StoryEditor
KošarkaU OČEKIVANJU NASTAVKA |

EUROLIGAŠKA ZVIŽDALJKA SRETEN RADOVIĆ ‘Imamo testove svaki tjedan, svaki tjedan video analize, te "snimamo" svaki svoj trening kako bi...‘

Piše Tonči Vlašić
11. travnja 2020. - 17:57
Rudy Fernandez, legenda Real Madrida i Sreten Radović - Dubrovčanin je tko zna koliko puta sudio Real Madridu, a 2017. godine prvi put i euroligaški El Clasico (Madrid: Real - Barcelona s Antom Tomićem) foto: Tonči Vlašić
Sreten Radović je zadnji put u Euroligi svirao u četvrtak, 5. ožujka. Bio je glavni sudac utakmice 28. kola u Madridu između Reala i Asvela (87:78 pobjeda španjolskog prvaka). Potom je idući tjedan letio u Istanbul gdje je u petak, 13. ožujka, trebao suditi ogled 29. kola između Fenerbahčea i Panathinaikosa.

- Kad sam doputovao u Istanbul dočekala me odluka o odgađanju utakmica  – podsjetio je Dubrovčanin, jedan od najboljih europskih sudaca, 'prva liga' sudaca Eurolige.

Radović je nakon povratka iz Turske bio u samoizolaciji.

- Trčim zadnja dva tjedna, kod kuće radim vježbe, a sve kako bi bio u formi, kako bi, ako se sezona nastavi, bio spreman.
Operativni direktor košarkaške Eurolige Ed Scott rekao je kako vodstvo natjecanja ima nekoliko opcija kako završiti natjecanje u ovoj sezoni, a jedna je i odigravanje svih preostalih utakmica u jednom gradu, koji ima dvije dvorane.

- Koliko smo upoznati razmišlja se o Moskvi, Istanbulu i Ateni. Svi klubovi bi došli u grad domaćin, odradili karantenu 14 dana, a nakon toga imali dva tjedna za pripreme. Do kraja ligaškog dijela je ostalo šest kola, a nakon toga bi se igralo doigravanje. Ukoliko bi se izabrala ta opcija, igranje u jednom gradu, to bi sve skupa trajalo mjesec dana. Plus je činjenica da su odgođene Olimpijske igre, a kako se svi nadamo da će se uskoro smiriti pandemija koronavirusa, da će se život vratiti u normalu, još živi nada kako bi se sve moglo odigrati kako je bilo predviđeno, ako ne tako, a onda po ubrzanom tempu. Sad je teško reći hoće li se igrati s gledateljima ili bez njih. Ukoliko se bude igralo samo u jednom gradu, te moralo 14 dana u karantenu, onda po svemu sudeći ne bi bilo gledatelja. To je ono što znamo, a što je i rekao Scott.

image
David Moss (Montepaschi) i Sreten Radović na utakmici Eurolige 2013. godine u Sieni (gost Montepaschija bila je Barcelona) foto:Tonči Vlašić


Završni turnir trebao se igrati u Kolnu, ali zbog pandemije koronavirusa to se sigurno neće dogoditi. Euroliga je već odlučila kako će Koln biti domaćin Final foura iduće sezone, 2021. godine.

- Kako će se igrati doigravanje, hoće li tu biti kakvih promjena, što je s Final fourom, to ne znam. Mi suci imamo testove svaki tjedan, svaki tjedan video analize, te 'snimamo' svaki svoj trening kako bi Euroliga imala uvid da smo spremni za nastavak. Hoće li se on na kraju dogoditi ili ne, znate kako na to u ovom trenutku nitko nema odgovor. Činjenica je da su u nekim državama blaže mjere, te se svi nadamo kako će ova ružna priča uskoro biti za nama. Ono što ja mogu reći jest činjenica da Euroliga vodi brigu o svojim sucima. Brine i za one suce, koji nisu sudili veći broj utakmica ove sezone, te im je pomogla novčano u visini takse jedne utakmice, a brine i za one koji su sudili što se reče svaki dan, a među kojima sam i ja. Budući sam tajnik te ujedno član Upravnog odbora sindikata sudaca Eurolige mogu reći kako Euroliga brine o našim kolegama iz država najpogođenijih pandemijom koronavirusa, sucima iz Italije, Španjolske, Francuske... , te im pomažemo na svaki mogući način. Tijekom ove pandemije Euroliga se uistinu iskazala – naglasio je Radović, koji je debi u Euroligi imao 2007. godine (Le Mans – Maccabi), a koji je ove sezone odradio 25 utakmica.

Radović je u karijeri sudio na svim najvećim natjecanjima - Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima.
loading...

Izdvojeno

26. listopad 2020 18:10