadranskoj ligi. Dominirao je domaćom ligom (17,9 koševa i 8,9 skokova). Njegova je figura bila na glasu. Nije Tomić bio puka zvijezda u usponu. Bilo je nešto drugo.

Uspoređivalo ga se ​sa zvijezdama poput Pau Gasola ili Gregora Fučke. Ozljeda igrača Rela krajem 2009. godine razlog su zbog čega je kraljevski klub u zimu 2010. godine pokucao na vrata dvorane u Trnskom, te je Tomić već tad ostvario svoju želju da odraste u jakoj ligi. Više od desetljeća poslije Tomić je od aktivnih igrača drugi po broju utakmica u Endesa ligi. Samo je više od njega odigrao Marcelinho Huertas.

Iako je, kad je stigao u Španjolsku, dosta bilo konfuzno u Real Madridu, tražile su se promjene, no malo je tko očekivao kako će Tomić na kraju obuči dres najvećeg rivala kraljevskog kluba, Barcelone.

Real nije vidio kako je Tomić rijetka ptica, igrač sposoban nacrtati najljepši rad nogu na pločici unutar prostora. Dubrovčanin je biran u idealnu petorku lige, i Eurolige. 

Njegova je igra narasla do te mjere da ga je NBA više puta dovodila u iskušenje da prijeđe Atlantik. Ali, ostao je u Barceloni. U sezoni 2018./19. proglašen je kapetanom Blaugrane. Kao takav, imao je privilegiju podići Kup kralja 2019. godine, jednu od pet nacionalnih titula koje je osvojio u Barceloni (dodao je jedan naslov prvaka, tri Kupa kralja i jedan Superkup) i kojoj se mora dodati šest katalonskih lige.

No, osim pojedinačnih nagrada i kolektivnih trofeja, Tomićevo najveće nasljeđe u Barceloni je 579 utakmica. U dresu Barçe odigrao je 311 utakmica u Endesa ligi, 236 utakmica u Euroligi, 19 utakmica u Kupu kralja i 13 utakmica u Superkupu). Nadmašio je dvije legende kao što su Erazem Lorbek (341) i Gianluca Basile (329).

Tomić je otišao nakon izgubljenog finala prvenstva u koroni godini, 2020.

image

Ante Tomić (Joventut) protiv Barcelone

David Grau/

Preselio je u obližnju Badalonu, u Joventut. Nema tko tad nije napisao kako je star. Prevario se. Tomić danas uživa u košarci, igra bez opterećenja, mnogi se čude što s 35 godina može igrati na ovoj razini. 

On je ove sezone u TOP 5 igrača lige po valorizaciji, od nedavno je na šestom mjestu najboljih skakača lige svih vremena, za koji dan bi trebao skočiti na peto mjesto...

Zatim, Tomić je deveti najbolji igrač španjolske lige svih vremena!

Tomić s 35 godina nastavlja pokazivati ​​da još uvijek ima puno košarke u tijelu i umu. Sa svojih 217 centimetara dominira ovom igrom kao malo tko i nastavlja biti svjetionik koji vodi svoju momčad kada bjesni mračna noć ili olujno vrijeme. Činio je to godinama skupljajući titule i stječući naklonost gdje god bio, to sad radi u Badaloni gdje se rađa nova generacija.

JOVENTUT S ČETVRTE POZICIJE

Doigravanje za prvaka Španjolske počinje krajem svibnja. Joventut je bio četvrti u ligaškom dijelu prvenstva, te igra u četvrtfinalu protiv Tenerifa, koje su bile pete. Prva utakmica je u Badaloni 26. svibnja. Igra se na dvije pobjede. Prođe li Tomić i ekipa, čeka ga u polufinalu uspješniji iz ogleda Barcelona (1) - Gran Canaria (4).

Preostala dva četvrtfinala su Real Madrid (2) - Manresa (7) i Valencia (3) - Baskonia (6).

image

Ante Tomić (Joventut)

24. travanj 2024 06:15