StoryEditorOCM
KošarkaŽIVOT LETI KAPETANE

Nezaboravna dubrovačka večer, nikad prije, a i nikad poslije Gospino polje nije bilo tako puno: Dražen je bio najsjajnija zvijezda u ‘moru‘ zvijezda!

Piše Tonči Vlašić
7. lipnja 2023. - 17:59
Toni Kukoč, Stojko Vranković i Dražen Petrović u điru Stradunom krajem svibnja 1987. godineMilo Kovač/

Nikad prije, a i nikad poslije dubrovačka dvorana nije bila tako ispunjena. Sjedilo se uz crtu košarkaškog terena. Ivo Tikvica je bio domar u Gospinom polju. Tjerao je ‘prvi red’, te pravio mjesto kako bi se, kad krene utakmice, mogao izvesti aut. Da, takva je gužva bila u dubrovačkoj dvorani. Mnogi, koji su željeli ući, u tome nisu uspjeli.

Na kraju je debelo kasnio njezin početak. Ne zbog gužve, već jer je Amerikanac Scott Padock razbio na zagrijavanju tablu. Zakucao je, te je ‘rastavio’ u ‘milijun i jedan komadić’. Trebalo je montirat drugu. Zatim, trebalo je očistiti parket, ali, kao što je u svom izvješću u Slobodnoj Dalmaciji napisao Ante Bautović, nitko nije bio nestrpljiv. Čekalo se, pljeskalo se, ovacije su upućene te večeri, bilo je to 27. svibnja 1987. godine, najjačoj košarkaškoj momčadi koja se ikad okupila pod dubrovačkim koševima.  

Na klupi velikan, legendarni Krešimir Ćosić, a u dresu reprezentacije Jugoslavije, redom, Aleksandar Petrović, Arijan Komazec, koji je u zadnji tren upao umjesto Aleksandra Đorđevića, koji se tog dana probudio s velikom temperaturom, te je otpao s popisa putnika na Eurobasket u Atenu. Zatim, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Goran Grbović, Zoran Radović, Stojko Vranković, Raša Radovanović, Vlade Divac, Dino Rađa, Danko Cvjetičanin i Dražen Petrović. Suparnik američko Sveučilište Notre Dame. Bila je to posljednja provjera Ćosićeve momčadi pred odlazak u Grčku. Završilo je 101:71 (49:43) za Jugoslaviju, a središnja figura bio je košarkaški Mozart. Ubacio je 23 koša. Potpisao niz atraktivnih poteza.

image

Slobodna Dalmacija, utakmicu su sudili Šibenčanin Zoran Grbac Pape i Splićanin Milorad Bibić Mosor, poslije nezaboravno pero, ne samo košarkaško Slobodne Dalmacije

Danas je (već) 30 godina od tragične smrti Dražena Petrovića. Cijeli svijet se sjeća legendarnog hrvatskog košarkaša. Nama ostaje uspomena na tu utakmicu u Gospinom polju, pripreme koje je odradio u Dubrovniku za Eurobasket u Ateni gdje je prije 36 godina s reprezentacijom osvojio broncu. Ostala je i slika u arhivi koju je tih dana snimio naš majstor fotografije, Milo Kovač: Toni Kukoč, Stojko Vranković i Dražen Petrović u điru Stradunom.

18. travanj 2024 12:55