StoryEditorOCM
KošarkaDAN UOČI POČETKA FINALNE SERIJE

Ragusa kreće u lov na tri pobjede za treći naslov za redom, Cvetana Matić: ‘Imamo iskustva, ali trebat će imati i dosta snage!‘

Piše Tonči Vlašić
2. svibnja 2023. - 20:02

Spremne smo za finale – kratko i jasno nakon treninga u utorak navečer poručila je Cvetana Matić, trenerica košarkašica Raguse, aktualnih prvakinja.

Unatrag dvije sezone u finalu Ragusa – Medveščak, prošle Ragusa – Plamen Požega, a ove Ragusa – Trešnjevka 2009. s tim što prošle sezone dubrovačka ekipa nije imala najbolju startnu poziciju, ‘jedinicu‘ u doigravanju. Što više, u obranu naslova krenula je s trećeg mjesta. I u polufinalu, u kojem je bila bolja od Medveščaka, krenula je kao gost, dok je u finalu majstoricu dobila u gostima, usred Požege podigla po drugi put u svojoj povijesti pokal prvakinja.

U sezoni 2020./21. Ragusa je dobila finale s 3:0, bez podrške gledatelja, korona je zatvorila vrata dvorane. Prošle s već spomenutih 3:2. Uoči četvrte utakmice finalne serije u svom domu imala je vodstvo 2:1, ali nije uspjela pred svojim navijačima doći do treće pobjede i slaviti uspjeh. Sad opet, kao prije dvije sezone, kreće po novi naslov iz svog doma.

Trešnjevka 2009. bila je suparnik Ragusi u finalu Kupa Ružice Meglaj Rimac. Zagrebačka ekipa je šutirala tricu za pobjedu u Puli, promašila, te su dubrovačke košarkašice podigle pobjednički pokal nakon pobjede 66:64. U ligaškom dijelu ove sezone 1:1 u pobjedama. Drama u Gospinom polju, igrao se produžetak, Iva Pačkovski je pogodila tricu za 70:70, Ragusa nakon dodatnih pet minuta bolja 80:79 tricom Line Strilić osam sekundi prije kraja. Drama i u Zagrebu gdje je kapetanica Raguse Carmen Miloglav šutirala tricu za izjednačenje. Nije opet pogodila. Prethodno jest te je izjednačila na 65:65. Trešnjevka 2009. je u međuvremenu pogodila za dva (Lucija Banović) te jedno bacanje (Pačkovski) za konačnih 68:65.

- Ne očekujemo lak zadatak, to nikako. Naprotiv, čeka nas težak zadatak. I te utakmice, koje sm pokazuju što nas očekuje – naglasila je trenerica Raguse nakon đira kroz međusobne oglede sa suparnikom u finalu za naslov prvaka.

image

Cvetana Matić, trenerica Raguse

Tonči Vlašić/

Je li, zbog iskustva, prednost Raguse što se igra na tri pobjede, a ne kao u kupu gdje odlučuje jedna utakmica?

- S obzirom kako se druga igra već u subotu, a treća je za šest dana od prve, već u utorak… Imamo iskustva, ali trebat će imati i dosta snage! - istaknula je Matić, koja je podcrtala nekoliko imena u sastavu Trešnjevke 2009.

- Trešnjevka nije samo petorka, ima tu još nekoliko dobrih igračica. Sve kreće od Pačkovsk, ali tu je i mlada Bilić, koja sve više igra. Oporavila se Banović…  

Čitavu sezonu Ragusa muku muči s ozljedama, ali šuti i pobjeđuje. Sad kad je finale, ističe: Opet valja stisnuti zube. Finale se igra i s jednom nogom. 

Plus Raguse je povratak Romane Stojanović za bitku pod koševima.

Sportska televizija izravno prenosi finalu seriju. Prvi čin počinje u srijedu, 3. svibnja, u Gospinom polju u 18 sati.

24. travanj 2024 17:04