StoryEditorOCM
KošarkaNEMAMO PRVAKE |

NEZADOVOLJSTVO RAGUSE ODLUKOM SAVEZA Tomislav Tabak: ‘Igrač koji nije zaslužio isključenje ipak spava mirnijim snom nego sudac...‘

Piše Tonči Vlašić
1. travnja 2020. - 19:58
Oglasio se Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza, te donio odluku o prekidu svih košarkaških natjecanja i završetku natjecateljske sezone 2019./20., a sve, kako ističe: 'Zbog sprječavanja širenja nCoV bolesti (virus COVID-19), sukladno preporuci Civilnog stožera Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske'.

U odluci stoji: Hrvatski košarkaški savez neće proglasiti prvaka niti određivati poredak, a u sezoni 2020./21. u svakoj pojedinoj ligi nastupit će isti klubovi koji su nastupali u sezoni 2019./20.

- S obzirom na činjenicu koliko je toga odigrano prvom rangu košarkaša, a koliko u prvom rangu košarkašica, najveći gubitnik nakon ove odluke je Ženski košarkaški kub Ragusa. U Prvoj hrvatskoj ligi košarkašica imali smo odigrati još dva kola ligaškog dijela, te doigravanje, kao i završni turnir Kupa. Imali smo čistih 16/0 u prvenstvu. Bez poraza smo bili ove sezone u oba natjecanja. U Regionalnoj ligi, WABA ligi, također su zaključili sezonu, te proglasili prvaka. Slovenija je također proglasila prvaka, Mađarska, Švedska, uglavnom, većina koji su donijeli odluku su proglasili prvaka, ali ne i Hrvatski košarkaški savez. HKS je upoznat kako smo nezadovoljni odlukom ali gledamo uspravne glave i čiste savjesti – istaknuo je Tomislav Tabak, predsjednik Ženskog košarkaškog kluba Ragusa.

Zar nije rečeno kako se ova odluka može, ovisno o budućim okolnostima, uputama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite ili sukladno eventualno donesenim promjenama u sportskim aktima, djelomično promijeniti?

- Zbog čega su onda žurili donijeti ovakvu odluku? Moje je mišljenje kako je sve ovo zbog košarkaša Zadra, koji ne žele prihvatiti odluku da su prvaci Hrvatske, a s time žele izvršiti pritisak na čelnike Regionalne lige jer u slučaju da oni proglase prvaka, te zaključe prvenstvo, tad Zadar ispada iz Regionalne lige. Moje je mišljenje, kad se govori kako se ova odluka može djelomično promijeniti, kako ćemo tamo u lipnju, srpnju dočekati odluku po kojoj najbolji iz nižih rangova ulaze u veći, i što onda imamo, imamo to da smo proglasili prvake nižih liga, a ne i najvećeg ranga. Uglavnom, nakon ovakve odluke, koje se, kažu, djelomično može promijeniti, ne mogu reći ništa drugo nego kako smo oštećeni. Svjesni smo situacije, ali, naglašavam, zašto su onda žurili kad se odluka može djelomično promijeniti? Kako to objasniti našim igračicama koje su igrale savršeno cijelu sezonu? Ali, što je tu je. I to je izgleda sport.

Da, složili ste najbolju ekipu na hrvatskim parketima. Stoji kako ste doveli najuspješnijeg trenera – Braslava Turića. Rezultati – sve pobjede, i to u prosjeku s oko 35 koševa razlike po utakmici – to potvrđuju. S obzirom na izgledno tešku gospodarsku situaciju, koja očekuje sve klubove nakon ove situacije, što i kako dalje?

- Mi nećemo kao danas Košarkaški klub Cibona raskinuti ugovore te poslati sve na burzu. Ostajemo na okupu. Želja nam je ostati na okupu i nakon ove sezone, te iduće napraviti isto, dobiti opet sve utakmice. To je želja, ali iskreno, s obzirom na situaciju, teško je sad reći hoćemo li biti u situaciji ostvariti tu našu želju. U kakvoj će situaciji biti gospodarski subjekti u našem gradu, hoće li nam sponzori moći pomoći, kao što su to činili ove sezone. Uglavnom, odgovore na ta pitanja ipak ćemo morati pričekati, dok smo, ponavljam, s današnjom odlukom HKS-a nezadovoljni. Nije bilo razloga donositi je danas ako je ona podložna promjeni, i zbog toga jer je ona djelomično podložna promjeni smatram kako je donesena prvenstveno zbog interesa  malog djela muške košarke, a što smo i rekli čelnicima našeg Saveza. Sport nije pravedan, nerijetko je i okrutan, ali igrač koji nije zaslužio isključenje ipak spava mirnijim snom nego sudac, koji ga je namjerno i nepravedno isključio. Mi mirno spavamo i hodamo uzdignute glave! – naglasio je Tabak.
19. travanj 2024 23:22