StoryEditorOCM
KošarkaREPREZENTACIJA

Mario Hezonja nikad nije odustao: ‘Kada on tako nešto kaže, ja sam polaskan jer čovjek je doktor ovog sporta‘

Piše Tonči Vlašić
15. lipnja 2022. - 14:03

Mario Hezonja je izašao pred hrvatske novinare. Stigao na konferenciju s izbornikom Damirom Mulaomerovićem, koji je prije neki dan objavio imena 17 kandidata za nastup u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. 

Dubrovčanin je komentirao izjavu dugogodišnjeg vođe reprezentacije Bojana Bogdanovića koji je najavio kako će svoju štafetnu palicu glavnog igrača polako predavati upravo njemu, te Ivici Zubcu...

- Kada Bojan tako nešto kaže, ja sam polaskan jer čovjek je doktor ovog sporta. Što se tiče štafete to vam ide ovako, ja je dam Dariju (Šarić - op.a.), on je proslijedi Bojanu, a on opet meni... No, spreman sam preuzeti odgovornost, pogotovo za ove kvalifikacije. Moje vrijeme tek dolazi i ja ću preuzeti štafetu kada to bude potrebno no tu su Bojan i Zubac ispred svih nas kao srce ove reprezentacije..

Osvrnuo se i na sezonu u ruskom Unicsu gdje je pod vodstvom Velimira Perasovića imao odličnu sezonu (svako malo MVP kola u VTB ligi, svako malo i mjeseca, na kraju MVP sezone, kad se pogledaju brojke bio je i najbolji igrač kluba iz Kazanja u Euroligi...).

- Radio sam ja i dok mi nisu dali da igram, dok je bilo teško. Nikad me to nije poljuljalo, nikad nisam odustao. Zapravo, te godine i ta ljeta, u kojima sam radio na sebi, pomogle su mi u razvoju. Mislim da sam tada postajao bolji a sve je na vidjelo izašlo ovu sezonu a sve zahvale za to idu moj treneru Perasoviću i njegovu pomoćniku Karakašu koji su mi bili kao roditelji. Pružili su mi priliku i sve je došlo prirodno.

U pet sezona, koliko je proveo u NBA-u (Orlando tri sezone, New York i Portland po jednu), nema što nije igrao. Koja mu od svih pozicija najviše odgovara? - glasilo je pitanje. 

- Najviše mi odgovara da sam na parketu, bilo koja pozicija. Odgovaraju mi pozicije vanjskih igrača, no ja ću igrati ono što izbornik od mene bude tražio. Dobra je stvar da nas u reprezentaciji ima koji možemo rotirati pozicije.

image

Mario Hezonja (Hrvatska) protiv Portorika u Splitu

Tonči Vlašić/
image

Predstavljanje - Mario Hezonja na velikom semaforu uoči njegove prve NBA utakmice

Tonči Vlašić/
image

Mario Hezonja u svom NBA debiju, 28. listopada 2015. u dresu Orlanda protiv Washingtona

Tonči Vlašić/

Na portalima je izašla njegova izjava kako se nema namjeru više vraćati u NBA? Je li to rekao?

- Mene na internetu često krivo intepretiraju, a napisali su da sam rekao da me u NBA ligi nisu poštivali. To je glupost. Pitanje je bilo kako se osjećam u Europi i što mislim o glasinama vezanim uz zanimanje nekih NBA klubova za mene. Kada sam to govorio zanimale su me samo moje izvedbe u Unicsu, te da ne želim preskakati skaline dok ne ispunim svoje ciljeve u Europi - objasnio je Hezonja.

Osim Hezonja na popisu Mulaomerovića su od krila još Bojan Bogdanović i Ivan Ramljak, zatim razigravači Goran Filipović, Lovro Gnjidić, Mate Kalajžić, Roko Rogić, braniči šuteri Toni Perković, Sven Smajlagić i Mateo Drežnjak, krilni centri Dragan Bender, Dario Drežnjak, Roko Prkačin, Tomislav Zubčić te centri Ante Žižić, Ivica Zubac i Karlo Matković.

Naši najprije 30. lipnja igraju u rasprodanim Stožicama protiv Slovenije koju će predvoditi Luka Dončić, a 3. srpnja naši u Rijeci dočekuju Finsku.

Svjetsko prvenstvo 2023. godine održat će se u Japanu, Indoneziji i na Filipinima

Hezonja je debi na velikim natjecanjima u dresu hrvatske reprezentacije imao 2014. godine na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj (čak trojica Dubrovčana u sastavu, preostala dvojica su bili Ante Tomić i Lukša Andrić), zatim je igrao 2015. godine na Eurobasketu, te 2016. godine na Olimpijskim igrama u Riju. 

20. travanj 2024 13:22